Великденските традиции по света

Понеделник 3 април

Снимка: iStock
Великденските традиции по света

 

Великден или Възкресение Христово е един от най-светлите и почитани в световен план религиозни празници. Той е най-старият християнски празник, празнува се от средата на втори век, в чест на победата на живота над смъртта и на доброто над злото. Събирането около великденската трапеза на роднини, близки и приятели е сред най-обичаните празнични моменти за всяко семейство.

На много места по света християнските вярвания се смества с езическите, в резултат на което възникват множество интересни обичаи и традиции. Задължително навсякъде, обаче, присъстват яйцата.

 

България

Великден у нас започва с пролетното почистване, за да е всичко за празника подредено и домът да е готов за посрещането на гости. Традицията повелява на празника да сме в нова премяна. Яйцата се боядисват още на Велики четвъртък, но може и в събота. Първото яйце задължително е червено, то символизира Христовата кръв, пролята на Кръста. Най-възрастната жена в къщата натърква с него бузите и челата на децата, за да са здрави и засмени през цялата година.

Традиционните елементи на празничната трапеза са агнешкото месо, пролетната зелена салата от маруля, репички, спанак, пресен лук, магданоз, боядисаните яйца и козунаците. Обичайна съставка за салатата са празничните обелени яйца, които обогатяват вкуса й. Най-често се приготвя пълнено печено агне с плънка от ориз, дреболии и подправки. В някои райони на страната се срещат рецепти със заешко и пилешко месо.

На Великден всички се поздравяват с „Христос Възкресе!“. „Борбата“ с яйца е сред най-забавните моменти за малки и големи.

 

Гърция

 

 

Съседна Гърция отделя заслужено място на великденските празници. Тържествата са пищни, а празненствата започват от обяд. Първото ястие, което поднасят, е овнешка или агнешка шкембе чорба със застройка от лимонов сок и яйце. Тази супа носи името „магерица“. Козунаците, които пекат и наричат „цуреки“, са подобни на българските. Украсата им понякога е съставена от боядисани яйца. Маслените курабии с форма на венец, поръсени със сусам и с аромат на ванилия, които носят името кулуракия, както и баклавата, са сред традиционните десерти.

 

Англия и Ирландия