Видове кухненски роботи и чопъри

Четвъртък 23 септември

Снимка: iStock
Видове кухненски роботи и чопъри

 

Кухненските роботи са многофункционални уреди, които обработват продуктите чрез различни методи, като рязане на резени, рязане на ситно, едро настъргване, фино настъргване, смилане и дори месене.

По-малките кухненски уреди, от сокоизтисквачките до ръчните чопъри, които изпълняват една или най-много две функции от изброените, също обработват продуктите, така че и те могат да се причислят към групата на кухненските роботи.

Тук ще разгледаме различни видове ръчни и електрически кухненски уреди, за да може по-лесно да изберете кой от тях да си закупите.

Присъствието на голям многофункционален кухненски робот в кухнята ви, ще ви спести много предварителна подготовка при готвенето и ще направи процеса по-бърз. Кухненските роботи имат остри ножове, които могат да нарежат на ситно или да настържат почти всеки вид продукт – от лук за бульон, ядки за пресен ядков тахан, до бисквити за хрупкава основа на сладкиш. С тяхна помощ могат да се смелят подправки, да се приготвят бебешки пюрета и да се разбият дресинги до консистенцията на емулсия.

 

Блендери

 

Този вид уреди са най-подходящи за пасиране и смесване на продуктите. Някои модели блендери имат и приставки за рязане, но повечето уреди се използват предимно за пасиране на меки продукти или за смесване на течности. В зависимост от ножа на блендера, някои модели могат да натрошават кубчета лед за студени напитки като смутита, шейкове и коктейли.

 

Ръчни чопъри

Това са вид чопъри, в които се поставят продукти, нарязани на малки парчета и с ръчни движения, чрез натиск или завъртане, се задейства ножа вътре, който нарязва на ситно продукта. Този вид уред е полезен за малко количество продукти. Предимствата му са, че е евтин, съхранява се лесно и бързо нарязва продуктите на ситно.

 

Мандолина