Сезонен плод: Райска ябълка

Вторник 24 януари

Снимка: iStock
Сезонен плод: Райска ябълка

 

Райската ябълка (Diospyros kaki) е вековно дърво от семейство Абаносови (Ebenaceae). Ботаническото наименование произхожда от гръцки език – „diospyros“, което означава „огън на боговете“.

Отглеждането на дървото датира от 19-ти век в някои страни в Южна Европа и Западна Азия. Днес райската ябълка е култивирана по целия свят, като най-голям е броят на дърветата в  Китай, Япония и Корея.

В България райска ябълка се среща от 1935 г. главно по Черноморието и в района на  Горнотракийската низина.

В света съществуват около 500 разновидности на райската ябълка. Голяма част от тях растат в тропиците, а само някои видове се срещат при умерен климат.

Заради високото съдържание на танин, европейците дълго време наивно са смятали, че райската ябълка е напълно неприложима за консумация от човека. Заблудата била разсеяна в момента, в който са я вкусили в нейното напълно узряло състояние, което изисква време „до първия мраз”, по съвет на индианците.

Подобно на ябълковото дърво, райската ябълка достига височина до 10 метра. Широколистните му листа са тъмнозелени, копиевидни, твърди и симетрични. През пролетта дървото разцъфва. Женските цветове са кремаво-жълти, а мъжките са с розов нюанс. Дървото се раззеленява в периода от май до юни. Младите дървета обикновено не раждат плодове през първите 3 до 6 години.

Плодовете на райската ябълка са овални с гладка, лъскава и тънка обвивка. Цветът им варира от жълто до червено-оранжево. Горчивият вкус на зелените плодове се дължи на веществото танин, което постепенно намалява с процеса на узряване и плодовете придобиват сладък и приятен вкус и стават по-меки. Брането става през есенните месеци.

Райската ябълка запазва всички полезни вещества и при минус 20 градуса. Все пак като най-добър се посочва онзи плод, който е узрял на самото дърво, извличайки до последно благинки от природата.

Популярни са пет вида райски ябълки – Fugy, който се характеризира със сладки и по-хрупкави плодове със средни по големина размери, Suraga – представители на значително по-големи ябълки с плътна вътрешност, Giant Fuyu – сорт с продълговати и едри плодове, които добиват внушителни тъмночервени багри при пълна зрялост, Jiro – най-популярният, може би, сорт с добро качество, Costata – плодовете от него се отличават с тръпчивост при вкусване даже и когато са готови за консумация, оцветени са в жълто и имат форма, която напомня на конус.

 

 

Райската ябълка е есенен коктейл от вкусове и полезни съставки в зашеметяващи дози, като витамините – C, B1, B2, P, PP, витамин F и глутаминова киселина. Съдържанието на захари в плодовете е високо – около 13% до 19% фруктоза и глюкоза, както и на багрила, и пектинови вещества. Пектинът отговаря за поддържането на храносмилателната система в добра форма.

В далечното минало хората са смятали райската ябълка за цяр против скорбута заради високото съдържание на витамин C. Витаминът, комбиниран с бета-каротин, ви гарантира стабилна имунна система, независимо от смяната на сезона и температурите.

За проблеми със сърцето и анемичност спомага магнезият, който е един от съставляващите минерали на плода и предпазва организма от образуване на камъни. Високата концентрация на витамин PP се явява пръв противник на умората и депресивните състояния и едновременно с това спомага за гладка, безпроблемна кожа и здрава коса.

Плодовете на райската ябълка влияят отлично върху заболявания на щитовидната жлеза, тъй като са богати на йод. Препоръчват се най-вече при тиреотоксикоза. Плодът е отлично средство за профилактика и на атеросклероза.

В днешно време медицината прилага в практиката райската ябълка при проблеми с функцията на гастроинтестиналния тракт, при анемия и за укрепване на съпротивителните сили за ред оплаквания – настинка, грип и други. Сокът от райска ябълка или отварата от плода се използват в народната медицина като отхрачващо средство. Смята се, че консумацията на райски ябълки подпомага възстановавянето на организма след заболявания, повишава имунитета и тонуса.

 

Райската ябълка е отличен антиоксидант

Това се дължи на многото витамини в него и ликопенът, макар и в ограничени количества. Печели за отрицателно кратко време битката с есенната меланхолия през мрачните дни и понижава вредното влияние на свободните радикали. Няколко плода на ден са средство, което изпреварва с преимущества хапчетата за високо кръвно налягане. Има пикочогонно действие.

Последно, но не на последно място предназначение на екзотичния дар – той е един безкраен танц за сетивата, задоволяващ дори най-претенциозния вкус. Обелена, нарязана и оставена за около пет минутки в гореща вода с последвало прецеждане и пасиране, райската ябълка се превръща в един чудесен крем-сироп, който с удоволствие да консумирате дълго време и който ще укрепи вашето общо здравословно и емоционално състояние.

От райска ябълка могат да се приготвят несравними сурови плодови десерти, торти, плодови и плодово-зеленчукови салати, смутита, сурово сладко. Неслучайно плодът е предпочитан от привържениците на здравословното хранене и в частност на суровоядството.

Райските ябълки са плод с нисък гликемичен индекс, което е прекрасен начин да се контролират нивата на кръвната захар. Наблягането на храни с нисък гликемичен индекс и повече фибри в менюто е един от най-добрите начини да се предпазите не само от наднормено тегло, но и от диабет.