За зехтина

Петък 20 март

Снимка: iStock
За зехтина

 

Зехтинът е масло, получено единствено от плода на маслиновото дърво (Olea Europaea L.). След водата, той е най-почитаната течност на земята от древни времена. Освен прекрасен вкус, зехтинът има и много ползи за здравето.

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания – зехтинът понижава нивата на лошия LDL-холестерол и триглицеридите в кръвта. В същото време нивата на добрия HDL-холестерол остават същите и дори по-високи. Така се предотвратява образуването на мастни отлагания по стените на кръвоносните съдове и значително се понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Притежава антиоксидантни качества – нерафинираното маслиновото масло е богато на антиоксиданти, особено на витамин Е, за който се смята, че намалява риска от рак. Сред растителните масла, зехтинът е с най-високото съдържание на мононенаситените мазнини, които не се окисляват в организма.

Подобрява кръвното налягане – според научно проучване консумацията на едва 2 с.л. зехтин дневно може значително да облекчи високото кръвно налягане.

Подходящ е за диабетици – зехтинът понижава нивата на лошия холестерол, контролира нивата на кръвната захар и спомага за добрия инсулинов отговор

Помага при остеопороза – повишената консумация на зехтин се свързва и с по-добра минерализация и калциране на костите, като така подобрява състоянието на хора, страдащи от остеопороза, както и намалява рисковете от развитието ѝ.

 

 

Различните видове зехтин притежават различни качества и имат различно приложение.

Зехтинът „Extra Virgin“ е най-висококачественият и в него се съдържат най-много полезни хранителни вещества, витамини и полезни мастни киселини, необходими за човешкия организъм. Той се получава при първото студено пресоване на маслините и съдържа не повече от 0,8% киселинност. Това е зехтинът с най-наситен аромат и вкус. Най-добре е да се консумира в сурово състояние, но може да се използва и за готвене, като при това е важно да не се достига точката на пушене.

Зехтинът „Virgin“ също е качествено маслиново масло, с по-висока киселинност, но не по-висока от 2.0 % . Въпреки това той е запазил част от натуралните маслинови аромати и вкусове. Този зехтин също не е рафиниран и е по-полезен в сурово състояние. Може да се използва и за готвене.

Зехтинът „Pure“ / „Pure Olive Oil“ се произвежда като към рафиниран зехтин се добавя зехтин „Extra Virgin“ или „Virgin“. Съотношението рафиниран, нерафиниран зехтин най-често е 4:1. Това означава, че маслото ще има лек аромат и приятен вкус. Също така, това е и зехтинът, който би бил най-подходящ за готвене. Маслиновото масло е по-добрият избор за пържене, задушаване, печене, отколкото слънчогледовото олио и много други масла. А „Pure“ е най-подходящата му разновидност за тази цел.

Зехтин „Pomace“ е рафиниран зехтин, който се извлича с помощта на разтворители и допълнителни процеси. Използва се маслиново кюспе, от което вече е било извличано масло. Този клас маслиново масло е най-ниският и е значително по-евтин от останалите, поради което  и най-често купуваният. Той може да се използва в кулинарията – най-вече за пържене и готвене, но не е най-добрият избор, който можете да направите, защото е преминал през обработка и не е онова качествено и полезно масло, с което асоциирате зехтина.

 

При избор на зехтин е важно върху опаковката да е посочен географският регион на производство, сорта маслини, от които е добит, както и киселиността. Само когато киселиността на зехтин „Extra Virgin“ е под 0.8%, той притежава лек и свеж вкус.

Цветът на зехтина може да бъде жълт или зелен. Това зависи от зрелостта на маслините, от които е направен, но кафявият цвят е недопустим.

Когато зехтинът е изложен на кислород, светлина и топлина, той е обект на окисляване и може да граняса. Затова съхранявайте зехтина в затворена тъмна бутилка, в тъмен контейнер или шкаф, далеч от източници на светлина и топлина, като готварската печка, например. Не е необходимо зехтинът да се държи в хладилник, но това няма да му навреди.