За джанките

Понеделник 17 юли

Снимка: iStock
За джанките

 

Джанката (Prunus cerasifera, Cherry plum, Myrobalan plum) представлява красиво цъфтящо дърво или храст, което ражда малки, в повечето случаи с кисел вкус плодове, принадлежащо към семейство Розоцветни (Rosaceae). Според изследвания в страни от Балканския полуостров, джанката е определена като един от най-богатите на хранителни вещества плод измежду представителите на род Prunus. Джанките са медоносни растения.

Този вид растение е разпространено в Централна и Източна Европа, Близкия Изток и отчасти в Северна Америка. За родина на джанката се предполага, че е Балканският полуостров и Средна Азия. Джанките виреят на различни места и при различни климатични условия, на надморска височина до 1500 метра и дават големи количества плодове от 200 до 300 килограма.

Джанката е широколистно дърво, с размери на листата от 4 до 6 см дължина. Това дърво е едно от първите цъфтящи в умерените ширини, като обикновено започва още през февруари. Цветовете на джанката са красиви и бели.

Плодовете на джанката са костилкови и могат да бъдат жълти, червени, жълто-червени на цвят. Имат диаметър от 2-3 см и кръгла форма. Зреят от юли до средата на септември месец.

Плодовете на джанките не са особено богати на витамин С, но съдържат витамини А, В4, В9 и К. Съдържат още калий, калций, магнезий и фосфор, органични киселини и пектин.

Джанките са много добър източник на енергия, подпомагат обмяната на веществата и повишават тонуса на организма. Поради тази причина се препоръчват за консумация от уморени и отпаднали хора.

Плодовете на това растение имат добро диуретично и слабително действие. Полезни са при подагра, ревматизъм и висок холестерол. В китайската медицина плодовете се употребяват като средство против повръщане. Голямото съдържание на фибри в тях помагат за доброто храносмилане и участват в лечението на запек и лениви черва. Листата на дървото съдържат кумарин – вещество, което има противосъсирващо действие, и като такова предотвратява образуването на тромби в артериите и вените.

Някои специалисти твърдят, че джанките успешно предпазват от остеопороза и влияят положително на жените, които са навлезли в периода на менопауза.

Прекомерната им консумация може да провокира стомашно-чревен дискомфорт.

Джанките са застъпени широко в българската национална кухня. От тях се се приготвят сокове, пестил, компоти, пайове, конфитюри, сладка, трушии, месни гювечи. Също така от тях се произвежда емблематичната за България ракия, наречена още „джанковица“. Плодовете влизат и в състава на рецепти за направата на ликьори. Използват се за подкиселяване и придаване свежест на пролетни ястия. Плодовете могат и да се изсушат.

Джанките се използват много и в грузинската кухня. От тях се прави известния сос Ткемали, който се използва с риба, месо, картофени и тестени изделия.

 

 

Прекомерната консумация на джанки може да провокира стомашно-чревен дискомфорт.

 

Летен таратор с джанки

Продукти:

1 купа зелени джанки

1 краставица

3-4 стръка копър

кисело мляко

чесън

сол

Начин на приготвяне:

1. Сварете джанките за 2-3 минути. След като изстинат, ги отцедете от водата и отстранете костилките им.

2. Към джанките добавете нарязаните на ситно краставица, копър и чесън. Добавете и киселото мляко и разбъркайте добре. Разредете с вода по желание.

 

Съвет: Сварените джанки могат да се сложат в буркани заедно със сол и да се стерилизират. Така рецептата за таратор може да бъде приготвена и през друг сезон.