За традициите на Бъдни вечер

Сряда 6 януари

Снимка: iStock
За традициите на Бъдни вечер

 

На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер, денят преди Раждането на Христос. Според народните вярвания празникът се нарича още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка.

Бъдни вечер слага началото на изпращането на старата година. Дните между Бъдни вечер и Йордановден се наричат „мръсни дни“ – периодът, през който се умира старата година и се ражда новата. Тогава приключват и четиридесетдневните коледни пости.

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. На трапезата се събира цялото семейство, която според обичая винаги се подрежда около огнището. Трапезата на Бъдни вечер е обредна и трябва да е обилна и пълна, за да бъде новата година богата и добра. Ястията задължително трябва да са постни и според повечето вярвания - нечетно число. Бройката им е 7 - колкото са дните на седмицата или 9 - колкото трае бременността на жените. В някои райони в България  на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия - колкото са месеците в годината.

 

 

На трапезата на Бъдни вечер се слагат сарми, варено жито, пълнени чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др. Всяко от ястията на трапезата има важна за българина символика. Обредните хлябове са три вида - посветени на Коледа, на селските занаяти и за коледарите. Те се месят, придружени с ритуали и песни. Хлябът се украсява с моделирани символични фигури, изобразяващи основния поминък на семейството, воловете, овцете, кравите. Нарича се за всички посеви, за да ги има през новата година. Изобразява се задължително и ралото. Стопанката на дома произнася молитва преди да разчупи питата със сребърната пара. В някои краища на страната в хляба се пъха и дрян за здраве. Първото парче от хляба се оставя на Богородица пред домашната икона. Вярва се, че най-голям късметлия в дома ще е този, на когото се падне парата.

Според обичая никой не трябва да става от масата, докато трае вечерята. Освен това трапезата не се раздига след приключването, за да не избяга късметът. Вярва се, че след това идват починалите, за да похапнат. Преди да се седне на масата или както е обичаят на земята, вечерята непременно трябва да бъде кадена. Това е обичай, при който най-възрастният мъж или жена в дома прекадява с тамян масата. След това стопанинът обикаля и всички останали стаи и помещения в дома. Накрая излиза навън и минава през целия двор и обора. Според народното схващане с ритуала на каденето се прогонват злите и нечисти сили от дома.

Празничната атмосфера от Бъдни вечер се прелива в нощта на Коледа. Коледарите обикалят домовете на грухи, тръгвайки винаги първо в източна посока и благославят техните стопани. Във всеки дом коледарите пеят коледарски песни за прослава на стопаните и за благопожелание.