Зеленолистен зеленчук: Кресон
Петък 15 април
Водният кресон, известен още като кресон, мокреш, друмче, поточарка, е зеленолистен зеленчук с пикантен, остър и леко горчив вкус. В кулинарията се използва както суров, така и термично обработен, но най-често се включва в състава на салати и като допълнение в сандвичи. Подходящ е за ястия с яйца и извара, подправя добре супи и сосове. Вкусът му е свеж и далечно напомня този на хряна.
Кресонът (Nasturtium officinale) принадлежи към семейство Кръстоцветни заедно с броколито, карфиола, зелето, ряпата и брюкселското зеле, както и с кейла, и синапската горчица.
Кресонът е водно растение с малък до среден размер зелени листа – кръгли или леко овални, които са прикрепени към кухи, хрупкави стъбла, също годни за консумация.
Тъй като е водно растение, кресонът често се култивира хидропонично, т.е. отглежда се без почва, в богат на хранителни вещества течен разтвор. По този начин често се отглеждат също други зеленолистни зеленчуци, както и ягоди, домати, краставици и чушки.
Кресонът е познат с леко лютия си и горчив вкус, който може да бъде сравнен с този на руколата, рапините, листата глухарче и синапската горчица. Той често се използва в салати, където свежият му вкус контрастира с по-мекия и сладък вкус на други зеленолистни зеленчуци. Също така той може да бъде подложен на топлинна обработка, което спомага за смекчаването на пиперливия му вкус.
Кресонът е достъпен през цялата година, но пиковият му сезон е от април до септември.
Кресонът се продава като много зеленолистни зеленчуци, опакован в пликове и предварително измит. Но най-добре е той да бъде измит отново преди консумация. Най-добрият начин за това е като напълните голяма купа с вода и изплакнете листата в нея, за да падне калта. След това отцедете листата и ги прехвърлете в центрофуга за зеленолистни зеленчуци и ги подсушете добре. На фермерските пазари кресонът може да бъде закупен и на връзка или на грамаж.
В сурово състояние кресонът е подходящ за приготвяне на салати, сандвичи и смутита. Той може да се използва и леко сотиран, подобно на спанака. Може да поръсите сурови листа кресон върху пица непосредствено преди да я опечете, да съчетаете сотиран кресон с паста или да приготвите супа. Potage au cresson е класическа за френската кухня пасирана до кремообразност супа от кресон и картофи. А сандвичите с кресон са типично допълнение към следобедния чай в Англия.
Хранителен състав
100 г кресон съдържат 95% вода, 11 кКал, 2 г белтъчини, 1 г въглехидрати, по-малко от 1 г фибри и пренебрежимо ниско количество мазнини. Кресонът е отличен източник на витамин А, С и К, доставяйки респективно 20%, 50% и 238% от препоръчителния дневен прием на тези вещества.
Съхранение
Листата и дръжките на кресона са изключително нетрайни, затова е добре да го използвате веднага. Опакованият в целофан кресон може да съхранявате в хладилник до 3 дни, без да го разопаковате. Ако сте си купили пресен кресон на връзка, развържете я и потопете дръжките в буркан с вода и съхранявайте в хладилник до 4 дни.
РЕЦЕПТА
Крем супа от кресон и картофи
Продукти:
1 с.л. безсолно масло
½ глава лук или 1 глава лук шалот
3 средноголеми картофа (около 500 г)
300-350 г пресен кресон (заедно с дръжките)
4 ч.ч. зеленчуков бульон
сол и черен пипер
заквасена сметана
Начин на приготвяне
1. Загрейте тенджера с двойно дъно на умерен огън и разтопете маслото в нея. Добавете нарязания на ситно лук и гответе 1-2 минути, като разбърквате от време на време.
2. Щом лукът стане прозрачен, добавете обелените и нарязани на малки кубчета картофи. Добавете добре измит кресон и зеленчуковия бульон и разбъркайте. Кресонът трябва да е напълно покрит от течността. Щом сместа заври, поставете капак и варете 20 минути, до сваряването на картофите.
3. Отделете 1 ч.ч. от течността в тенджерата. Пасирайте супата до гладкост или направо в тенджерата, или на порции – в блендер. Добавете някакво количество от отделената течност, ако е необходимо, за да получите желаната гъстота на супата. Овкусете със сол и черен пипер.
4. Сервирайте веднага супата в купички, като поставите по 1 с.л. заквасена сметана върху всяка порция.
Източник: https://www.thespruceeats.com/