Сезонен зеленчук: Праз

Сряда 5 октомври

Снимка: iStock
Сезонен зеленчук: Праз

 

Праз, Праз лук (Allium porrum) представлява зеленчук, който принадлежи към семейство Лукови (Alliaceae). Образува дълго цилиндрично "стъбло", което се състои от листа. Заровен в пръст или пясък издържа цяла зима и е годен за кулинарни употреби. През цялата година може да се открие на пазара. Съществуват два вида праз - летен, с по-фини и тънки стъбла и зимен, с по-дебели и плътни стъбла. Прилага се като подправка или основна съставка на множество салати, супи, ястия или като гарнитура. В миналото е бил считан за ценен зеленчук от римляните, египтяните и гърците.

По времето на Древен Египет празът е бил считан за абсолютно незаменим заради високата си производителност. Добивът на праз е няколко пъти по-висок от добива на лук. Дори и с няколко къси реда можете да получите достатъчно количество, с което да готвите в продължение на месеци. През първите месеци празът расте бавно, но коренището нараства, стъблата постепенно се сгъстяват и достигат от 2 до 8 см в диаметър.

Нискостоящата част на стъблото е оцветена в бяло, като по възходящ път цветът й преминава в зелено-бял, по-светло зелен, до тъмно сивкаво-зелено.

Празът е популярно лекарствено средство в китайската традиционна медицина от хиляди години, като за пръв път е описана преди около 2000 години в класическия труд на китайския император Шен Нун „Бен цао“, който поставя основите на китайската фармакопея. Азиатските лечители считат, че празът притежава множество важни свойства. Освен че често е използван за лечение на обикновена настинка, се смята, че той може да се бори с гъбични и бактериални инфекции и да причинява или увеличава потенето благодарение на високото съдържание на алицин. Алицинът представлява вещество, съдържащо органична сяра, той се съдържа и в чесъна и е силно антибактериално и противогъбично съединение с антивирусни свойства. Именно затова праз лукът предпазва от настинка, кашлица, грип и бронхит.

Празът подпомага храносмилането и пречиства организма. Поне двукратната консумация на праз за седмица, ни действа предпазващо от рак на дебелото черво, простатата и стомаха, понижава холестерола и кръвното налягане. Препоръчва се и като профилактично средство срещу атеросклероза.

 

 

Празът съдържа между 3-10% инулин. Инулинът ферментира в дебелото черво и служи за храна на добрите бактерии. От количеството на добрите бактерии (пробиотици) в стомашно-чревната флора зависи състоянието на чревната стена, разграждането и усвояването на хранителните вещества, силата на имунната система. Инулинът има антимутагенни свойства, защитава ДНК от увреждания, които водят до мутации, считани за причинители на различни видове рак.

Празът е един от най-силно витаминозните листни и стволови зеленчуци. Само с 33 ккал на 100 г тегло, празът съдържа 2 г протеин, 8 г въглехидрати и 2 г висококачествени фибри. Основното предимство на праза е поразително високото съдържание на минерали. Този лук съдържа магнезий, калий, калций, фосфор, желязо и сяра. Редовната употреба на праз като добавка към основния зеленчуков набор ви позволява да сведете до минимум риска от дефицит на тези минерали, които са изключително важни за нормалното функциониране на нервната и сърдечно-съдовата система.

Празът има приятен вкус, става фин, придава аромат след обработка и затова е предпочитан пред обикновения лук. Зеленчукът може да се консумира суров или термично обработен. Светлата, бяла част от цилиндричното му стъбло, много често се използва в салати или се консумира директно, а листната такава се задушава в ястия и супи. Чудесен заместител е на лука в почти всички гозби. Идеално се съчетава с босилек, горчица, мащерка, лимон.