Сусамов тахан - ползи и употреба
Петък 28 март

Сусамовият тахан представлява паста, приготвена от смлени сусамови семена. Сусамовите семена осигуряват много хранителни вещества, но тялото е трудно да ги абсорбира поради твърдата им външна обвивка. 30 грама сусамови семена съдържат три пъти повече желязо от 30 грама говежди черен дроб, който е известен като храна с високо съдържание на желязо. Сусамовите семена съдържат и повече фитостероли, отколкото всички други ядки и семена, които са важни за понижаване на холестерола и имат противоракови ефекти.
Консумирането на сусамови семена под формата на сусамов тахан позволява на тялото по-добре да абсорбира хранителните вещества, които те осигуряват. Известни са два основни вида тахан: от белени и небелени семена. Небеленият е по-добър избор, тъй като е приготвен от цялото сусамово семе, като хранителната му стойност остава непокътната. Сусамовият тахан, приготвен от белени семена е загубил част от хранителните си вещества.
Ползи за здравето
Източник на желязо. Може да бъде доста трудно да си набавите необходимите количества желязо само чрез храна, особено ако не ядете месо. Желязото е необходим в диетата, тъй като играе важна роля в производството на червени кръвни клетки, които пренасят кислород до всички клетки в тялото. Нуждата от желязо при жените е още по-голяма, тъй като чрез менструацията те губят кръв и тялото постоянно се нуждае от желязо, за да възстанови тези червени кръвни клетки. Една порция сусамов тахан съдържа приблизително същото количество желязо като парче червено месо от 100 грама. Това е страхотен факт за вегетарианците и веганите, които се нуждаят от неживотински източници на желязо.
Източник на мед. Един от особено важните минерали, съдържащи се в сусамовия тахан е микроелементът мед, който е добре известен със своята способност да облекчава болката и да намалява подуването. Действа противовъзпалително, което е особено ефективно за облекчение на симптомите на ревматоиден артрит. Също така, спомага за разширяването на дихателните пътища при пациенти с астма. Ензимите на имунната система също така се нуждаят от мед, за да проявят антиоксидантните си свойства.
Тази вкусна паста е богата още на магнезий, фосфор и манган. Астматичните пациенти могат да се възползват от сусамов тахан, тъй като високите нива магнезий помагат за облекчаване на симптомите при астма.
Таханът е богат на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Въпреки че съдържанието на мазнини в сусамовите семена е високо, 90% от тях всъщност са "добри" мазнини.
Сусамовият тахан съдържа и фитонутриенти, които предотвратяват увреждането на черния дроб, причинено от окисление.
Една супена лъжица сусамов тахан, осигурява 1 грам диетични фибри, 3 грама протеин, както и 9-12% от препоръчителния дневен прием на желязо, селен и цинк.
Подсилва мозъчната дейност
Мастните киселини, съдържащи се в сусамовия тахан са отговорни за стимулиращия ефект върху развитието на нервните тъкани в организма, което от своя страна спомага за подобряване на здравето на мозъка. Омега-3 мастните киселини помагат за подобряване на мисленето и паметта, а манганът подобрява нервните и мозъчните функции.
Подобрява сърдечното здраве
Според изследвания, омега-3 мастни киселини, не само понижават нивата на холестерола в организма, но също така, помагат при лечението на сърдечно-съдови заболявания, свързани с възпаление. Сусамените семена съдържат уникални линани сесамин и сусамол, за които е доказано, че намаляват холестерола.
Калцият и магнезият в сусамовия тахан също допринасят за намаляване на кръвното налягане по естествен път.
Естествен имуностимулатор
Сусамовият тахан съдържа четири особено важни хранителни вещества - желязо, селен, цинк и мед. Те осигуряват стабилна подкрепа за имунната система.
Превенция на рак
Лигнаните - химични съединения, намиращи се в определени растения, имат структура, която силно наподобява тази на естествения естроген. Сесаминовите и сесамолови лигнани в сусамовия тахан са способни да се свързват с естрогенните рецептори и да намалят риска от ракови заболявания, свързани с хормоните.
Заздравява костите
Калцият и фосфорът (друг минерал, който се намира в сусамовия тахан), помагат за изграждането на костното вещество и оптимизират костната плътност.
Високото съдържание на магнезий в сусамовия тахан е допринася за поддържане на здрави кости, тъй като адекватният прием на магнезий е свързан с по-голяма костна плътност и намаляване на риска от остеопороза при жени в менопауза.
Кулинарна употреба
Сусамовият тахан е изключително универсален хранителен продукт и успешно може да се използва при приготвяне, както на сладки, така и на солени ястия.
Ето как може да го добавите към ежедневното си меню:
Направете вкусна салата от сусамов тахан с ябълков оцет, зехтин и прясна куркума.
Смесете го с пюре от авокадо и ще получите изключително здравословно ястие.
Направете си хумус, като смесите сусамов тахан с нахут и малко чесън.
Направете здравословни сладки от сусамов тахан с какао или мед.
Използвайте го като подправка за бургери и други меса. Сусамовият тахан се гарнира добре с пилешко месо или сьомга.
Сусамовият тахан може да се добави към салати, супи и зеленчуци. За да приготвите дресинг за салата, към няколко лъжици сусамов тахан, добавете малко вода, лимонов сок и зехтин.
За добавяне на повече протеини към закуската, добавете към киселото мляко с плодове и мюсли, 2 супени лъжци сусамов тахан.
Може да използвате като заместител на фъстъчено масло, тъй като има същата кремообразна текстура и орехов аромат като него, но е безопасен за хората, страдащи от алергия към ядки.
Отделянето на маслото от сусамовия тахан по време на съхранение е нормално. За да избегнете това, опитайте да го съхранявате с капачката надолу в хладилника.
Източник: https://medpedia.framar.bg/