Сезонен зеленчук: Бяла ряпа
Четвъртък 20 февруари

Бялата ряпа носи латинското название Brassica rapa subsp. rapa и представлява кореноплодно растение, което се причислява към семейство Кръстоцветни /Brassicaceae/. Тоест тя се явява родственик на репичките, зелето, карфиола, хряна, руколата и други растения.
Растението произлиза от Азия, но е разпространено на много места в света, включително и в България. Диви форми на ряпата са се откривали в древността в Западна Азия и Европа. Култивирането на зеленчука започва около 2000 г. пр.н.е. и той е бил важен за прехраната в Северна Европа и Римската империя.
Различните разновидности на бялата ряпа се характеризират с разнообразни размери и форма. При някои сортове коренът е издължен, напомнящ на морков - ряпа дайкон. Ряпата има няколко части, които са обагрени в различни цветове – подземната грудка е бяла, като малка част от нея стои над земята и обикновено има лилав, червен или зеленикав цвят заради влиянието на слънцето. Коренът е във формата на кълбо, от горната част на което излизат свежите зелени листа. При всички разновидности коренът е с хрупкава консистенция, а вкусът му е сладникав и земен.
Растението е двугодишно, като цъфтежът му е на втората година и вирее в хладно време в райони с умерен климат.
В свежо състояние ряпата има приятен, леко парлив вкус и се употребява най-вече в рецепти за пресни салати, тъй като термичната обработка не ѝ се отразява много добре. Бялата ряпа се предпочита пред черната, защото не е толкова силно лютива и е много по-крехка. От друга страна, черната ѝ родственица я превъзхожда по съдържание на етерично масло. Смята се още, че черната ряпа има по-силно изразени лечебни свойства.
Състав
Бялата ряпа е ценен източник на множество хранителни елементи и витамини. В състава на растението се съдържат малко количество наситени, полиненаситени и мононенаситени мазнини. Бялата ряпа е източник на фибри, белтъчини и вода. Освен това бялата ряпа има калций, желязо, фосфор, магнезий, манган, селен, мед. В съдържанието на кореноплодния зеленчук се съдържат витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В6.
Ползи от бяла ряпа
Бялата ряпа има антибактериално и антивирусно действие. Затова консумацията ѝ е особено препоръчителна през зимните месеци, когато сме силно застрашени от настинки и грип. Сокът на чудодейният кореноплоден зеленчук съдържа ензими. Този природен дар действа благоприятно на храносмилателната система и подпомага процесите, които тя извършва.
Бялата ряпа е изпитано средство срещу запек и лениви черва. Тя се употребява много често при респираторни заболявания, понеже спомага за лесното отделяне на заседналия в дробовете жилав секрет. В народната медицина се препоръчва при бронхит и грип.
Смята се също така, че този зеленчук влия добре на костите и на зрението.
Бялата ряпа е силно ценена в китайската традиционна медицина. Според местните вярвания през зимния сезон тя разполага с по-силни лечебни свойства дори и от женшена. По думите на китайските лечители, за да е здрав един човек, трябва да консумира бяла ряпа през зимата и джинджифил през лятото.
Свойства за борба с рака
Смята се, че ряпата има свойства за борба с рака. Тя е богата на глюкозинолати. Въпреки че са отговорни за по-горчивия ѝ вкус и острия ѝ аромат, тези химикали, съдържащи сяра, се разпадат на съединения, за които е доказано в лабораторни условия, че вредят на туморите.
Поддържа здравословно тегло
Ряпата може би не е първата диетична храна, която ви идва на ум, но консумацията ѝ е добър начин за намаляване на калориите в дневния ви режим и дори може да замени картофите във вашето меню, поне в някои рецепти. Кореноплодният зеленчук съдържа само около 28 kcal на 100 г. За сравнение, един картоф съдържа три пъти повече - 75 kcal на 100 g.
Ряпата не съдържа скорбяла като картофите и има нисък гликемичен индекс, което означава, че не влияе толкова бързо върху нивата на кръвната ви захар. Така че тя наистина може да ви даде дълготрайно усещане за ситост.
Подсилва имунитета
Пълна с витамин С, ряпата, ако се яде в достатъчно големи количества, има способността да засили имунната ви система.
Само 100 г ряпа съдържат 21 мг витамин С или половината от препоръчителната дневна доза. Въпреки че можем да си набавим витамин С и от портокали, чушки и домати, сезонните зеленчуци са винаги най-препоръчителни за консумация, тъй като са най-пресни и свежи.
Ряпа срещу хипертония
Ряпата също е пълна с минерали като калий. В 100 г ряпа има 191 мг калий, което е пет процента от препоръчителния ви дневен прием. Възрастните се нуждаят от 3500 мг калий на ден, за да останат здрави, което е възможно само чрез здравословна диета. Кореноплодът е в списъка с други богати на калий зеленчуци, като зеле, картофи и зеле. Богатите на калий храни могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.
В КУЛИНАРИЯТА
Всички части на ряпата може да се консумират. Обикновено се използва кълбовидният корен за приготвяне на различни ястия, но листата може да се използват за салати и гарнитури. Има сортове, които се отглеждат специално заради листата им.
Бялата ряпа се приема най-вече в свежо състояние. Тя участва активно в кухнята на много страни. В Япония например се явява компонент от най-различни туршии. Освен това тя се включва и в някои сосове. Интересно е, че в страната на изгряващото слънце с кулинарни цели се ползват още листата и кълновете на зеленчука. В Китай консумацията на бялата ряпа също е разпространена. В местните специалитети се смесва с оризово брашно, яйца, лук, чесън, бобови кълнове и др.
В България най-често от нея се приготвят най-вече салати, в които могат да присъстват моркови и зеле. Те се овкусяват със зехтин или олио, добавя се и малко оцет. Това, разбира се, е най-простият вариант за поднасяне на зеленчука. Той може да се съчетае още с ябълка, портокал, цвекло, краставици, чушки, авокадо. Получените салати са изключително леки и диетични, но за сметка на това са истинска витаминозна бомба през студените месеци.
Но ряпата може също така да се пече, вари, пасира. Ето няколко начина за употребата ѝ в кухнята:
- Добавете я към картофено пюре и крем супа за допълнителни витамини и минерали.
- Изпечете тънко нарязани шайби ряпа за здравословен чипс
- Изпечете я със зехтин и подправки заедно с други зеленчуци като картофи, броколи, чушки, карфиол, моркови
- Добавете малко настъргана и изцедена ряпа към сместа за зеленчукови кюфтенца
- Добавете в туршии
Хубавата зряла ряпа се събира в шепа, няма петна и има твърда повърхност. Обикновено горният слой на зеленчука се третира като обелка и се премахва.
Варената ряпа предоставя лутеин на тялото – антиоксидант, притежаващ мощни противовъзпалителни свойства и предпазващ очите от дегенерация.
Избор и съхранение на бяла ряпа
Бяла ряпа можете да си отгледате сами или да си закупите от някой търговски обект. В случай че се сдобиете с определено количество от това природно богатство, можете да го съхранявате на някое хладно и тъмно място. Ако отделните екземпляри се поставят върху слама, раздалечени един от друг, могат да запазят свежестта си седмици наред. Не се препоръчва да я оставяме в найлонови торби, тъй като тя има нужда от циркулация на въздуха, за да не загние.
Източници:
https://goodfood.bg/
https://www.forlife.bg/