Три неустоими шоколадови десерта

Сряда, 6 януари

Снимка: iStock
Три неустоими шоколадови десерта

 

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Приготвеният с пресни фурми лепкав тофи пудинг е истинско изкушение, типично за Великобритания. Благодарение на фурмите, този сладкиш има характерни плътни и сочни текстура и вкус. За да бъдат постигнати, е много важно фурмите да се накиснат предварително, до омекване.

Ако искате фурмите да се усещат в пудинга, нарежете ги преди да ги залеете с гореща вода, а след това ги намачкайте с вилица и ги добавете към сместа.   

Лепкав тофи пудинг

8 порции, 45 минути

 

Продукти:

225 г пресни фурми, без костилки

1 ч.л. сода бикарбонат

85 г безсолно меко масло

2 яйца от свободно отглеждани кокошки

170 г брашно с набухвател

¼ ч.л. канела

¼ ч.л. смес от смлени подправки (индийско орехче, карамфил, бахар, джинджифил)

2 с.л. подсладено какао

2 с.л. кисело мляко

За тофи соса:

115 г безсолно масло

115 г светла кафява захар

140 мл пълномаслена течна сметана

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса.

2. Поставете фурмите заедно със сода бикарбонат в купа. Залейте с 200 мл гореща вода. Оставете настрана за 3-4 минути, за да омекнат. След това ги прецедете.

3. Смелете фурмите с помощта на кухненски робот или блендер до получаването на пюре.

4. В друга купа разбийте маслото и захарта с дървена лъжица, докато сместа изсветлее. След това добавете яйцата, брашното, подправките и какаото. Разбъркайте до хомогенност.

5. Добавете киселото мляко и пюрето от фурми към сместа. Разбъркайте добре.

6. Излейте сместа в предварително намаслена тавичка и печете 35 минути.

7. За тофи соса сложете маслото, захарта и сметаната в тенджерка на слаб огън и гответе докато захарта се разтопи, а сосът стане гъст и тъмен.

8. Сервирайте порция лепкав пудинг, полят с тофи сос.

 

 

ИСПАНИЯ

Смлените бадеми и настъргания шоколад се смесват с потопени в ликьор бишкоти и се изпичат. Резултатът е лек сладкиш с богат вкус.

 

Шоколадово-бадемов сладкиш (Pastel de Chocolate y Almendras)

8 порции, 65 минути

 

Продукти:

4 яйца

5 с.л. меко масло

1/3 ч.ч. захар

85 г сурови бланширани бадеми

70 г настърган шоколад

6 бишкоти

114 г прясно мляко

70 г ликьор или ром

1 с.л. царевично нишесте

1 с.л. брашно

1 с.л. какао

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса.

2. Намаслете форма с пружина (диаметър 23 см). Разделете жълтъците и белтъците в отделни купи.

3. Изпечете бадемите в тавичка за 5-10 минути на 180 градуса. Смелете ги в кухненски робот.

4. В голяма купа разбийте маслото и захарта до получаването на гладка и пухкава смес.

5. Добавете жълтъците, един по един, като продължавате да разбърквате. Добавете смлените бадеми и настъргания шоколад и разбъркайте добре с помощта на миксер, на ниска сокорост.

6. В друга купа сипете млякото и ликьора. Накисенете бишкотите в сместа докато омекнат. След това пресипете при маслото и захарта. Разбъркайте добре. Добавете брашното и царевичното нишесте и разбъркайте до хомогенност.

7. Разбийте белтъците с помощта на миксер за около 5 минути, докато образуват връхчета. Добавете ги към сместа като разбърквате внимателно с помощта на шпатула.

8. Изсипете сместа във формата и печете 35 минути по средата на фурната. Проверете сладкиша след 20 минути. Той е готов, когато прободете центъра му с дървена клечка и тя излезе чиста.

9. Оставете сладкиша да изстине върху решетка. Щом изстине, отстранете стените на формата. Поръсете с какао и пудра захар преди сервиране.

САЩ

Брауни е вкусен шоколадов сладкиш, хрупкав по краищата и мек по средата. Основният проблем, обаче, е да спреш да го ядеш. Тава, пълна с брауни винаги е неустоима гледка, независимо дали сте шокоманиаци или не. Затова предложената рецепта е за приготвяне на количество, достатъчно за един или за двама души.

 

 

Брауни

8 порции, 35 минути

 

Продукти:

½ ч.ч. захар

5 с.л. какао

¼ ч.ч. брашно

1/8 ч.л. сол

1/8 ч.л. бакпулвер

57 г масло

1 голямо яйце

½ ч.л. екстракт от ванилия

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса.

2. Намаслете и поръсете с брашно квадратна (15х15 см) или правоъгълна (10х20 см) тавичка.

3. В купа смесете захарта, какаото, брашното, солта и бакпулвера. Разбъркайте.

4. Разтопете маслото на бавен огън, след това го охладете.

5. Добавете яйцето и ваниловия екстракт към разтопеното масло и разбийте.

6. Добавете течната смес към сухата. Разбъркайте до хомогенност.

7. Пресипете сместа в тавичката. Печете 25 минути.

8. Оставете сладкиша да изстине върху решетка. Нарежете на квадрати.

 

Съвет:

Щом сладкишът изстине, прокарайте нож по краищата на тавичката, за да може да излезе по-лесно.