За ядките
Четвъртък 30 януари
Благодарение на хранителните си и полезни свойства ядките са ценени от хилядолетия. Още от времената, в които предците ни са набавяли храната си чрез лов и събиране, ядките - тези дарове на природата са били на почит. Освен знанията, придобити от хилядолетния опит, съвременните изследвания също потвърждават наличието на много полезни елементи в състава на ядките.
Полезни свойства на ядките:
Съдържат есенциални хранителни вещества, включително витамини, минерали, както и значително количесво фолиева киселина
Съдържат полиненаситени мазнини, включително омега-6 и омега-3
Засищат глада
Съдържат белтъчини
Имат добри вкусови качества, а, както е известно, насладата и радостта удължават живота
Повечето ядки трябва да се консумират умерено, но не защото са богати на мазнини и калории, а заради високото съдържание на протеини. Най-богати на протеини са бадемите и шамфъстъка. Прекалено много белтъчини могат да доведат до повишена кръвна захар, напълняване, стрес за бъбреците, изтичане на минерали от костите и стимулиране на раковите клетки.
Добавянето на здравословно количество ядки към режима на хранене може да допринесе за поддържане на идеалното тегло в дългосрочен план.
Суровите ядки съдържат високи количества фитинова киселина и ензимни инхибитори, блокиращи усвояването на минерали като калций, желязо, магнезий и цинк, което може да доведе до хранителни дефицити. Затова, за по-лесно усвояване на хранителните вещества, е препоръчително суровите ядки да се накисват предварително. Бадемите и лешниците се накисват за 8 часа, орехите за 4 часа, а кашуто за 2 часа.
Бразилски орех
На външен вид бразилският орех прилича на кокосов орех. Щом се разтвори мъхестата черупка на плода, вътре се открива орех с продълговата форма. По същност тези ядки не са орехи, но се наричат така поради сходства с други видове орехи по вкус, хранителни вещества и цвят.
Дървото, на което растат бразилските орехи, се нарича Бертолетия и достига до огромни размери. Дървота Бертолетия расте в Амазонските гори, включително и в Бразилия.
Полезни свойства:
- Повишава имунитета
- Подобрява храносмилането
- Неутрализира тежките метали
- Защитава целостта на клетките
- Понижава кръвната захар
- Бори се с раковите клетки
Макадамия
Ядките макадамия имат най-високо съдържание на мазнини и най-ниско на протеини и въглехидрати в сравнение с всички ядки. Суровите ядки макадамия също така съдържат голямо количество витамин B1 , магнезий и манган.
60% от мастните киселини в макадамията представляват мононенаситената олеинова киселина.
Полезни свойства:
- Намалява нивото на "лошия" холестерол
- Укрепва костите
- Има обезболяващо действие
- Подходяща е за хора с диабет и високо кръвно налягане
Бадем
Бадемовите дървета обичат умерения климат и са чуствителни на силни ветрове. За родина на бадема се смятат Северна Африка и Кавказ, но по настоящем се отглежда и в Америка, и умерените зони на Европа. Диви бадемови дървета растат в Азия.
Полезни свойства:
- Прочиства организма от токсини
- Поддържа имунитета
- Укрепва нервната система
- Помага при простудни заболявания
- Бадемовото масло се използва при кожни проблеми
Лешник
Лешникът расте на големи храсти или дървета с височина от 2 до 9 метра. Лешниците растат на гроздове. Най-добре е узрелите лешници да се събират, когато паднат на земята.
Полезни свойства:
- Подобрява паметта и концентрацията
- Полезен е за бъбреците
- Има благоприятно влияние върху косата и кожата
- Прочиства организма
Орех
Една четвърт чаша орехи осигурява повече от 100 % от препоръчителната дневна доза от омега-3-киселини, заедно с високо количество мед, манган, молибден и биотин.
Орехите съдържат аминокиселината L-аргинин, която носи множество ползи за кръвоносната система.
Според проучвания две шепи орехи на ден могат да помогнат за предотвратяването на рак на простатата и на гърдата, а също така могат и да възпрат растежа на тумора. Освен това поддържат мозъчното здраве.
Най-външният слой на ореха в черупка, който има кисел вкус, всъщност е много полезен. В него се съдържат до 90% от антиоксидантите.
Орех пекан
Родината на ореха пекан е Северна Америка. По вкус и външен вид пеканът може да бъде сравнен с ореха, но обвивката му е по-мека, а вкусът – по-нежен. Орехите пекан съдържат витамини В, Е и С, както и микроелементи като селен, цинк, желязо, калций и калий.
Полезни свойства:
- Подобрява нервните и мускулни тъкани
- Полезен е за кръвта
- Има благоприятно въздействие върху кожата, ноктите и косата
Кашу
Родина на кашуто е Бразилия, а наименованието му идва от португалски
Ядката кашу е само малка част от плода и расте в долната му част. Целият плод прилича на круша и може да се консумира само на местата, на които расте, тъй като бързо се разваля.
Полезни свойства:
- Полезно е за зъбите и венците
- Подобрява работата на мозъка
- Подобрява обмяната на веществата
Шамфъстък
Храсти или дървета шамфъстък растат в Америка, Европа и Азия. Шамфъстъците са полезни, вкусни и имат нежно зелен цвят. Всъщносто плодовете на това растение не са ядки, а костилки. Шамфъстъкът съдържа въглехидрати, мазнини, захароза, витамии А, Е, В, различни минерали, глицериди, танин и лутеин.
Полезни свойства:
- Полезен е за сърдечно-съдовата система
- Помага за откашляне
- Ядките не могат да бъдат химически обработвани
Консумацията на шамфъстък не се препоръчва при високо кръвно и проблеми със стомаха.
Съхранявайте ядките в стъклени буркани, на хладно място. Печените ядки лесно гранясват заради добавените мазнини, затова ги консумирайте веднага след изпичането. По възможност печете ядките в домашни условия, за да контролирате добавеното количество мазнина и сол.