Турски хляб лаваш - рецепта

Неделя 30 януари

Снимка: iStock
Турски хляб лаваш - рецепта

 

Ако сте посещавали автентично място за турски кебап – „оджакбашъ“ (означава ресторант с огнище), със сигурност сте опитали този класически хляб от Югоизточна Турция. Предлагаме ви рецептата за този турски хляб, за да си го приготвите у дома. Приготвянето му ще ви достави удоволствие, а хлябът е много вкусен.

Лаваш, понякога наричан „хляб балон“, е тънък и хрупкав хляб, който набъбва по време на печене. По средата хлябът се издува от парата. Сервира се горещ преди основното ястие с кебап. Най-често лаваш се поднася с тулум козе сирене, парченца безсолно масло и пикантна разядка от домати и печени чушки – езме.

 

Продукти:

6 порции, 3 ч. 20 мин.

 

2 ½ ч.л. суха мая

1 ¼ ч.ч. топла вода

2 ч.л. захар

4 с.л. безсолно масло

3 ½ ч.ч. брашно

2 ½ ч.л. фина сол

бял сусам

черен сусам

 

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа разбъркайте сухата мая с топлата вода, докато маята се разтвори. Добавете захарта и разбъркайте отново, докато тя се разтвори. Оставете сместа с мая на топло място за около 15 минути. Когато се появят балончета по повърхността, маята се е активирала и е готова за използване.

2. Разтопете маслото, а след това го оставете да изстине. Добавете го към сместа с маята.

3. В друга купа смесете брашното и солта. Добавете сухата смес към сместа с маята и разбъркайте.

4. Омесете тестото първоначално в купата, а след това го извадете върху поръсен с брашно плот и го доомесете, докато се получи гладко и еластично тесто. Оформете го на топка.

5. Намазнете добре със зехтин дъното и стените на купа и поставете в нея пестото. Покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото на топло за 15 минути, за да втаса. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете отново за около 15 минути.

6. Отново намазнете купата и поставете тестото в нея. Оставете го да втасва в продължение на 2 часа, докато удвои обема си.

7. Загрейте фурната на 250 градуса. Извадете тестото върху набрашнен плот и с ръце го оформете на плосък диск. Разрежете диска на 2 равни половин. След това разрежете всяка половина на 3 еднакви парчета. Така ще получите общо 6 парчета. Оформете всяко парче тесто на топка. Подредете топчетата тесто върху набрашнения плот и ги покрийте с прозрачно фолио. Оставете ги да втасат за 15 минути.

8. Разточете тънко всяка топка тесто с помощта на точилка. По време на разточването поръсвайте с брашно тестото, за да не залепва.

9. Поръсете всеки хляб с бял и черен сусам. След това минете отново с точилка върху него, за да прилепнат семената към тестото.

10. Намажете с малко зехтин две големи тави и поставете по 3 хляба във всяка. Печете 8 минути или докато в центъра образува балон и отгоре придобие златист цвят. За по-добър резултат, може да печете хлябовете един по един, по средата на фурната.

11. Сервирайте топлия хляб лаваш с разядки и допълнения по ваш вкус.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/