Зеленолистни зеленчуци
Четвъртък 25 март
Зеленолистните зеленчуци са известни заради своите полезни за организма свойства. Освен „супер храни“, обаче, те са и доста лесни за отглеждане и намиране. Поради факта, че са много устойчиви и непретенциозни, те виреят почти навсякъде в Европа и Северна Америка.
Най-полезни, когато са току-що набрани, зеленолистните съдържат големи количества желязо и затова консумацията им се препоръчва при анемия и пролетна умора. За да се оптимизира абсорбцията на желязо, е добре да се съчетават с лимонов сок вместо с оцет. Зеленолистните са много богати и на други полезни вещества, сред които фибри, фосфор, магнезий, калций, фолиева киселина, растителен протеин и витамини А и С. В манголда (познат като спанаково или листно цвекло) и копривата се съдържат и големи количества витамин К, а листата на киселеца са богати на витамините Е, В1, В2, РР и на каротин.
Зеленолистните зеленчуци са с много ниско съдържание на мазнини. Те се смятат за противовъзпалителни средства, които предотвратяват и развитието на рак и сърдечно-съдови заболявания, заради високото съдържание на хлорофил. Той преборва свободните радикали, смятани за причинители на рак. Киселецът пък подпомага храносмилането. Голяма част от зеленолистните, като манголда например, спомагат за регулиране на нивото на кръвна захар, увеличават здравината на костите, детоксикират организма, укрепват функционирането на мозъка, подобряват храносмилането, стимулират имунната система, свалят температурата и понижават кръвното. Киселецът в народната медицина се използват и като слабително средство.
Копривата често се използва и в козметиката, особено за направа на продукти против косопад. Тя е разпространена и като билка, има диуретичен ефект и помага при проблеми с отделителната система. Тя е особено препоръчителна при прекомерно задържане на течности. Върши чудесна работа и за подготвяне на домашен компост.
За да се консумира през цялата година, копривата може да бъде изсушена, замразена или консервирана. Важно е да се отбележи, обаче, че при процеса на сушене, голяма част от полезните ѝ свойства се губят.
Без значение дали избираме спанак, лапад, коприва, листа от цвекло или друг зеленолистен зеленчук, важно е да се избират растения с яркозелен цвят, тънки дръжки и с цели листа, без кафяви петна по тях. За предпочитане е да се купуват пресни от пазара, вместо пакетирани от супермаркета. Поради склонността си да задържат нитрати, е добре листата да се накисват във вода за около 30 минути преди консумация или готвене.
Зеленолистните зеленчуци имат много широко разпространение в кулинарията – могат да се използват в салати, баници, супи, постни и месни ястия, пюрета и смутита, както и като гарнитура. Съхранението им е също е лесно – може да ги държите в кутията на хладилника в продължение на около 3 дни или да ги накълцате и замразите. В замразено състояние обаче е добре да не престояват повече от месец, защото започват да губят полезните си свойства. Трябва да се внимава и с термичната обработка, защото ако тя е неправилна или прекалено дълга, вкусовите качества и полезните свойства могат да се изгубят напълно.
Лападът не променя вкуса си, когато се сготви, но това не важи за спанака. Вместо да се задушава, е добре той да се бланшира. За целта го потопете във вряща вода за 3-4 минути, докато омекне, а след това незабавно го сложете в съд с ледена вода, за да се прекъсне процеса на готвене. Като общо правило, колкото по-дълго се готвят зеленолистните, толкова повече губят качествата си, затова методът на бланширане е добре да се прилага и при останалите представители от това семейство.
Минусът на зеленолистните зеленчуци е, че те съдържат голямо количество оксалова киселина, която ги прави неподходящи за хора, предразположени към камъни в бъбреците и жлъчката. Това важи особено много за киселеца, чийто типичен кисел вкус се дължи именно на високото съдържание на оксаловата киселина.
Задушен манголд
Продукти:
1.5 с.л. масло
1.5 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
щипка червен пипер
две пълни шепи манголд, с почистени дръжки и нарязан на едро
сок от 0.5 лимон
Начин на приготвяне:
В широк тиган загрейте маслото и зехтина.
Добавете чесъна и червения пипер и оставете за около минута, докато освободят аромата си.
Добавете манголда, разбъркайте. Гответе докато омекне.