Видове азиатски нудъли

Сряда 20 април

Снимка: iStock
Видове азиатски нудъли

 

Ако сте попадали в азиатски супермаркет, сте наясно, че разнообразието от нудъли може да обърка всеки домашен готвач, незапознат с азиатската кухня.

Азиатските нудли най-общо са разделени на три вида – пшенични, оризови и стъклени (целофанови).

В повечето случаи, всеки вид нудли може да бъде поднесен по различни начини, като например в бульон, стир-фрай, студени или топли.

 

Пшенични нудъли

Пшеницата е най-популярната зърнена култура, която се използва за направа на нудли по света, както и в Азия.

Азиатските пшенични нудли се приготвят от пшенично брашно и яйца, също както и италианската паста. Но има една основна разлика между двата вида паста. Италианската паста се прави като тестото се разточва, а след това нарязва, докато за приготвянето на повечето азиатски нудли се използват методите на дърпане и разтягане. Това спомага за образуването на глутен, точно както и разточването, но резултатът в двата случая е различен по отношение на текстурата и консистенцията. Като цяло, азиатските нудли са по-еластични и пружиниращи, отколкото италианската паста.

 

Ло мейн и Чоу мейн

 

 

Двата най-известни вида китайски пшенични нудъли са Ло мейн и Чоу мейн. И двата вида са направени от пшенично брашно и яйца и са цилиндрично оформени, като спагети, но са по-дебели от тях, с около 6 мм.

И двата вида нудъли се продават както пресни, така и сухи. И в двата случая нудълите трябва да се сварят за много кратко време, което ще ги накара да набъбнат до подходящата степен за получаването на „идеалната хапка“ (еквивалент на понятието „ал денте“ при италианската паста).  Най-добре е да следвате инструкциите на опаковката, като имате предвид, че на сухите нудъли ще им трябва малко повече време, което зависи и от дебелината им.

След като са набъбнали, нудълите се готвят с месо и зеленчуци на тиган (стир-фрай), както и със сос. Също така самите нудъли могат да бъдат запържени, за да станат по-хрупкави.

Нудълите Чоу мейн обикновено са по-хрупкави, докато Ло мейн са по-меки. Ето защо, ако имате избор, пресните нудъли са по-подходящи за приготвянето на Ло мейн – нудъли със сос. Освен това, те могат да се заместят с тънки италиански спагети, вермичели или ангелска коса.

 

Нудъли Рамен