Сезонен зеленчук: Спанак

Понеделник 29 май

Снимка: iStock
Сезонен зеленчук: Спанак

 

Спанакът (Spinacia) представлява тревисто растение с тъмнозелени листа от семейството на ряпата (Amaranthaceae). Градинският спанак е едногодишно растение, което расте при умерен климат. В началото на своя растеж образува розетка от листа с различна форма (продълговато-яйцевидни, гладки, набраздени), след което се образува цвят с тази розетка. За храна се използват листата на зеленчука, преди да образуват цвят.   

Смята се, че родината на спанака е Персия. По-късно през VII век той е пренесен в Китай. В Европа спанакът попада през средните векове, а едва през XX век започва да се култивира на континента заради богатото си съдържание на витамин С и желязо.

Спанакът е универсална храна и въпреки че може да се сее от ранна пролет до есента, най- хубав и полезен е през пролетта. Освен общоукрепващото и тонизиращо действие, най-вече през пролетта, спанакът помага на дейността на стомашно-чревния тракт и с него може да се проведе истински очистителен режим след зимната по-тежка храна. Спанакът е много полезен и за хората на диети, защото има много малко калории и под формата на сокове добре се приема от организма, особено в съчетание със сок от морков и целина. С него се преодолява и рискът от анемия през пролетта, при бременните и децата, след физическо изтощение и боледуване.

 

 

При термичната обработка вкусът на спанака се променя, но не и хранителните му качества - добре е спанакът да не бъде задушаван, а само бланширан. Този листен зеленчук може да се използва за приготвянето на най-различни ястия - салати, супи, разядки и пастети, баници и всякакви тестени изделия, паста, сосове. А сокът от спанак е и естествен оцветител, който придава на ястията наситен зелен цвят.

За готвене са необходими от 375 до 500 г суров спанак на човек, след термична обработка обемът му намалява до 125-175 г. За салата са необходими около 100 г. За да се оптимизира абсорбацията на желязото, е добре спанакът да се комбинира с лимонов сок ( вит. С ), затова салатата трябва да се подправя не с оцет, а с лимон.

 

 

Листата на спанака са богати на белтъчини, въглехидрати, витамините А (около 4 мг/100г), В1, В2, В6, РР, С (32-72 мг/100 г) и в по-малко количество витамин К. Спанакът не съдържа мазнини и холестерол. 80 г пресен или 200 г сготвен спанак покриват половината от дневната нужда от витамин С. Като всеки листен зеленчук, спанакът съдържа фолиева киселина, както и минерални вещества (натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед). Високото съдържание на желязо в спанака се оказва, че е преувеличено, но въпреки че има продукти с по-голямо съдържание на желязо, като гъшият дроб или мидите, съотношението желязо - калории е в полза на спанака.

Потенциален риск от консумацията на спанак съществува за хора с установена алергия към желязото. А заради съдържанието на оксалова киселина, той не се препоръчва за хора, склонни към образуване на камъни в бъбреците или жлъчката и е противопоказен за хора с бъбречна недостатъчност. Важно е да се знае, че при термична обработка оксаловата киселина намалява.

Когато избирате спанак е добре той да бъде пресен от пазара, не в найлонови торбички от магазина. Другият вариант е замразен. Най-полезни са малките листенца с наситено зелен цвят и без дебели ципи. Листата трябва да са цели, без тъмни петна и накъсвания.

 

Употреба

За да отстраните корените, сгънете всяко листо по дължина, така че двете половинки да се допрат, хванете корена и го дръпнете надолу.

Отделете листата и ги измийте добре преди готвене. Избягвайте кисненето на листата във вода.

Ако приготвяте спанака за салата, изплакнете и подсушете с кухненска хартия. Плоските листа са предпочитани за салата заради деликатната си структура и мекия си вкус.

 

Как се бланшира спанак:

Количеството спанак се потапя в голям съд вряща вода и се оставя за 3-4 мин., докато омекне. Изважда се с помощта на решетъчна лъжица и се поставя в купа с леденостудена вода. Така се спира процеса на готвене и той запазва яркозеления си цвят. Най-добре е спанакът да се добавя в края на приготвянето на ястието.

 

Още предложения какво да сготвите със спанак ще откриете тук -  https://www.24kitchen.bg/recipe?main_ingredient=%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BA