Тенджера под налягане, мултикукър и уред за бавно готвене

Сряда 28 септември

Снимка: iStock
Тенджера под налягане, мултикукър и уред за бавно готвене

 

Тенджерата под налягане, мултикукърът и уредът за бавно готвене са кухненски уреди, които имат доста общо помежду си.

От една страна, и трите уреда използват парата за приготвянето на храната, а от друга страна, много улесняват процеса на готвене особено за продукти, които изискват дълго варене или задушаване, като боб или месо.

Поради това, че тези уреди готвят, използвайки парата, в тях не може да се запечата или сотира месо или зеленчуци, или пък да получите хрупкава коричка. Затова обикновено месото се запечатва в тиган преди да бъде поставено в един от тези уреди.

Предлагаме ви кратко описание на характеристиките на всеки един от споменатите уреди. Но не забравяйте да следвате и ръководството за употреба към всеки един уред.

 

Уред за бавно готвене

 

 

Уредите за бавно готвене са доста популярни напоследък. Те са много полезни, тъй като в тях (в зависимост от размера им) може да се приготви буквално всичко – от овесена каша до брауни и лазаня, та дори и цяло пиле.

Тези уреди използват ниската температура и парата, за да сготвят деликатно храната за дълъг период от време, обикновено между 4 и 20 часа.

Този метод на готвене е идеален за приготвянето на яхния с телешко или свински ребърца, тъй като и двата вида месо съдържат повече съединителна тъкан и ако не бъдат сготвени правилно, стават жилави.

Съчетанието от ниска температура, пара и дълго време на приготвяне е идеално за получаването на сочни парчета месо. 

Сготвеното в уред за бавно готвене цяло пиле няма да има хрупкава коричка за разлика от изпеченето във фурна, но пък ще е толкова сочно, с месо, отделящо се от костта, че няма как да не ви достави истинско удоволствие.

В уред за бавно готвене лесно могат да се приготвят супи, яхнии и сосове. Просто сложете предварително измитите и нарязани съставки, поставете капака и задайте необходимото време за готвене.

Също така в този уред може да приготвите задушени ябълки, макарони със сирене, както и домашно кисело мляко.

Основното удобство на уреда за бавно готвене е това, че само го зареждате с продуктите за вечерята, която искате да приготвите и отивате на работа. Когато се върнете, кухнята ви ухае апетитно, а ястието е готово. Има и недостатъци, обаче. Ако се случи електрозахранването да бъде прекъснато, докато не сте вкъщи, е възможно вътре да се развият патогенни бактерии, което ще наложи изхвърлянето на продуктите. По същата причина не е препоръчително да слагате прекалено много замразени продукти в уреда.

 

Тенждера под налягане

 

Въпреки че в тенджерата под налягане се използва парата също като в уреда за бавно готвене, двата уреда са напълно противоположни.

Уредът за бавно готвене работи, като приготвя храната на много ниска температура за разлика от тенджерата под налягане, която ускорява процеса на готвене. Това става чрез пара под налягане.

Както е известно, точката на кипене на водата е 100⁰С. Водата завира и се превръща в пара и започва да се изпарява. Няма начин, по който водата да се загрее повече от 100⁰С, но пък когато е под налягане, парата може да достигне по-висока температура. Така че в тенджерата под налягане температурата лесно достига до 120⁰С, което не изглежда чак толкова много, но спомага за ускоряването на готвенето до 4 пъти.

За използването на тенджера под налягане е необходимо да поставите продуктите в тенджерата, да ги залеете с вода, да поставите капака и да затегнете уплътнението му. След като тенджерата се загрее, парата започва да излиза контролирано чрез клапан, което предотвратява експлодирането на съда.

Подобно на уреда за бавно готвене, тенджерата под налягане е подходяща за варене на различни видове месо. А варенето на бобови култури и зеленчуци в нея отнема само 30 минути.

Тенджерата под налягане също така е идеална за приготвяне на супи и яхнии.

В тенджера под налягане, обаче, не е подходящо да се варят зеленчуци, тъй като те лесно ще се преварят и ще изгубят полезните си съставки.

Като правило, течността в тенджерата под налягане трябва да запълва 2/3 от обема ѝ. Но за продукти, като бобови и зърнени култури, които набъбват при варенето, напълнете с течност само до половината на съда. Също така внимавайте, когато варите продукти, които образуват пяна, тъй като тя може да блокира клапаните за пара и отворите за освобождаване на налягането. Такива продукти са пастата, овесените ядки, сушеният грах, ябълковият сос и червените боровинки. Уверете се, че течността в тенджерата е много под максималното ниво.

Друго много важно нещо е да не използвате мазнина, когато готвите в тенджера под налягане. Ако е наложително, може да добавите буквално няколко капки, но не повече. Мазнината е много опасна за този вид уред и може да разтопи уплътнението му и други части.

 

 

Мултикукър

 

 

Мултикукърите представляват комбинация между уредите за бавно готвене и тенджерите под налягане. Подобно на тенджерите под налягане те използват парата под налягане за ускоряване на процеса на готвене, но не се загряват върху котлон, а директно се захранват от електричество, като уредите за бавно готвене.

Мултикукърите са подходящи за приготвяне на задушено месо, супи, яхнии, пиле, картофи (включително и картофено пюре), паста и др.

Също като при тенджерите под налягане, при използването на мултикукър трябва да се уверите, че капакът прилепва плътно и сте сипали достатъчно течност, без да препълвате съда. Важно! Не насилвайте капака, ако не иска да се отвори.