Великденските традиции по света
Петък 11 април

Великден или Възкресение Христово е един от най-светлите и почитани в световен план религиозни празници. Той е най-старият християнски празник, празнува се от средата на втори век, в чест на победата на живота над смъртта и на доброто над злото. Събирането около великденската трапеза на роднини, близки и приятели е сред най-обичаните празнични моменти за всяко семейство.
На много места по света християнските вярвания се смества с езическите, в резултат на което възникват множество интересни обичаи и традиции. Задължително навсякъде, обаче, присъстват яйцата.
България
Великден у нас започва с пролетното почистване, за да е всичко за празника подредено и домът да е готов за посрещането на гости. Традицията повелява на празника да сме в нова премяна. Яйцата се боядисват още на Велики четвъртък, но може и в събота. Първото яйце задължително е червено, то символизира Христовата кръв, пролята на Кръста. Най-възрастната жена в къщата натърква с него бузите и челата на децата, за да са здрави и засмени през цялата година.
Традиционните елементи на празничната трапеза са агнешкото месо, пролетната зелена салата от маруля, репички, спанак, пресен лук, магданоз, боядисаните яйца и козунаците. Обичайна съставка за салатата са празничните обелени яйца, които обогатяват вкуса й. Най-често се приготвя пълнено печено агне с плънка от ориз, дреболии и подправки. В някои райони на страната се срещат рецепти със заешко и пилешко месо.
На Великден всички се поздравяват с „Христос Възкресе!“. „Борбата“ с яйца е сред най-забавните моменти за малки и големи.
Гърция
Съседна Гърция отделя заслужено място на великденските празници. Тържествата са пищни, а празненствата започват от обяд. Първото ястие, което поднасят, е овнешка или агнешка шкембе чорба със застройка от лимонов сок и яйце. Тази супа носи името „магерица“. Козунаците, които пекат и наричат „цуреки“, са подобни на българските. Украсата им понякога е съставена от боядисани яйца. Маслените курабии с форма на венец, поръсени със сусам и с аромат на ванилия, които носят името кулуракия, както и баклавата, са сред традиционните десерти.
Англия и Ирландия
Смята се, че английското име за Великден - Easter - идва от името на езическата богиня на зората и пролетта Еостре.
В тези две страни великденските яйца се донасят от Великденския заек и се оставят, за да си играят децата с тях. По склоновете се търкалят боядисани яйца. Този, чието яйце стигне най-бързо до долу е победителят в забавната надпревара. Училищата излизат във Великденска ваканция, а на децата се подаряват шоколадови яйца, с кошнички и гнезда, бонбони, подаръци.
Интересна част от английската трапеза са кифличките със стафиди и канела (Hot Cross Buns). Преди да бъдат изпечени, върху тях се прави разрез под формата на кръст, който след изпичането им се запълва с пудра захар и глазура.
В празничните дни англичаните поднасят печено агнешко, което най-често се комбинира със зеленчуци.
Италия
Италианците са почитатели на козунаците с глазура. Техните козунаци се различават от българските по това, че съдържат извара и лимонова есенция. Този вид козунак носи името Colomba (от итал. „гълъб"), тъй като е оформен като гълъб, който символизира Светия дух. „Colomba Pasquale“ се приготвя от яйца, брашно, захар, мая и масло и е покрит с глазура Украсата му е от бадемови ядки.
Друга традиционна вкусотия е солената великденска торта с яйца и сирене. Приготвя се и агнешко месо с печен артишок. То се поднася със салата от домати, чушки и маслини.
Франция
Традиционното агнешко месо, което консумират французите на Великден, е агнешка главичка. Пълнежът е от билки, черен дроб и бекон. Срещат се още традиционни ястия със сърнешко или свинско месо. Сосът от трюфели може да съпровожда всяко едно от ястията.
Франция е сред страните с различни кулинарни традиции в зависимост от региона, в който се намирате. По Великден можете да хапнете дебели печени палачинки, бадемова торта със захаросан портокал или сладка корона от тесто.
Боядисаните яйца традиционно се слагат в плетени кошници и са в преобладаващ червен цвят.
Французите отбелязват празника, който те наричат „Пак” по много тържествен начин. В дните от Разпети Петък до Неделя всички църковни камбани престават да бият. Това се прави в знак на скръб от разпването и смъртта на Христос. В Неделя, рано сутринта камбаните отново започват да бият. Във Франция родителите също крият яйцата на различни места в къщата или в двора, а децата трябва да ги търсят. За празничната трапеза французите приготвят задължителното агнешко печено, но и едни традиционни бисквитки с формата на агънца. Те са популярни най-вече в областта Лотарингия, но ги правят из цялата страна.
Испания
Великден се смята за най-важният празник в Испания. Известен като „Семана Санта“ на испански, тя е повод за празнуване и веселие. Характерни там са многото процесии от набожни братства. Честванията започват с „Доминго де Рамос“, или Цветница, и завършва с „Лунес де Паскуа“, или Великден. Често участниците са с островърхи качулки, за да напомнят сцени от инквизицията. Из градовете и селата се разнасят високи 3-4 метра фигури на Иисус и светци. Някои каещи се християни дори влачат железни вериги като по този начин се самобичуват.
Португалия
Традиционно ястие, което можете да опитате в Португалия по Великден, е тяхната кръгла сладка баница, която носи името “фолар”. Украсата й е впечатляваща, тъй като е от твърдо сварени яйца.
Децата получават подаръци под формата на шоколадови яйца, а възрастните си подаряват бадеми – захаросани, солени и дори боядисани.
Унгария
Унгарската традиция повелява великденското агне да бъде измито с вино. То се поднася на трапезата след изпичане заедно със зеленчуци. Като допълнение към великденското меню унгарците имат варена или пушена шунка, както и баница, която задължително е сплетена. Яйцата се отличават с наситените си цветове и рисунки. Мъжете пръскат жените от семейството и приятелското обкръжение с парфюм. Тази традиция се свързва с плодородието. След това дамите черпят с яйца, алкохол и сладкиши.
Полша
В Полша на красиво украсената великденска трапеза се слагат студени месни закуски, сред които най- популярен е белият колбас, подправен със сол, пипер, индийско орехче, чесън и майорана, и поднесен с цвекло. Нареждат се домашни печива и сладкиши, от които най-вкусни са маковите щрудели и направеното от разтопена захар агне в памет на Христовото Възкресение. Само на този празник се поднася и специалният хляб „пасха“, изпечен от ръжено брашно с мая. Отгоре той се маже със свинска мас и се украсява с кръст от тесто.
Австралия
Сутринта на първия празничен ден австралийците приготвят кифлички, които имат изобразен върху себе си кръст. Великденските празници не могат да минат без торта “Павлова”, която е кръстена на знаменитата руска прима балерина Анна Павлова. Тортата се приготвя от целувчен блат и е богато украсена с различни плодове – ягоди, малини, боровинки, портокал, киви и др.
На трапезата поднасят овнешко, говеждо или пилешко с гарнитура от зеленчуци.
Холандия
По време на Великден лалетата вече са цъфнали и полята заприличват на истинско море от цветове. Кулминация е парадът на цветята, наречен „корсо“ и се провежда по 40-километровата отсечка между градовете Нордвейк и Хаарлем. Кръстът представлява основният символ на Великден, който е украсен с цветя.
Швеция
В Швеция яйцата носи не заека, а пиленцето и празничният цвят е жълтото. Домовете биват украсени с клонки от бреза.
Великденските яйца се правят от картон, като във всяко се поставя голям, красив бонбон. Традицията в Швеция и Финландия повелява децата да се маскират като магьосници и вещици и да обикалят по домовете, за да събират шоколадови яйца и лакомства. В замяна благославят посетения дом с върбови клонки и специално заклинание. Според историята традицията смесва тази за върбовите клонки – символизиращи посрещането на Иисус в Йерусалим, и местна скандинавска традиция за пролетно прогонване на злото.
САЩ
В САЩ семействата също непременно посещават църквата. Обядът след това се състои от шунка с ананас, картофи, плодови салати и зеленчуци. Децата получават кошнички, които „Великденското зайче“ от ранно утро е напълнило с шарени яйца, шоколади и бонбони.
В САЩ Великден се празнува с множество паради, най-големият от които е в Ню Йорк, където голяма част от американците носят великденски шапки, а някои дори са дегизирани като зайци. „Пето Авеню“ се превръща в същинска карнавална улица. В Америка е много популярна играта, в която малчуганите се надпреварват да търкалят боядисаните яйца по наклонена ливада. Най-голямото състезание се устройва на поляната до Белия дом, където се събират стотици малчугани да търсят скрити великденски яйца и да си поиграят с тях в градината. Накрая американският президент подарява на всички дечица по едно дървено великденско яйце, подписано лично от него и от първата дама.