За масленото тесто
Вторник 30 юли
Масленото тесто се използва най-често за приготвянето на тарти и пайове.
Ако към масленото тесто се добави захар, то се нарича виенско тесто. Сладкарите го наричат още „едно, две, три“, заради количеството на съставките му – 100 г захар, 200 г масло, 300 г брашно и 1 яйце.
Рецепта за маслено тесто:
300 г брашно
145 г масло
2-3 с.л. леденостудена вода
Сложете брашното и маслото, нарязано на кубчета, в кухненски робот. Смелете ги докато се получат трохи. В движение добавете малко студена вода, за да се получи гладко тесто.
Омесете съвсем леко тестото и оформете топка. Сплескайте топката тесто, увийте я в прозрачн фолио и я поставете в хладилник за 30 минути.
Рецепта за виенско тесто:
330 г брашно
щипка сол
230 г студено масло
1 шушулка ванилия
60 г пудра захар
1 яйце или 1 жълтък
Изсипете брашното на плота и направете кладенче в него. Поръсете брашното със сол. Разбийте яйцето в купичка. В кладенчето изсипете нарязаното на кубчета масло, разбитото яйце, захарта и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Смесете продуктите в кладенчето с помощта на пръстите си, след това постепенно омесете тесто, възможно най-бързо. За смесването на продуктите може да си помагате с шпакла. Оформете тестото на топка, сплескайте я и я увийте в прозрачно фолио. Поставете тестото в хладилника за 30 минути.
Преди печене винаги надупчвайте с вилица масленото тесто. Друг метод за печене на основи за пайове е т.нар. "сляпо печене".