Сезонен зеленчук: Чесън

Сряда 5 февруари

Снимка: iStock
Сезонен зеленчук: Чесън

 

Чесънът (Allium sativum L.) е многогодишно растение, у нас отглеждано като едногодишно. Характеризира се със сложната си луковица, съставена от 7-8 до 30 и повече малки луковички (“скилиди”), обвити с обща белезникава ципеста обвивка.

Първите сведения за използването на чесъна от човека се отнасят към времето на неолита. В Древен Египет чесънът се е считал за ценен хранителен продукт. В древноегипетски папирус, отнасящ се към 1600 г. пр.н.е., се описват вълненията на строителите на пирамидите поради нередовното им снабдяване с чесън. За неговото лечебно приложение свидетелства рецепта, написана на клинопис на глинена плочка, отнасяща се към 3000 г. пр.н.е. Чесънът се споменава в Библията, а така също в свещените книги на Древна Индия и Китай. Знаменитият древногръцки лекар Хипократ счита чесъна за лекарство, подобряващо храносмилането.

Навсякъде по света чесънът се използва като подправка на ястия, колбаси, консерви, туршии, маринати и др. У нас и в някои други страни чесънът се използва през цялата година. През пролетните месеци се използва почти изключително зелен чесън, а през останалото време - зрели луковици. Лютивите сортове чесън съдържат голямо количество етерични масла (0,005-0,009%). На това масло се дължи специфичния вкус и миризма на чесъна. За консумация в прясно състояние се предпочита слабо лютив чесън. Той има силно бактерицидно действие поради съдържащия се в него гликозид алицин. Това свойство се използва широко в лечебната практика, главно при чревни заболявания и профилактично против епидемични заболявания.

Чесънът е богат на хранителни вещества. В зеленото растение по времето, когато започва да се образува луковицата, се съдържат 7,5-10% сухо вещество, 1-2,5% захари, 1,6-2,1% сурови белтъчини и 1,4-2,2% целулоза. Зелените части, на растението са богати на витамин С - 55 мг на 100 г сурова маса. В зрелите луковици се съдържа 35-42% сухо вещество (в кромида около 10-12%). Чесънът се характеризира също с много високо съдържание на белтъчини - 6,7-8%.

Интересен е и витаминният състав на луковиците. В 100 г ядлива част от луковицата се установени 10 мг витамин С, 0,60 мг витамин В6, 1,2 мг никотинова киселина, 0,08 мг витамин В2 (рибофлавин), 0,08 мг витамин В1 (тиамин). Сред зеленчуците чесънът изпъква с наличието на значителна концентрация на никотинова киселина и витамин В6. Луковиците практически са лишени от каротин, но в листата се съдържат 2-2,5 мг на 100 грама.

Здравословните ползи от чесъна застават на второ място по отношение на тези от куркума в количеството изследвания, подкрепящи тази суперхрана.

Редовната консумация на чесън е свързана с намаляване или дори помагане за предотвратяване на четири от основните причини за смърт в световен мащаб, включително сърдечни заболявания, инсулт, рак и инфекции. Националният институт за рака на САЩ (National Cancer Institute) признава подправката като една от няколкото зеленчуци с потенциални противоракови свойства.

Въпреки ценните хранителни качества консумацията на чесъна се ограничава от съдържанието на серни съединения, които, приети в по-голямо количество, действат неблагоприятно на човешкия организъм.

Чесънът може да се употребява както включен в храната, така и на прах или под формата на хранителни добавки, но важното е да се употребява ежедневно.

Най-добре е да се съхранява при стайна температура и винаги на сухо, за да се избегне поникване.

 

Как да приемаме чесън?

Най-добре е чесънът да се консумира в суров вид, тъй като тогава той е с най-силно проявени противомикробни свойства, въпреки това, сварен, чесънът също има много здравословна стойност. Всъщност стойността на антиоксидантите в него е равна (или понякога дори по-висока) след термична обработка.

Можете да използвате суров чесън в рецепти със задушаване или печене, както и в дресинг за салати, марината, доматен сос, супи или яхнии.

Независимо дали се използва суров или готвен, е добре чесънът предварително да се нареже или настърже и да се остави в продължение на 10 минути, преди да се използва, тъй като по този начин се активират ензимите му, които превръщат част от алина в алицин. След това алицинът бързо се разгражда и образува различни органо-серни съединения.

Друг начин да се използва чесън е под формата на чесново масло. Освен за кулинарни цели, чесновото масло се прилага в народната медицина. Например то е отлично лекарство за ушна инфекция.

 

Ползи за здравето

Чесънът укрепва имунната система, както и помага при борбата с дихателни инфекции и кашлица. През зимните месеци чесънът е чудесна добавка за стимулиране на имунната система и отблъскване на настинки и грип.

Чесънът съдържа високи нива на йод, което спомага при хипертиреоидно състояние на щитовидната жлеза.

Изследванията показват, че чесънът може да бъде от полза за здравето на дихателната и кръвоносната система по няколко различни начина. Той може да помогне при високо кръвно налягане, при натрупване на плака по стените на кръвоносните съдове, за намаляване на висок холестерол и артериално втвърдяване. Тези ползи могат да се дължат на производството на газа сероводород, който се произвежда, когато червените кръвни клетки приемат серни съединения от чесън.

Чесънът е чудесен източник на антиоксиданти, които играят важна роля за нашето здраве. Една от ползите му е, че благоприятства здравето на кожата, тъй като може да убива  бактериите, които понякога са причина за акне.

Чесънът има противовъзпалителни свойства. Основното вещество в чесъна е алицин, сяросъдържащо съединение, което е естествен антибиотик. През Първата световна война войници са използвали счукан чесън върху инфектирани рани. Ако решите да вземете чесън под формата на хранителна добавка, търсете капсули. Процесите, използвани за създаване на таблетки от чесън унищожават алицинът.

Чесънът действа като пребиотик, подхранвайки полезните бактерии в червата. Здравният чревен микробиом влияе върху всичко - от храносмилането до настроението.

Чесънът спомага за регулиране на кръвната захар, тъй като повишава нивото на инсулин в кръвта.

Някои изследвания показват, че антибактериалните свойства на чесъна могат да помогнат за предотвратяване на хранителни отравяния.

 

Как да консумираме пресен чесън?

 

 

При готвене с пресен чесън се използват всички части от растението. Можете да нарежете стъблата, листата и дори незрялата бяла луковица. Най-популярните кулинарни приложения на пресния чесън са в салати и супи. Не е нужно да белите незрели луковици на пресния чесън, но корените трябва да бъдат отстранени преди готвене.

Ето някои начини за кулинарна употреба:

 - в дресинг за салата

-  в сос (нарязана бяла част и зелени листа)

-  поръсен върху супа, пица или всичко, което пожелаете

 

Рецепта за вкусен запечен чесън

Запеченият пресен чесън е също толкова вкусен, колкото печените зрели скилидки.

Най-известната рецепта за печен чесън е да увиете глава небелен чесън във фолио с щипка сол и да го печете във фурната, докато омекне.

Тук ви предлагаме рецепта за печен пресен чесън, който можете да добавите към препечена филийка със сирене, към хумус и различни сосове.

Начин на приготвяне:

1. След като отделите по-твърдите външни слоеве, разпределете чесъна в голям стъклен съд за печене.

2. Полейте с екстра върджин зехтин, за да го покриете леко, и поръсете със сол и черен пипер.

3. Запечете на около 200 градуса, докато стане златистокафяв и мек. Времето ще варира в зависимост от възрастта и количеството на пресния чесън. Обикновено отнема между 10 и 20 мин.

4. Разбъркайте веднъж, за да се запече равномерно.

 

Източници:

https://www.forlife.bg

https://phytopharma.eu

https://medpedia.framar.bg