Андреа ван Лисхаут

Андреа ван Лисхаут

Биография

Андреа ван Лисхаут е родена през 1977 г. в Ден Хелдер и израства в уютна семейна среда, където готвенето има основна роля.

Майка й, по произход от Антилите, смята, че е важно децата да се научат да готвят, затова от малка Андреа приготвя храната на семейството поне веднъж седмично.

Следващата стъпка е напълно логична – образование в областта на хотелиерството и рестораньорството. „Спомням си с каква радост отбелязвах като дете, че съм сварила баклата добре. Беше страхотно!”

След професионалното обучение в гимназията Андреа работи в различни ресторанти и хотели в Амстердам.

Оказва се, че освен добър готвач, тя е и много успешен и харесван презентатор. Днес тя води различни уъркшопи и презентации, свързани с кулинарни въпроси, из цялата страна.

Свикнала е да готви пред голяма публика, но ролята на телевизионен готвач още е нова и вълнуваща за нея. Харесва й двойната роля на готвач и водеща.

Но най-много й харесва да готви вкъщи за приятелите си, докато се наслаждава на чаша хубаво вино и приятен разговор.
Обича да изпробва нови неща, да използва необичайни съставки и да изненадва гостите си с неочаквани ястия.

"Когато готвиш със самочувствие и любов, винаги се получава", смята тя. Според Андреа най-качествените продукти не се намират в супермаркетите, а на местния пазар. Тя настоява да се готви възможно най-семпло, винаги със сезонни продукти. Обича да пие бордо, а сред любимите й ястия са скаридите. „Приятелите ми често ми се смеят, защото почти винаги избирам скариди.”

Андреа е водещ на епизодите за латиноамериканска кухня в предаването „Кухня без граници”. Богатите й познания идват от нейната антилско-кубинска кръв, но тя успешно „превежда” традиционните латиноамерикански рецепти на езика на нидерландската кухня. Обожава топлия, слънчев вкус на южноамериканския континент и заразява и зрителите с тази любов.

Рецепти