Сладки картофи

Сряда 28 септември

Сладки картофи

 

Сладките картофи или батати принадлежат към семейство Поветицови и са много по-близък роднина на грамофончетата и поветицата, отколкото на картофите. Формата на сладките картофи е сплесната и продълговата, а на цвят най-често са оранжеви, но се срещат и разновидности, като бели, червени, розови, лилави и жълти. Вкусът им е сладникав и близък до този на тиквата и морковите.

Този грудков зеленчук идва от Централна Америка и се радва на широка популярност на всички континенти.
В някои части на САЩ и Канада сладките картофи са наричани неправилно ям, който е съвсем различен вид зеленчук. 

Най-голям производител на сладки картофи е Китай, където консумацията им има хилядолетни традиции. Смята се, че в комбинация с другите месни и основни храни, бататите играят ключова роля в дълголетието на хората там.Хранителната стойност на 100 г сладки картофи е 114 kcal, протеини 1.7 г, въглехидрати 25,6 г. Хранителните вещества в сладките кратофи са витамините А, С, D и В комплекс, фибри, калий, мед, фосфор, атиоксиданти, натрий, калции, желязо и растителна захар.

Въглехидрати в сладките картофи се усвояват бавно от организма и това ги прави подходяща храна за страдащите от диабет. Фибрите помагат в същото време за поддържане на нивото на кръвната захар.

Сладките картофи притежават антиоксиданти, които помагат на тялото да се справи с редица проблеми в различните сезони от годината като астма, артрит, дори подагра и.т.н. Също така са богати на фолиева киселина, необходима особено на бременните жени.

Добавянето на сладки картофи към менюто ни ни предоставя необходимия витамин В6, който е от съществено значение за здраво сърце. Той помага и за намаляване на хомоцистеина, който предизвиква дегенеративни заболявания на сърдечно-съдовата система и предизвиква инфаркти.

Консумацията на сладки картофи спомага за правилното функциониране на хормоните в човешкия организъм. Един от най-важните елементи в тях е витамин D, който помага за усвояването на калция. Недостигът на витамин D води до застаряване, слаби кости, проблеми с нервната система, както и до дисфункция на щитовидната жлеза.

Традиционно сладките картофи се поднасят печени или под формата на пюре, но могат да бъдат добавяни и към ризото, паста или къри, като вкусът им се комбинира добре с лимон, чесън, кокосово мляко и чили.

Пиковият сезон на сладките картофи е между октомври и март.


Подбирайте сладки картофи със среден размер, без петна по кората. Съхранявайте ги на тъмно и студено място, като ги използвате в рамките на седмица.