Сирене халуми

Вторник 10 ноември

Снимка: iStock
Сирене халуми

 

Кратки факти

Източник: Овче, козе и/или краве мляко

Страна на произход: Кипър

Текстура: Полутвърда, гумена, остава твърда при топлинна обработка

Цвят: Бял

 

 

Халуми е кипърско сирене, традиционно приготвяно от козе и овче мляко или от смес от двата вида. Понякога се използва краве мляко. Това е сирене за печене, тъй като запазва формата си при загряване и се изпича добре. Сиренето халуми е със сравнително високо съдържание на мазнини и е добър източник на протеини. То също така е богато на калций и съдържа още цинк, магнезий, витамин А и витамини В.

 

Какво е халуми?

Традиционно приготвяно от козе и/или овче мляко на източно средиземноморския остров Кипър, халуми е бяло, слоесто сирене, подобно на моцарелата. То е полутвърдо, незряло и саламурено сирене с лека текстура, леко наподобяваща на гъба. Вкусът му е остър и солен. Сиренето няма кора. Понякога халуми се прави от краве мляко. Прясното мляко може да бъде пастьоризирано или непастьоризирано. Халуми може да се яде сурово, но поради високата му точка на разтопяване, е идеално за печене и пържене.

Когато се консумира сурово, халуми е гумено като текстура и солено на вкус. Но, когато се запече в тиган или на скара, то става хрупкаво и солено отвън, и леко разтопено отвътре.

 

Как се прави халуми

Млякото се загрява и се добавя сирищна мая, за да се коагулира млякото. Когато млякото се пресече, то се нарязва, суроватката се изцежда, оставя се да стегне и се пресова във форми. След това сиренето се потопява във вода или суроватка и тук се пристъпва към допълнителния етап на загряване, който осигурява на този вид сирене устойчивост при термична обработка. Сиренето се посолява (и традиционно се поръсва с мента) и може да се консумира прясно от три до пет дни. Ако се съхранява в саламура, може да се остави за няколко месеца, което засилва соления му вкус. За разлика от производството на други сирена, при халуми не се използват киселина или бактерии, произвеждащи киселина.

Халуми е с твърда текстура и се продава под формата на компактни парчета във вакуумирани пластмасови опаковки.

В различните страни се правят много сирена, наподобяващи халуми, но от правна гледна точка те не могат да носят името халуми, затова се наричат сирена за печене или сирена в стил халуми.

 

Заместители

Уникалната текстура на сиренето халуми трудно може да бъде заместена. В някои рецепти би могло да се използва индийско сирене панир или тофу, но вкусът не е същият като на халуми. Ако се яде сурово, твърдото и сухо саламурено сирене е подобно на халуми.

 

 

Употреба

Сиренето халуми се пече на скара, пържи се в тиган с малко зехтин или се реже на много тънко. Много подходящо е за салати, подредено върху зеленчуците, може също да замести моцарелата в салата Капрезе. Печените на скара резени халуми могат да заместят хляба за безглутенови сандвичи или пък да се сервират с диня, както по традиция правят в Кипър. Въпреки че може да се яде сурово, сиренето халуми е най-добро, когато е затоплено, печено или запържено. Когато сиренето мине през термична обработка, солеността му избледнява и получаваме силна, пълна с вкус хапка с леко кремообразна текстура.

 

Съхранение

Халуми може да се съхранява неотворено, в хладилник, до една година. След като бъде отворено, трябва да се съхранява в хладилник, в контейнер със солена вода или увито в пергаментова хартия, до две седмици. То може също така да бъде увито в прозрачно фолио и замразено за до три месеца.


Източник: www.thespruceeats.com