Сезонна храна: Тученица

Сряда 17 юли

Снимка: iStock
Сезонна храна: Тученица

 

Тученицата е широко разпространена билка навсякъде по света. В различните краища на България е позната още като тлъстига, грашица и брюченка. Въпреки че някои хора я смятат за досаден плевел, тученицата се отглежда повече от 4000 години като хранително и лечебно растение и все още се култивира на много места и до днес.

Произходът на тученицата вероятно е Индия и Пакистан, където се използва за консумация от хиляди години и все още се среща в диво състояние. В Европа се отглежда от стотици години, като през 1500-те години започва да се използва широко за консумация от човека. Растението е пренесено в Америка от европейските заселници. Днес тученица може да се намери като "плевел" в по-топлите части на Централна и Южна Европа.

Тученицата е бързорастящо, едногодишно, тревисто растение с месести листа и стъбла. Множеството гладки, червеникави стъбла произлизат от един единствен корен и образуват рогозка, покриваща до 90 см в диаметър. В зависимост от наличното количество влага растението може да бъде доста нискорастящо или по-високо – да достигне до 40 см височина.

Съществуват два подвида тученица - дива или обикновена тученица (Portulaca oleracea ssp. Oleracea) и градинска тученица (Portulaca oleracea ssp. Sativa). Градинската тученица е тази, която се отглежда и използва като зеленчуково растение, докато обикновената тученица се използва най-вече като лечебна билка.

Отделните листа са доста месести и съдържат много вода. Те са зелени, плоски, с овална форма и червеникав ръб – именно там се съдържат омега-3 мастните киселини. Листата рядко имат дръжки и са прикрепени директно към стъблата. От наличието на влага зависи и дали растенията ще цъфтят.

Стъблата, листата и цветните пъпки на тученицата имат леко тръпчив или кисел, солен вкус. Интензитетът на аромата се влияе от физиологията на растението.

 

 

В горещи и сухи условия тученицата преминава към фотосинтеза, но листата улавят въглеродния диоксид през нощта (вместо през деня, както при нормален фотосинтетичен процес), а водата се превръща в ябълчена киселина. Тогава ябълчената киселина, която има кисел аромат, се превръща в глюкоза за съхранение през деня. Така листата, събрани в началото на деня, когато концентрациите на ябълчена киселина са най-високи, ще имат най-добрия вкус.

Активни вещества в тученицата

Тученицата е много хранително растение, изключително богато на омега-3 мастни киселини, както и белтъчини, захари и слузести вещества. Семената са богати на нишесте и мазнини.

Тученицата е добър източник на витамини А, В1 и С, никотинамид и много минерали (магнезий, калий, манган, фосфор, калций, мед). Богата е на антиоксиданти (бета каротин, витамин С и витамин Е).

Освен това, растението съдържа L-допа, допамин и L-норепинефрин, два червено-виолетовите бетацианини (олерацин I и II), кофеинова, ферулова и синапинова киселина, калциев оксалат и оксалова киселина, калиеви соли и железен захарат.

 

Полезни свойства

Тученицата притежава противомикробни, антискорбутни (борба със скорбут), детоксикиращи, диуретични и антипиретични (намаляващи треската) свойства.

Листата на тученицата съдържат големи количества омега-3 мастни киселини, които спомагат за понижаване на количеството на "лошия" холестерол в организма и насърчават здравословния баланс на холестерол в кръвта.

Омега-3 мастните киселини също помагат за понижаване на стойностите на повишената кръвна захар и така също намаляват риска от сърдечна атака и образуване на кръвни съсиреци.

За хората, страдащи от високо кръвно налягане (хипертония), се препоръчва да консумират много зеленчуци, богати на магнезий, като тученица, спанак и зелен фасул.

 

Тученицата подобрява зрението

Витамин А и бета каротин, намиращи се в тученицата се свързват със здравето на очите и зрението в продължение на много години. Тученицата съдържа най-много витамин А, спрямо всяка зелена растителност. Смята се, че може да помогне за предотвратяване на макулна дегенерация и катаракта чрез елиминиране на свободните радикали, които атакуват клетките на окото и причиняват тези често свързани с възрастта заболявания.

 

Тученицата намалява риска от рак

Тученицата се нарежда сред най-добрите антикарциногенни хранителни продукти поради значителното си съдържание на витамин С и витамин А, които действат като антиоксиданти за предотвратяване на някои видове рак, особено белодробни и орални ракови заболявания. Освен това, тученицата също съдържа бетаалинови пигментни съединения, които дават на растението характерното си жълто и червено оцветяване.

 

Тученица против главоболие, включително мигрена

Витамин В2, съдържащ се в тученицата, е доказан лек за мигренозно главоболие. Лекарите обикновено препоръчват рибофлавин във високи дози (40 мг) като превантивна мярка срещу главоболие или като лек за тези, които често получават сериозни мигренозни атаки.

Включването в диетата на богата на витамин В2 храна е естествен начин за облекчение на главоболие и за намаляване на честотата на мигрена, за намаляване на симптомите и болката по време на мигрена, както и за намаляване на продължителността.

 

Тученицата е от полза при стомашно-чревни заболявания

Тученицата е една от най-добрите опции за лечение на редица храносмилателни смущения, от диария и чревно кървене до хемороиди и дизентерия. Тези ползи се дължат главно на наличието на много полезни органични съединения в нея, като слузести вещества, ябълчена киселина, лимонена киселина, аланин, глюкоза и много други.

 

Тученицата подобрява циркулацията на кръвта

Високото съдържание на желязо и мед в тученицата подпомага производството на червени кръвни клетки. И двата минерала са важни за стимулирането на кръвообращението, което означава, че до основните части на тялото достигат по-високи количества кислород, ускорява се заздравяване на клетките и органите, подпомага се растежа на косата и се подобрява метаболизма.

 

Тученицата помага за отслабване

В 100 грама тученица се съдържат само 16 калории. Това е добра новина за хората, които са на нискокалорична диета. Също така е богата на хранителни фибри, което допринася за усещането за засищане и ограничава приема на храна, с което помага за намаляване на теглото.

 

Кулинарна употреба

Младите, хрупкави листа, стъбла и цветни пъпки имат свеж и леко солен вкус и могат да се използват пресни в салати, сварени или приготвени на пара като други зеленчуци.

Листата могат да се използват в комбинация с краставици и домати в салати или в супи и ястия, както спанак.

Листата могат да се използват като сгъстител за супи и ястия. Важно при готвенето на тученица е, че листата трябва да бъдат нарязани ситно и добавени в края на процеса на готвене, за да се запази деликатният им аромат и съдържанието на витамини.

Младите нарязани листа са подходящи за приготвяне на марината или майонезени сосове, поднесени с месни и рибни ястия. По-старите и твърди листа могат да бъдат използвани за подправка в супи и гювечи.

В Близкия изток нарязаната тученица се смесва с кисело мляко и чесън и служи като добавка за месо на скара. Тя също е стандартна съставка в ливанската салата "Фатуш".

 

Тъй като билката съдържа до 1,7% оксалова киселина, тя не трябва да се консумира в големи количества от хора, страдащи от храносмилателни заболявания и такива с предразположеност към образуване на бъбречни камъни.