Алекс Гуарнашели

Алекс Гуарнашели

Биография

Александра прекарва детството си, обградена от храна, тъй като майка и, Мария Гуарнашели, е уважаван редактор на готварски книги. Малката Алекс се учи да яде това, на което е посветена поредната готварска книга на майка и – една година е посветена на класическата индийска кухня, автор на книгата е Джули Сахни, друга година минава под знака на италианската кухня, автор е Лин Розето Каспър.

„Майка ми винаги ме караше да беля картофи, да меся хляб или да сглобявам трайфъл,  измъквайки ме от моята „страна на Барби“, която си бях направила под масата в трапезарията“, споделя Гуарнашели и добавя на шега, „какво друго би могло да иска едно седемгодишно момиче от живота?“

Този ранен етап, на който се развиват вкусовите и рецептори, определя бъдещето на Алекс. В деня, в който през 1991 г. се дипломира от Бърнард Колидж /Barnard College/, тя решава да последва интереса си към кулинарията и започва да работи под ръководството на известния американски готвач и ресторантьор Лари Форджионе.

Именно той насърчава Гуарнашели да пътува и да разширява познанията и уменията си. Затова тя се премества във Франция и учи в кулинарното училище La Varenne  в Бургундия. След като завършва училището и след последвалите пътувания из цяла Франция, тя отива в Париж, за да изкара четиридневен стаж в ресторант „Савой“. Стажът, обаче, се превръща в четиригодишен престой и Гуарнашели бързо заема поста на втори главен готвач в ресторант La Butte Chaillot, един от ресторантите на Гай Савой.

„Първите три месеца бяха ужасяващи – представете си млада американка, която отговаря за френската кухня и ръководи 10 млади готвачи мъже. Но от професионална гледна точка, опитът беше изключително важен“, казва Алекс.

След седем успешни години, прекарани във Франция, Гуарнашели се връща в Америка, където веднага заема поста на втори главен готвач при Даниел Болуд в ресторант „Даниел“ в Манхатън. Но не спирайки да се обогатява професионално, Гуарнашели заминава за две години за Лос Анжелис, където работи в известния ресторант „Патина“ в Западен Холивуд. Веднага след това отива в Ню Йорк, за да отвори първия ресторант на Йоаким Сплихал.

През 2003 г. Гуарнашели става главен готвач на ресторант Butter, където тя създава свое меню, вдъхновено от американската кухня и еко продуктите. Заедно с това тя работи като преподавател в Кулинарния институт на Ню Йорк.

Шеф-готвач Гуарнашели е съдия в популярното предаване  Chopped /“Нарязан“/, а също така има две свои собствени телевизионни предавания - The Cooking Loft and Alex's Day Off /“Почивният ден на Алекс“/. Гуарнашели също е била както участник, така и съдия в шоуто Iron Chef America, излъчвано по телевизионния канал Food Network .

През пролетта на 2013 г. Алекс издава първата си готварска книга Old-School Comfort Food: The Way I Learned to Cook (издателство Clarkson Potter).

Рецепти