Видове кухненски роботи и чопъри
Четвъртък 23 септември

Кухненските роботи са многофункционални уреди, които обработват продуктите чрез различни методи, като рязане на резени, рязане на ситно, едро настъргване, фино настъргване, смилане и дори месене.
По-малките кухненски уреди, от сокоизтисквачките до ръчните чопъри, които изпълняват една или най-много две функции от изброените, също обработват продуктите, така че и те могат да се причислят към групата на кухненските роботи.
Тук ще разгледаме различни видове ръчни и електрически кухненски уреди, за да може по-лесно да изберете кой от тях да си закупите.
Присъствието на голям многофункционален кухненски робот в кухнята ви, ще ви спести много предварителна подготовка при готвенето и ще направи процеса по-бърз. Кухненските роботи имат остри ножове, които могат да нарежат на ситно или да настържат почти всеки вид продукт – от лук за бульон, ядки за пресен ядков тахан, до бисквити за хрупкава основа на сладкиш. С тяхна помощ могат да се смелят подправки, да се приготвят бебешки пюрета и да се разбият дресинги до консистенцията на емулсия.
Блендери
Този вид уреди са най-подходящи за пасиране и смесване на продуктите. Някои модели блендери имат и приставки за рязане, но повечето уреди се използват предимно за пасиране на меки продукти или за смесване на течности. В зависимост от ножа на блендера, някои модели могат да натрошават кубчета лед за студени напитки като смутита, шейкове и коктейли.
Ръчни чопъри
Това са вид чопъри, в които се поставят продукти, нарязани на малки парчета и с ръчни движения, чрез натиск или завъртане, се задейства ножа вътре, който нарязва на ситно продукта. Този вид уред е полезен за малко количество продукти. Предимствата му са, че е евтин, съхранява се лесно и бързо нарязва продуктите на ситно.
Мандолина
Мандолината е вид ренде с различни приставки, които служат за рязане на продуктите по различен начин, както и за настъргване. Този вид ренде може да е изработено от пластмаса или от висококачествена неръждаема стомана. Както при ползването на всеки вид ренде, и при мандолината продуктът трябва да се движи нагоре-надолу, върху остриетата. Мандолината е полезен уред в кухнята, тъй като с него бързо можете да нарежете зеленчуци в различни форми и с различна дебелина.
Рендета
Има най-различни видове рендета – от големи за по-едро настъргване, до малки – за по-фино. С ренде могат да се настържат различни видове зеленчуци и сирена. Обикновено във всяка кухня има ренде и то не само един вид и размер. Най-разпространеният вид е този във формата на кутия с дръжка. Друг вид ренде е такова с барабанче, което се върти чрез дръжка. То се използва за твърди сирена, като пармезан. Този тип ренде има и електрически вариант.
Кафемелачки
Заради формата на ножчето, както и заради дизайна на самите уреди, кафемелачките би трябвало да се използват само за мелене на кафеени зърна. Кафемелачките са малки и практични уреди, с които смилате сами кафето си, което подобрява вкуса на самата напитка. Някои кафемашини са с вградена кафемелачка.
Мелачки
Мелачките служат за смилане на месо или зеленчуци. Също така могат да са електрически или ръчни. Мелачките са много полезни уреди с решетки за фино и по-едро смилане, които могат да смелят различни продукти. Ако смятате, че ще използвате често този уред в кухнята си, си купете качествена месомелачка с повече приставки.
Преса за картофи
Този уред е създаден за намачкване на картофи за получаване на пюре, но през последните десетилетия креативността на готвачите са разширили приложението ѝ и тя се използва за намачкване на други видове сварени зеленчуци, както и на пресни нудъли. Пресата за картофи е полезна също при приготвянето на по-големи количества бебешка храна.
Сокоизтисквачки
Сокоизтисквачките преработват плодовете и зеленчуците по различни начини, за да се отделят соковете им. Кухненските роботи не притежават тази функция.
Уреди за рязане на салати
Тези уреди набират все повече популярност в последно време. Те са малки, удобни и спестяват време. Различните приставки позволяват нарязването на различни видове зеленчуци направо в купата за салата.
Чопъри или мини кухненски роботи
Въпреки че се наричат кухненски роботи, тези електрически уреди нямат много функции. В тях могат да се нарежат от 1 до 4 ч.ч. лук, ядки, подправки, както и да се направи малко количество дресинг, салца или сос. Мини чопърите са удобни за рязане на ситно и приготвяне на бебешка храна в ежедневието. Те, обаче, нямат функции за нарязване на резени, както и за настъргване, тъй като нямат режещи дискове. Предимството им е, че са с по-ниска цена от големите кухненски роботи.
Кухненски роботи
Кухненските роботи имат различни размери, според обема им, който е между 5 и 12 ч.ч. Кухненски робот с обем между 5 и 9 ч.ч. най-често има един кръгъл режещ диск, който позволява рязане и настъргване – по-едро и по-фино. Цената на тези уреди зависи от това каква е мощността им, както и от броя приставки. Затова при покупка на следете за тези неща. Една от функциите, която е добре да има кухненския робот, освен рязане и настъргване, е месене на тесто.
Източник: https://www.thespruceeats.com/