Андони Луис Адурис

Андони Луис Адурис

Андони Луис Адурис, роден през 1971 г. в Сан Себастиян, Испания, е един от най-талантливите и влиятелни съвременни готвачи. Кулинарните му методи, основани на непрекъснати търсения и радикални нововъдения, от години удивляват света.

Като тийнеджър, Андони без особен интерес постъпва в училище по кетъринг в Сан Себастиян, в което го е записала майка му. Но там, в работещата под пара кухня, той открива призванието и страстта си. Адурис продължава обучението си заедно с най-добрите баски готвачи, сред които Хуан Мари Арзак и Педро Субияна – „бащите“ на течението „Нова баска кухня“. Но потенциала си като готвач Андони разкрива,  работейки с Феран Адриа. Между 1993 и 1994 г. той е част от екипа на „Ел Були“ и се превръща в един от най-добрите ученици на Адриа. През 1998 г, когато е 26-годишен, той отваря свой собствен ресторант – „Мугариц“ и две години по-късно, през 2000 г, получава първата си звезда на „Мишлен“. През 2005 г. получава и втората.

Андони Адурис е известен готвач, който е печелил редица престижни награди, включително Националната награда за гастронòмия на Испания през 2002 г, Международната награда „Екарт Вирцигман“ през 2011 г, както и наградата Chefs’ Choice през 2012 г. Ресторантът му „Мугариц“ е един от най-добрите ресторанти в света, за 2013 г. заема четвърто място в класацията „50-те най-добри ресторанта в света“.

Като представител на техно-емоционалната кухня, Андони Адурис продължава да оказва влияние върху поколения готвачи, за които в основата на готвенето стои изучаването на съставките.

Театър, писане, наука за храната - вечно търсещият ум на Андони Луис Адурис се интересува от всичко. Адурис е виртуозен готвач, който умее да сътворява майсторски, радикални и изненадващи ястия от обикновени, земни съставки.