Сезонен зеленчук: Спанак

Петък 1 май

Снимка: iStock
Сезонен зеленчук: Спанак

 

Спанакът (Spinacia) представлява тревисто растение с тъмнозелени листа от семейството на ряпата (Amaranthaceae). Градинският спанак е едногодишно растение, което расте при умерен климат. В началото на своя растеж образува розетка от листа с различна форма (продълговато-яйцевидни, гладки, набраздени), след което се образува цвят с тази розетка. За храна се използват листата на зеленчука, преди да образуват цвят.   

Смята се, че родината на спанака е Персия. По-късно през VII век той е пренесен в Китай. В Европа спанакът попада през средните векове, а едва през XX век започва да се култивира на континента заради богатото си съдържание на витамин С и желязо.

Спанакът е универсална храна и въпреки че може да се сее от ранна пролет до есента, най- хубав и полезен е през пролетта. Освен общоукрепващото и тонизиращо действие, най-вече през пролетта, спанакът помага на дейността на стомашно-чревния тракт и с него може да се проведе истински очистителен режим след зимната по-тежка храна. Спанакът е много полезен и за хората на диети, защото има много малко калории и под формата на сокове добре се приема от организма, особено в съчетание със сок от морков и целина. С него се преодолява и рискът от анемия през пролетта, при бременните и децата, след физическо изтощение и боледуване.

 

 

При термичната обработка вкусът на спанака се променя, но не и хранителните му качества. - добре е спанакът да не бъде задушаван, а само бланширан. Този листен зеленчук може да се използва за приготвянето на най-различни ястия - салати, супи, разядки и пастети, баници и всякакви тестени изделия, паста, сосове. А сокът от спанак е и естествен оцветител, който придава на ястията наситен зелен цвят.

За готвене са необходими от 375 до 500 г суров спанак на човек, след термична обработка обемът му намалява до 125-175 г. За салата са необходими около 100 г. За да се оптимизира абсорбацията на желязото, е добре спанакът да се комбинира с лимонов сок ( вит. С ), затова салатата трябва да се подправя не с оцет, а с лимон.