Тесто за пица с квас

Понеделник 15 юни

Снимка: iStock
Тесто за пица с квас

 

Пицата, приготвена с квас, всъщност е оригиналната пица. Хлябът е много стара храна, а приготвянето му с мая е сравнително модерна технология. Затова, първата пица със сигурност е била пица с квас и най-вероятно е била изядена от пекар. Печенето е тежка работа и няма много време за губене. И така, едновремешният пекар е грабнал едно парче тесто, разточил го е много тънко, за да може да се изпече бързо, върху него е сложил продукти, с каквито е разполагал и го е хвърлил в пещта.

Рецептата, която е описана по-долу, е почит към скромния живот на пекарите. Количествата на продуктите са в съотношение 1-2-3: една част квас, две части вода и три части брашно. Така че независимо от количеството квас, с което разполагате или колко пици искате да приготвите, лесно може да изчислите колко вода и колко брашно ви трябват.

Ако приготвяте пица у дома, по-добрият вариант е да направите тестото за пица с квас, отколкото с мая, не само заради вкуса. По-бавно действащите естествени дрожди в кваса помагат тестото да може да се съхранява в хладилник по-дълго време, което означава, че можете да приготвите повече тесто, което да разделите на части в отделни кутии и да разполагате със запас от тесто за пица за седмица и дори повече. Освен това вкусът на тестото ще е много по-богат благодарение на бавната ферментация.

Това тесто се получава доста меко. Ако се чуствате по-уверени да работите с по-твърдо тесто, започнете с 100 г вода и добавяйте в процеса на месене още докато получите плътността, която търсите. Имайте предвид, че различните видове брашно абсорбират различни количества вода.

 

 

Необходими продукти за 2 пици (диаметър 30 см):

180 г брашно за хляб

120 г брашно топла вода

60 г квас

15 г зехтин екстра върджин

5 г морска сол

 

Начин на приготвяне:

1. Сипете всички продукти в средно голяма купа. Използвайте стъклена купа, за да можете да наблюдавате образуването на мехурчетата в тестото. Разбъркайте продуктите добре. На този етап тестото ще е грубо, меко и лепкаво.

2. Покрийте купата с кухненска кърпа или прозрачно фолио и оставете да почине 20 минути.

3. Извадете тестото от купата и започнете да го разтягате и сгъвате. Навлажнете ръцете си с вода, с едната си ръка подхванете тестото отдолу и го поставете върху набрашнена дъска. Натиснете го с пръсти, като едновременно го разтегляте настрани леко. Прегънете тестото от едната страна навътре, до около 1/3 от площта. Повторете това действие три-четири пъти, като разтегляте и прегъвате тестото в различни посоки – отляво, отдясно, отгоре, отдолу. Накрая ще получите сгънато като пакет тесто.

4. Обърнете тестото с прихлупените места надолу към дъното на купата. Тестото вече трябва да е станало много по-гладко, отколкото е било в началото.

5. Оставете тестото да почине още 20 минути. След това го извадете отново, разтеглете и сгънете по гореописания начин.

6. Покрийте тестото още веднъж и оставете да ферментира за 3-4 часа на стайна температура. Тестото няма да увеличи много обема си, но по повърхността му, както и отдолу, трябва да се виждат мехурчета. Ако не виждате мехурчета, оставете тестото да ферментира още, докато те се появят.

7. Поръсете с малко брашно плота. Обърнете купата върху това място и изчакайте тестото само да падне от нея. Разделете тестото на две части. Със същата техника на разтягане и прегъване, но със сухи ръце, оформете кръгли топки.

8. Намажете с олио или зехтин вътрешността на две кръгли малки купи или кутии с капак. Поставете по една топка тесто във всяка, със сгънатите части надолу. Покрийте с капак или с прозрачно фолио.

9. Оставете тестото в хладилник поне за 24 часа преди да го използвате. По този начин вкусът на тестото ще се развие, а и ще може да го съхраните за по-дълго време.

10. За да направите пица, извадете тестото от хладилника и го поставете върху набрашнена повърхност. Поръсете с брашно и тестото. С ръце внимателно сплескайте и разтеглете тестото докато оформите тънък кръг с диаметър около 30 см.

11. Добавете сос и каквито искате продукти и изпечете. Сервирайте веднага.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/