За ядките

Четвъртък, 30 януари

Снимка: iStock
За ядките

 

Благодарение на хранителните си и полезни свойства ядките са ценени от хилядолетия. Още от времената, в които предците ни са набавяли храната си чрез лов и събиране, ядките - тези дарове на природата са били на почит. Освен знанията, придобити от хилядолетния опит, съвременните изследвания също потвърждават наличието на много полезни елементи в състава на ядките.

 

Полезни свойства на ядките:

Съдържат есенциални хранителни вещества, включително витамини, минерали, както и значително количесво фолиева киселина

Съдържат полиненаситени мазнини, включително омега-6 и омега-3

Засищат глада

Съдържат белтъчини

Имат добри вкусови качества, а, както е известно, насладата и радостта удължават живота

 

Повечето ядки трябва да се консумират умерено, но не защото са богати на мазнини и калории, а заради високото съдържание на протеини. Най-богати на протеини са бадемите и шамфъстъка. Прекалено много белтъчини могат да доведат до повишена кръвна захар, напълняване, стрес за бъбреците, изтичане на минерали от костите и стимулиране на раковите клетки.

Добавянето на здравословно количество ядки към режима на хранене може да допринесе за поддържане на идеалното тегло в дългосрочен план.

Суровите ядки съдържат високи количества фитинова киселина и ензимни инхибитори, блокиращи усвояването на минерали като калций, желязо, магнезий и цинк, което може да доведе до хранителни дефицити. Затова, за по-лесно усвояване на хранителните вещества, е препоръчително суровите ядки да се накисват предварително. Бадемите и лешниците се накисват за 8 часа, орехите за 4 часа, а кашуто за 2 часа.

 

Бразилски орех

На външен вид бразилският орех прилича на кокосов орех. Щом се разтвори мъхестата черупка на плода, вътре се открива орех с продълговата форма. По същност тези ядки не са орехи, но се наричат така поради сходства с други видове орехи по вкус, хранителни вещества и цвят.

Дървото, на което растат бразилските орехи, се нарича Бертолетия и достига до огромни размери. Дървота Бертолетия расте в Амазонските гори, включително и в Бразилия.

 

Полезни свойства:

 

  • Повишава имунитета

 

  • Подобрява храносмилането

 

  • Неутрализира тежките метали

 

  • Защитава целостта на клетките

 

  • Понижава кръвната захар

 

  • Бори се с раковите клетки

 

Макадамия

Ядките макадамия имат най-високо съдържание на мазнини и най-ниско на протеини и въглехидрати в сравнение с всички ядки. Суровите ядки макадамия също така съдържат голямо количество витамин B1 , магнезий и манган.

60% от мастните киселини в макадамията представляват мононенаситената олеинова киселина.

 

Полезни свойства:

 

  • Намалява нивото на "лошия" холестерол

 

  • Укрепва костите

 

  • Има обезболяващо действие

 

  • Подходяща е за хора с диабет и високо кръвно налягане

 

Бадем

Бадемовите дървета обичат умерения климат и са чуствителни на силни ветрове. За родина на бадема се смятат Северна Африка и Кавказ, но по настоящем се отглежда и в Америка, и умерените зони на Европа. Диви бадемови дървета растат в Азия.

 

Полезни свойства:

 

  • Прочиства организма от токсини

 

  • Поддържа имунитета

 

  • Укрепва нервната система

 

  • Помага при простудни заболявания

 

  • Бадемовото масло се използва при кожни проблеми

 

 

Лешник

Лешникът расте на големи храсти или дървета с височина от 2 до 9 метра. Лешниците растат на гроздове. Най-добре е узрелите лешници да се събират, когато паднат на земята.

 

Полезни свойства:

 

  • Подобрява паметта и концентрацията

 

  • Полезен е за бъбреците

 

  • Има благоприятно влияние върху косата и кожата

 

  • Прочиства организма

 

Орех

 

 

Една четвърт чаша орехи осигурява повече от 100 % от препоръчителната дневна доза от омега-3-киселини, заедно с високо количество мед, манган, молибден и биотин.

Орехите съдържат аминокиселината L-аргинин, която носи множество ползи за кръвоносната система.

Според проучвания две шепи орехи на ден могат да помогнат за предотвратяването на рак на простатата и на гърдата, а също така могат и да възпрат растежа на тумора. Освен това поддържат мозъчното здраве.

Най-външният слой на ореха в черупка, който има кисел вкус, всъщност е много полезен. В него се съдържат до 90% от антиоксидантите.

 

Орех пекан

Родината на ореха пекан е Северна Америка. По вкус и външен вид пеканът може да бъде сравнен с ореха, но обвивката му е по-мека, а вкусът – по-нежен. Орехите пекан съдържат витамини В, Е и С, както и микроелементи като селен, цинк, желязо, калций и калий.

 

Полезни свойства:

 

  • Подобрява нервните и мускулни тъкани

 

  • Полезен е за кръвта

 

  • Има благоприятно въздействие върху кожата, ноктите и косата

 

Кашу

Родина на кашуто е Бразилия, а наименованието му идва от португалски

Ядката кашу е само малка част от плода и расте в долната му част. Целият плод прилича на круша и може да се консумира само на местата, на които расте, тъй като бързо се разваля.

 

Полезни свойства:

 

  • Полезно е за зъбите и венците

 

  • Подобрява работата на мозъка

 

  • Подобрява обмяната на веществата

 

Шамфъстък

Храсти или дървета шамфъстък растат в Америка, Европа и Азия. Шамфъстъците са полезни, вкусни и имат нежно зелен цвят. Всъщносто плодовете на това растение не са ядки, а костилки. Шамфъстъкът съдържа въглехидрати, мазнини, захароза, витамии А, Е, В, различни минерали, глицериди, танин и лутеин.

 

Полезни свойства:

 

  • Полезен е за сърдечно-съдовата система

 

  • Помага за откашляне

 

  • Ядките не могат да бъдат химически обработвани

 

Консумацията на шамфъстък не се препоръчва при високо кръвно и проблеми със стомаха.

Съхранявайте ядките в стъклени буркани, на хладно място. Печените ядки лесно гранясват заради добавените мазнини, затова ги консумирайте веднага след изпичането. По възможност печете ядките в домашни условия, за да контролирате добавеното количество мазнина и сол.