Сладкишите на Франсишко Морейра
Торта "Павлова" с червени плодове
03:46Клипове
Епизоди
1
Бисквити
+В епизода Франсишко ще приготви три рецепти за бисквити и ще покаже тайни похвати, за да ги превърне в неустоими. Например, за да станат по-еластични и меки американските бисквити, е необходим термичен шок.
2
Естествено оцветяване
+Франсишко предпочита да използва естествени оцветители в рецептите си, тъй като освен цвят те допринасят и уникален вкус. Със зеления на цвят чай матча той ще приготви сладки енергийни топчета. С куркума ще направи портокалов крем и с хибискус ще оцвети крема за кекса с шамфъстък и горски плодове.
3
Бързи десерти
+Днес Франсишко ще представи бързи рецепти – пухкаво руло за чай с матча, с пълнеж от мек кокосов крем, кекс с бадеми, лимон и боровинки и освежаващ сладолед с манго и кисело мляко в хрупкава бисквитена купичка с мак.
4
Палачинки
+Франсишко е фен на палачинките. Първо ще приготви класически „Креп Сюзет“, фламбирани със сироп и портокалов ликьор. След това ще направи франджипан от палачинки, орехов крем и ягоди, а накрая – какаови бурито с палачинки и плодове.
5
Желета
+Днешният епизод е посветен на желето. Франсишко ще ни предложи освежаващо желе с лимонов ганаш и диня, шоколадово желе с какаов кекс и малинов гел в канелоне, а накрая – полусфери от крем с маракуя и желе от манго.
6
Пълнежи
+Добрият пълнеж може да превърне обикновен десерт в сладкарски шедьовър. Франсишко ни дава три примера за това – пържени филийки с пълнеж от ванилов крем, млечен шоколадов мус, пълен с хрупкаво желе с кафе и мъфини с орехи пекан с вътрешност от пралин.
7
Чай
+В десертите си Франсишко обича да използва аромата на чая, за да подчертае основния вкус. Към кайсиевия тарт, например, той предлага лек сметанов крем с вкус на лайка. След това е ред на хрупкав щросел с праскови, сготвени в сироп от лайм.
8
Пълнозърнести съставки
+Пълнозърнестите продукти са с по-наситен вкус от преработените, затова Франсишко обича да ги озползва в десертите си. Опитайте кубовете от овесени ядки, подсладени със стафиди и разтопен шоколад. Или започнете деня си с пълнозърнести палачинки от елда с ядково масло и банани.
9
Карамел
+Днес Франсишко ще направи три вида карамел – първият ще е под формата на бонбони, които ще ни напомнят за детството, вторият ще е кремообразен, а третият ще е традиционен, съчетан с круши и шоколадов сос.
10
Подправки
+Франсишко използва различни подправки в десертите си и днес ще ни покаже как да подберем подходящите и какво количество да използваме. Ще се вдъхновим от приготвянето на кадифен шоколадов крем, овкусен с кардамон, кейк с ябълки и канела и тарталети с пълнеж от портокалов крем с шафран.
11
Цитрусови плодове
+Днес Франсишко ще ни представи три десерта с цитрусови плодове. За начало ще направи портокалов пай с подобна на пудинг текстура. След това ще ни представи грейпфрутов пай с хрупкава макадамия, а накрая – вкусна корона от лимон и лайм, с продукти, които винаги ни се намират в шкафа.
12
Шоколад
+Един от любимите продукти на Франсишко е шоколадът. Днес той ще приготви баски кейк с крем от тъмен шоколад и ананасов конфитюр, лек млечен шоколадов крем, гарниран с какаови зърна и резени мандарина и панакота от бял шоколад и малини.
13
Мусове
+Днешният епизод е посветен на мусовете и Франсишко ще ни покаже три рецепти за този вид десерт – шоколадов мус с вишни и хрупкава шоколадова глазура, овесен мус със сметана и пюре от папая и мандаринов мус, поднесен върху кекс с меласа.
14
Държави
+Днес Франсишко ще ни предложи три десерта от различни точки на света. От Австрия – торта „Сахер“, сочна торта със слоеве от кайсиев конфитюр и шоколадов ганаш. От Бразилия – традиционният десерт „Киндим“ с вкус на кокос и от Белгия – бисквити Спекулас.
15
Без глутен
+Днес Франсишко ще предложи три рецепти за безглутенови десерти – минитартове с екструдиран ориз, просо и царевица и крем от маскарпоне; шоколадов кекс с подправки и круши с бадемово брашно и какао на прах и накрая – ванилов крем брюле.
16
Годишни сезони
+Днес Франсишко ще ни предложи своята колекция от десерти за различните сезони. За пролетта – портокалово-сметанов крем с боровинки в сироп и хрупкав сусам. Олицетворението на лятото е лимоновият мус с ягоди в снежна фунийка, а за есента и зимата е подходящ кафеен кейк с пълнеж от тиквен конфитюр.
17
Веган
+Днес Франсишко ще приготви три десерта без мляко, масло и яйца – кремообразен ориз, поръсен с печени лешници, печен ананас с текила и бананов сладолед с фъстъчено масло, а накрая - морковен кейк със стафиди и подправки върху бисквита от тиквени семки.
18
Йогурт
+Основният продукт днес е киселото мляко. С него Франсишко ще приготви традиционен кекс с кисело мляко, но със зехтин и пресни малини. Следва фалшив чийзкейк, приготвен от скир и боровинки и целувчен пай със сладолед от козе мляко.
19
Детство
+Днес Франсишко има три предложения за децата – мраморни квадрати с шоколадово-лешникова глазура, домашни тако с пълнеж от крем от кисело мляко, горски и сушени плодове и шоколадови рулца.
20
Дълга трайност
+Тези три десерта могат да се съхраняват по-дълго – домашни шоколадови бонбони с карамелена лешникова паста, замразен плодов чипс и палачинки с шоколадов крем и фъстъчено масло, които могат да се размразят за минути.
21
Бриош
+Днес Франсишко ще работи с тесто за бриош. Ще направи бриош, който се реже на филии. От същото тесто ще направи каналени рулца, обогатени със стафиди и ядки, както и кроасани.
22
Сирене
+Различните видове сирене придават различна текстура на десертите. Днес Франсишко ще направи канелени сладки с извара, печен чийзкейк с крем-сирене и солено-сладки крекери с пармезан и конфитюр от гуава.
23
Необичайни комбинации
+Днешният епизод е посветен на необичайните комбинации. Франсишко ще направи рулца от рожков със соев карамел и лешников крем, пай с ябълки и фенел и кейк с бадеми и черни маслини с ягодов крем.
24
Зашеметяващи десерти
+Днес Франсишко ще представи десертите, които определят стила му – пухкав пандишпанов кейк, пай със смокини и мед и семифредо от банани, шоколад и юзу.
25
Хрупкава текстура
+В сладкарството текстурата е един от определящите елементи. Днес Франсишко ще ни предложи три десерта, обединени от хрупкавостта – карамел с черен шоколад и печени фъстъци, пайчета с точени кори и пълнеж от ябълки и кедрови ядки и бадемов пай с карамелен пълнеж.
26
Замразени десерти
+Според Франсишко замразените десерти могат да доставят удоволствие на всеки. Освен това, те са лесни за приготвяне, точно като тези, които ще ни представи – парфе с кафе и млечна пяна, страчатела мус и леден нугатин, напоен с разтопен шоколад.
27
Ароматни пресни подправки
+Ароматните пресни подправки не се използват често в сладкарството. Но днес Франсишко ще ги използва в рецептите си – панакота с босилек и мариновано киви, замразен мус с мента и салата от манго с кориандър, поднесена към флан.
28
Десерти без рафинирана захар
+Шеф Франсишко ще ни представи три предложения за десерти с алтернативни заместители на рафинираната захар – канелени кифлички със сладки картофи и стафиди, пай с многоцветен мед и ванилов крем, подсладен със сироп агаве.
29
Черно и бяло
+Днес Франсишко е вдъхновен от черно-бялата класика и ще приготви кокосов пудинг с хрупкав сусам, кейк с какао и вишни и хрупкава киноа с крем от черен чай и конфитюр от къпини.
30
Коледен епизод с леля Кати и Яра Родригес
+Коледа се празнува с пълна къща с хора, затова днес Франсишко ще има гости. Заедно с леля Кати ще приготвят лимоново-канелени „мечти“, пълни с мек ванилов крем. С Яра Родригес пък ще изпекат ябълки и ще ги поднесат с джинджифилови човечета и ароматно желе от вино и подправки.
31
Коледа
+Коледа има своите вкусове, които Франсишко ще запази в по-модерните си версии на рецепти за празника – триъгълни кифлички с крем от сладки картофи и кедрови ядки, коледен кейк, пълен с кадифен кестенов крем и „панделки от Алентежу“, пържени в зехтин и потопени в портокалов сироп.