Сладкишите на Франсишко Морейра

Торта "Павлова" с червени плодове

03:46

Следващо излъчване

  1. Сряда, 28 октомври от 17:00

    Целувки (Е03 - Сезон 01)

  2. Сряда, 28 октомври от 17:30

    С кафето (Е04 - Сезон 01)

  3. Четвъртък, 29 октомври от 03:30

    Целувки (Е03 - Сезон 01)

Описание

Въпреки че е много млад, Франсишко Морейра има богат опит в приготвянето на сладкиши и шоколад в ресторанти и международни школи. Това е първото му телевизионно предаване, в което приготвя вкусни десерти, като съчетава сладкарски техники с качествени продукти.

Клипове

Епизоди

  • 1

    Бисквити

    +

    В епизода Франсишко ще приготви три рецепти за бисквити и ще покаже тайни похвати, за да ги превърне в неустоими. Например, за да станат по-еластични и меки американските бисквити, е необходим термичен шок.

    Следващо излъчване
    Сряда, 11 ноември от 17:00
    По 24Kitchen
    Следващо излъчване
    Четвъртък, 12 ноември от 03:30
    По 24Kitchen
  • 2

    Естествено оцветяване

    +

    Франсишко предпочита да използва естествени оцветители в рецептите си, тъй като освен цвят те допринасят и уникален вкус. Със зеления на цвят чай матча той ще приготви сладки енергийни топчета. С куркума ще направи портокалов крем и с хибискус ще оцвети крема за кекса с шамфъстък и горски плодове.

    Следващо излъчване
    Сряда, 11 ноември от 17:30
    По 24Kitchen
    Следващо излъчване
    Четвъртък, 12 ноември от 03:55
    По 24Kitchen
  • 3

    Бързи десерти

    +

    Днес Франсишко ще представи бързи рецепти – пухкаво руло за чай с матча, с пълнеж от мек кокосов крем, кекс с бадеми, лимон и боровинки и освежаващ сладолед с манго и кисело мляко в хрупкава бисквитена купичка с мак.

    Следващо излъчване
    Четвъртък, 12 ноември от 17:30
    По 24Kitchen
  • 4

    Палачинки

    +

    Франсишко е фен на палачинките. Първо ще приготви класически „Креп Сюзет“, фламбирани със сироп и портокалов ликьор. След това ще направи франджипан от палачинки, орехов крем и ягоди, а накрая – какаови бурито с палачинки и плодове.

  • 5

    Желета

    +

    Днешният епизод е посветен на желето. Франсишко ще ни предложи освежаващо желе с лимонов ганаш и диня, шоколадово желе с какаов кекс и малинов гел в канелоне, а накрая – полусфери от крем с маракуя и желе от манго.

  • 6

    Пълнежи

    +

    Добрият пълнеж може да превърне обикновен десерт в сладкарски шедьовър. Франсишко ни дава три примера за това – пържени филийки с пълнеж от ванилов крем, млечен шоколадов мус, пълен с хрупкаво желе с кафе и мъфини с орехи пекан с вътрешност от пралин.

  • 7

    Чай

    +

    В десертите си Франсишко обича да използва аромата на чая, за да подчертае основния вкус. Към кайсиевия тарт, например, той предлага лек сметанов крем с вкус на лайка. След това е ред на хрупкав щросел с праскови, сготвени в сироп от лайм.

  • 8

    Пълнозърнести съставки

    +

    Пълнозърнестите продукти са с по-наситен вкус от преработените, затова Франсишко обича да ги озползва в десертите си. Опитайте кубовете от овесени ядки, подсладени със стафиди и разтопен шоколад. Или започнете деня си с пълнозърнести палачинки от елда с ядково масло и банани.

  • 9

    Карамел

    +

    Днес Франсишко ще направи три вида карамел – първият ще е под формата на бонбони, които ще ни напомнят за детството, вторият ще е кремообразен, а третият ще е традиционен, съчетан с круши и шоколадов сос.

  • 10

    Подправки

    +

    Франсишко използва различни подправки в десертите си и днес ще ни покаже как да подберем подходящите и какво количество да използваме. Ще се вдъхновим от приготвянето на кадифен шоколадов крем, овкусен с кардамон, кейк с ябълки и канела и тарталети с пълнеж от портокалов крем с шафран.

  • 11

    Цитрусови плодове

    +

    Днес Франсишко ще ни представи три десерта с цитрусови плодове. За начало ще направи портокалов пай с подобна на пудинг текстура. След това ще ни представи грейпфрутов пай с хрупкава макадамия, а накрая – вкусна корона от лимон и лайм, с продукти, които винаги ни се намират в шкафа.

  • 12

    Шоколад

    +

    Един от любимите продукти на Франсишко е шоколадът. Днес той ще приготви баски кейк с крем от тъмен шоколад и ананасов конфитюр, лек млечен шоколадов крем, гарниран с какаови зърна и резени мандарина и панакота от бял шоколад и малини.

  • 13

    Мусове

    +

    Днешният епизод е посветен на мусовете и Франсишко ще ни покаже три рецепти за този вид десерт – шоколадов мус с вишни и хрупкава шоколадова глазура, овесен мус със сметана и пюре от папая и мандаринов мус, поднесен върху кекс с меласа.

  • 14

    Държави

    +

    Днес Франсишко ще ни предложи три десерта от различни точки на света. От Австрия – торта „Сахер“, сочна торта със слоеве от кайсиев конфитюр и шоколадов ганаш. От Бразилия – традиционният десерт „Киндим“ с вкус на кокос и от Белгия – бисквити Спекулас.

  • 15

    Без глутен

    +

    Днес Франсишко ще предложи три рецепти за безглутенови десерти – минитартове с екструдиран ориз, просо и царевица и крем от маскарпоне; шоколадов кекс с подправки и круши с бадемово брашно и какао на прах и накрая – ванилов крем брюле.

  • 16

    Годишни сезони

    +

    Днес Франсишко ще ни предложи своята колекция от десерти за различните сезони. За пролетта – портокалово-сметанов крем с боровинки в сироп и хрупкав сусам. Олицетворението на лятото е лимоновият мус с ягоди в снежна фунийка, а за есента и зимата е подходящ кафеен кейк с пълнеж от тиквен конфитюр.

  • 17

    Веган

    +

    Днес Франсишко ще приготви три десерта без мляко, масло и яйца – кремообразен ориз, поръсен с печени лешници, печен ананас с текила и бананов сладолед с фъстъчено масло, а накрая - морковен кейк със стафиди и подправки върху бисквита от тиквени семки.

  • 18

    Йогурт

    +

    Основният продукт днес е киселото мляко. С него Франсишко ще приготви традиционен кекс с кисело мляко, но със зехтин и пресни малини. Следва фалшив чийзкейк, приготвен от скир и боровинки и целувчен пай със сладолед от козе мляко.

  • 19

    Детство

    +

    Днес Франсишко има три предложения за децата – мраморни квадрати с шоколадово-лешникова глазура, домашни тако с пълнеж от крем от кисело мляко, горски и сушени плодове и шоколадови рулца.

  • 20

    Дълга трайност

    +

    Тези три десерта могат да се съхраняват по-дълго – домашни шоколадови бонбони с карамелена лешникова паста, замразен плодов чипс и палачинки с шоколадов крем и фъстъчено масло, които могат да се размразят за минути.

  • 21

    Бриош

    +

    Днес Франсишко ще работи с тесто за бриош. Ще направи бриош, който се реже на филии. От същото тесто ще направи каналени рулца, обогатени със стафиди и ядки, както и кроасани.

  • 22

    Сирене

    +

    Различните видове сирене придават различна текстура на десертите. Днес Франсишко ще направи канелени сладки с извара, печен чийзкейк с крем-сирене и солено-сладки крекери с пармезан и конфитюр от гуава.

  • 23

    Необичайни комбинации

    +

    Днешният епизод е посветен на необичайните комбинации. Франсишко ще направи рулца от рожков със соев карамел и лешников крем, пай с ябълки и фенел и кейк с бадеми и черни маслини с ягодов крем.

  • 24

    Зашеметяващи десерти

    +

    Днес Франсишко ще представи десертите, които определят стила му – пухкав пандишпанов кейк, пай със смокини и мед и семифредо от банани, шоколад и юзу.

  • 25

    Хрупкава текстура

    +

    В сладкарството текстурата е един от определящите елементи. Днес Франсишко ще ни предложи три десерта, обединени от хрупкавостта – карамел с черен шоколад и печени фъстъци, пайчета с точени кори и пълнеж от ябълки и кедрови ядки и бадемов пай с карамелен пълнеж.

  • 26

    +

  • 27

    +

  • 28

    +

  • 29

    +

  • 30

    +

  • 31

    +

Рецепти