Три неустоими шоколадови десерта
Сряда 6 януари
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
Приготвеният с пресни фурми лепкав тофи пудинг е истинско изкушение, типично за Великобритания. Благодарение на фурмите, този сладкиш има характерни плътни и сочни текстура и вкус. За да бъдат постигнати, е много важно фурмите да се накиснат предварително, до омекване.
Ако искате фурмите да се усещат в пудинга, нарежете ги преди да ги залеете с гореща вода, а след това ги намачкайте с вилица и ги добавете към сместа.
Лепкав тофи пудинг
8 порции, 45 минути
Продукти:
225 г пресни фурми, без костилки
1 ч.л. сода бикарбонат
85 г безсолно меко масло
2 яйца от свободно отглеждани кокошки
170 г брашно с набухвател
¼ ч.л. канела
¼ ч.л. смес от смлени подправки (индийско орехче, карамфил, бахар, джинджифил)
2 с.л. подсладено какао
2 с.л. кисело мляко
За тофи соса:
115 г безсолно масло
115 г светла кафява захар
140 мл пълномаслена течна сметана
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 градуса.
2. Поставете фурмите заедно със сода бикарбонат в купа. Залейте с 200 мл гореща вода. Оставете настрана за 3-4 минути, за да омекнат. След това ги прецедете.
3. Смелете фурмите с помощта на кухненски робот или блендер до получаването на пюре.
4. В друга купа разбийте маслото и захарта с дървена лъжица, докато сместа изсветлее. След това добавете яйцата, брашното, подправките и какаото. Разбъркайте до хомогенност.
5. Добавете киселото мляко и пюрето от фурми към сместа. Разбъркайте добре.
6. Излейте сместа в предварително намаслена тавичка и печете 35 минути.
7. За тофи соса сложете маслото, захарта и сметаната в тенджерка на слаб огън и гответе докато захарта се разтопи, а сосът стане гъст и тъмен.
8. Сервирайте порция лепкав пудинг, полят с тофи сос.
ИСПАНИЯ
Смлените бадеми и настъргания шоколад се смесват с потопени в ликьор бишкоти и се изпичат. Резултатът е лек сладкиш с богат вкус.
Шоколадово-бадемов сладкиш (Pastel de Chocolate y Almendras)
8 порции, 65 минути
Продукти:
4 яйца
5 с.л. меко масло
1/3 ч.ч. захар
85 г сурови бланширани бадеми
70 г настърган шоколад
6 бишкоти
114 г прясно мляко
70 г ликьор или ром
1 с.л. царевично нишесте
1 с.л. брашно
1 с.л. какао
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 градуса.
2. Намаслете форма с пружина (диаметър 23 см). Разделете жълтъците и белтъците в отделни купи.
3. Изпечете бадемите в тавичка за 5-10 минути на 180 градуса. Смелете ги в кухненски робот.
4. В голяма купа разбийте маслото и захарта до получаването на гладка и пухкава смес.
5. Добавете жълтъците, един по един, като продължавате да разбърквате. Добавете смлените бадеми и настъргания шоколад и разбъркайте добре с помощта на миксер, на ниска сокорост.
6. В друга купа сипете млякото и ликьора. Накисенете бишкотите в сместа докато омекнат. След това пресипете при маслото и захарта. Разбъркайте добре. Добавете брашното и царевичното нишесте и разбъркайте до хомогенност.
7. Разбийте белтъците с помощта на миксер за около 5 минути, докато образуват връхчета. Добавете ги към сместа като разбърквате внимателно с помощта на шпатула.
8. Изсипете сместа във формата и печете 35 минути по средата на фурната. Проверете сладкиша след 20 минути. Той е готов, когато прободете центъра му с дървена клечка и тя излезе чиста.
9. Оставете сладкиша да изстине върху решетка. Щом изстине, отстранете стените на формата. Поръсете с какао и пудра захар преди сервиране.
САЩ
Брауни е вкусен шоколадов сладкиш, хрупкав по краищата и мек по средата. Основният проблем, обаче, е да спреш да го ядеш. Тава, пълна с брауни винаги е неустоима гледка, независимо дали сте шокоманиаци или не. Затова предложената рецепта е за приготвяне на количество, достатъчно за един или за двама души.