Сезонен плод: Пъпеш

Сряда 23 август

Снимка: iStock
Сезонен плод: Пъпеш

 

Пъпешът (Cucumis melo) е едногодишно пълзящо растение от семейство Тиквови.

Тези сладки и ароматни плодове са познати още от времето на древен Египет, в някои азиатски страни е отглеждан около 4000 години пр.н.е. В Европа и България е пренесена в началото на новата ера от древните гърци и римляни.

Пъпешът е топлолюбиво и светлолюбиво растение с едри и вкусни плодове от типа „лъжлива ягода“. Теглото на плодовете достига от 0,5 до 12 kg. Те имат овална, елипсовидна, топчеста или цилиндрична форма с гладка или грапава кожица. Цветовата гама на плодовете варира от зеленикаво до жълто-зелено.

Днес съществува голямо разнообразие от сортове с различна форма, аромат и цвят на плодовото месо.

Пъпешът е отличен източник на витамин С. Оранжевите сортове са добър източник на витамин А. Зелените или бели сортове са с високо съдържание на калий.

Пъпешът съдържа средно от 4,6 до 15% захари, до 4,5 % пектинови вещества, витамини от групите В и Е и др. В 100 г плод има 54 калории.

Зрелият пъпеш съдържа бързи въглехидрати – глюкоза, фруктоза и захароза. Месестата част е богата на витамини от групата В, витамин С, калий, магнезий, желязо, калций, селен и други вещества, които действат благоприятно на хемопоетичните органи, сърдечно-съдовата система, жлезите с вътрешна секреция. Пъпешът храни тимуса и щитовидната жлеза, а тяхното добро функциониране поддържа имунната система в изправност.

Нишестето и пектинът на пъпеша не се усвояват в храносмилателната система. Те имат свойството да поемат вредните вещества в червата и ги извеждат от организма. Пъпешът подобрява перисталтиката на червата и отделителните свойства на органите на храносмилателната система. Пъпешът е особено полезен с високото си съдържание на фолиева киселина. Фолиевата киселина стимулира образуването на кръвни клетки от костния мозък и подпомага секрецията на солна киселина в стомаха. Сто и петдесет грама пъпеш задоволяват нуждите на организма от фолиева киселина за деня, което го прави абсолютно подходящ плод за жени, планиращи бременност, бременни, деца и лица с хронични заболявания.

Същият грамаж насища организма с калий, магнезий и един изключително рядък минерал германий, които са необходими на сърцето, бъбреците. Съдържанието на калий и магнезий в пъпеша е много повече отколкото в краставицата, крушата или зелето. Тези микроелементи имат понижаващ кръвното налягане и нивото на холестерола ефект. А германият е микроелемент, отговорен за поддържането на младостта на клетките.

Количеството фруктоза в зрелия пъпеш преобладава в сравнение с другите захари. Фруктозата е по-сладка от обикновената захар. В човешкия организъм се разгражда само в черния дроб.

В пъпеша има достатъчно количество глюкоза, което да поддържа нивото на глюкоза в кръвта в норма и образуването на необходимите запаси на гликоген в черния дроб, отговорен за храненето на мускулните тъкани, така необходим и за сърдечните мускулни тъкани.

 

Лечебни свойства на пъпеша

По своето съдържание пъпешът прилича много на динята – вода, захари (захароза, фруктоза и глюкоза), разнообразие от витамини и минерали. Плодовото месо има високи диетични качества, като се препоръчва консумиране на празен стомах.

Подобрява апетита и улеснява храносмилането поради съдържание на ензими.

Богатството на фолиева киселина и желязо го препоръчва като полезна храна при анемии, а високото му съдържание на каротин го прави подходящ и при болести на черния дроб.

Пъпешът има диуретично и слабително действие. Народната медицина го предписва при запек, хемороиди, подагра, при пясък и камъни в бъбреците, като при последните особено добър ефект има запарката от пъпешови семки.

Поради своето уникално съдържание той е особено подходящ като храна - лекарство за сърдечно болни и за хора, застрашени от ракови заболявания.

Консумацията на пъпеш възстановява нивото на рН на тялото. Освен това, различните сортове пъпеши се считат за алкални храни. Това означава, че те могат да помогнат да се възстанови нивото на рН на тялото до естественото му равнище, което може да предпази организма от възпаления и поява на болести.

 

Противопоказания

Хората, страдащи от диабет и язви не бива да прекаляват с консумацията на пъпеши. Да се сведе до минимум употребата на плода от кърмачки, не е подходящ и за бебета, защото може да се появят стомашни разстройства. Да не се приема в комбинация с млечни продукти и алкохолни напитки, защото са възможни проблеми със стомаха.

 

Как да изберем сочен пъпеш?

Обърнете внимание на кората му – избягвайте тези с много пукнатини, големи петна и обезцветяване.

Потърсете този, който се усеща тежък за своя размер и който има чиста кора. Теглото означава, че има по-добро съдържание на захар и вода, което обикновено означава по-богати и по-сладки плодове.

Помиришете пъпеша и се уверете, че ухае добре като плода - трябва да има фин, топъл, сладък мирис.

Препоръчително е да измиете добре пъпеша преди да го нарежете, можете да го охладите предварително или след нарязване. Съхранявайте в хладилника.

Сред най-известните български сортове пъпеши са Видински коравци, Медена роса, Кехлибар, Хибрид 1.