Видове вегетарианство

Петък 27 март

Снимка: iStock
Видове вегетарианство

 

За разликите между вегетарианска, веганска и други видове диети

 

Често хората се чудят какво точно ядат вегетарианците. Истината е, че хората, избрали вегетарианския режим на хранене по принцип могат да ядат каквото поискат, но са избрали да не консумират определени храни.

Причините да избереш да бъдеш вегетарианец могат да са различни – здравословни, непоносимост към месо или любов към животните. Ако искате да решите какъв тип вегетарианец да бъдете, помислете за храните, които бихте искали да консумирате повече, както и за тези, които искате да изключите от менюто си. Не е задължително да се вместите в определенията на някой от типовете, изброени по-долу, но по-доброто им разбиране ще ви помогне да определите краткосрочните и дългосрочните цели, които си поставяте, следвайки вегетариански ли вегански режим на хранене.

 

Флекситарианец

Не е необходимо да сте вегетарианци, за да обичате вегетарианска храна. Терминът „флекситарианец“ се използва, за да опише полувегетарианците, т.е. хората, които се хранят предимно с растителна храна, млечни продукти и яйца, но от време на време консумират и месо. Някои флекситарианци избират да ядат само месо, което смятат, че е набавено по етичен начин – като животни, които са живели на свобода или са били хранени с органични храни. Други флекситарианци ядат месо само когато им се сервира на социални събития, но сами никога не си купуват месо и млечни продукти.

 

 

Песцетарианец 

С думата „песцетарианец“ се описва човек, който консумира морска храна, но не и други видове месо. Все повече хора следват този режим на хранене поради здравословни причини или като междинен етап по пътя към вегетарианството.

 

 

Лакто-ово вегетарианец 

Под вегетарианец повечето хора имат предвид точно лакто-ово вегетарианците. Това са хора, които не ядат телешко, свинско, птиче месо, риба, морски продукти или месо от каквито и да е животни, но ядат яйца и млечни продукти. „Лакто” идва от латинския термин за мляко, а „ово” от латинската дума за яйце. Лакто-ово вегетарианците са най-широко разпространеният тип вегетарианци.

Лакто-вегетарианците не консумират яйца, но употребяват млечни продукти. А ово-вегетарианците консумират яйца, но не и млечни продукти.