Сезонен плод: Мандарини

Неделя 16 януари

Снимка: iStock
Сезонен плод: Мандарини

 

Името на този цитрусов плод идва от названието на китайските мандарини (висши сановници), които са били големи негови ценители. Вечнозеленото дърво мандарина е субтропично дърво от семейство Седефчеви и се отнася към цитрусовите плодове. Родината му е Азия и по-точно Китай и Виетнам. В Стария свят мандарината е пренесена през XVIII-XIX век. Вирее добре в страни с топъл климат – например в някои части на Европа, главно по Средиземнoморието. Освен за хранене, популярна употреба на мандарината е и за приготвянето на етерично масло.

Най-популярните сортове мандарини са танжело (кръстоска между мандарина и грейпфрут), тангерин (кръстоска между мандарина и вид портокал), мандарина сацума (сладка мандарина без семки) и мандарина клементина (сорт мандарина, създадена през 1902 г. от френски ценител при кръстоска между мандарина и портокал).

Мандарините са едни от най-сладките плодове от семейството на портокалите, но са с по-малък размер и ярко оранжева, тънка и лесна за белене кора. 

В мандарините се съдържат средно 89.7% вода, 1.1% лимонена киселина, 8.4% захари, витамин С и малки количества В1 , В2 , PP и каротин. Имат много високо съдържание на витамин С и растителни влакна, като същевременно са много бедни на мазнини. 100 г мандарини имат само 35 калории.

Сезонът на мандарините е от ноември до февруари, но тъй като се отглеждат на различни континенти, могат да бъдат намерени в магазините през цялата година. Но

Мандарините се белят лесно и лесно се отделят на сегменти. Най-популярна е консумацията им в суров вид, но могат да бъдат използвани при приготвянето на салати и десерти. Сокът на мандарините също се използва за дресинги и сосове.

Мандарините имат предимно сладък вкус, а киселиността им е много по-слаба в сравнение с други цитрусови плодове.

Могат да се съхраняват на стайна температура до една седмица, а на хладно или студено място, като хладилник, например, ще се запазят за 2-3 седмици.

 

Полезните свойства на мандарината

Вътрешността на мандарината съдържа органични киселини, захар, аскорбинова киселина, тиамин, рутин и фитонциди. В кората й има много етерични масла. Калоричността на мандарината е 53 ккал на 100 грама.

Този плод е прекрасен източник на витамин С. През есента и зимата е важно за човек да си набавя именно храни, подпомагащи имунната система.

Консумацията на мандарини засилва апетита, подобрява обмяната на веществата и оказва антимикробно и общоукрепващо действие.

Мандарините могат да са много полезни за поддържането на здравословна фигура – с консумацията на мандарини само за месец се постига 59% редукция на мастната тъкан в тялото. Освен това плодът е изключително полезен за черния дроб, тъй като помага за обновяването на хепатоцитите и изчистването на натрупаните в органа мазнини. Сокът от мандарини е с ниско киселинно съдържание и затова е добра алтернатива на плодовия портокалов сок при хора с чувствителен стомах.

 

 

Клементините са сорт мандарини, които лесно се белят и са без семки. Когато са добре узрели, вкусът им е много сладък. Клементините са хибриден вид между мандариновото и портокаловото дърво. В Европа клементините се появяват на пазара през зимата и обикновено идват от Испания и Мароко. Традиционно клементините се подаряват и ядат по време на коледните празници, а ароматът им изпълва всяка къща.

 

Поради малкия си размер, клементините лесно се пренасят и са подходящи за лека закуска между храненията. Плодовете още могат да се използват за приготвяне на кейкове, сладки хлябове и други десерти, както и за маринати за птиче месо и глазури. Клементините не съдържат много сок, ще ви бъдат необходими доста, за да изцедите малко количество сок, затова най-добре е да се консумират като плод.

Вкусът на клементините е отчетливо сладък, без нотки на киселост или горчивост.

Когато избирате клементини, гледайте кората им да е лъскава и ярко оранжева, без петна. При натиск, плодът трябва да е мек и да отскача леко. Избягвайте прекалено твърди или прекалено леки за размера си плодове.  

Съхранявайте клементините на хладно и далеч от пряка слънчева светлина, но не в хладилник. Както всички цитрусови плодове, клементините не трябва да се съхраняват в найлонова торбичка, тъй като това ще предизвика по-бързото им разваляне. След като са набрани, клементините могат да издържат няколко седмици, ако се съхраняват правилно.