Сезонен плод: Мандарини

Неделя 16 януари

Снимка: iStock
Сезонен плод: Мандарини

 

Името на този цитрусов плод идва от названието на китайските мандарини (висши сановници), които са били големи негови ценители. Вечнозеленото дърво мандарина е субтропично дърво от семейство Седефчеви и се отнася към цитрусовите плодове. Родината му е Азия и по-точно Китай и Виетнам. В Стария свят мандарината е пренесена през XVIII-XIX век. Вирее добре в страни с топъл климат – например в някои части на Европа, главно по Средиземнoморието. Освен за хранене, популярна употреба на мандарината е и за приготвянето на етерично масло.

Най-популярните сортове мандарини са танжело (кръстоска между мандарина и грейпфрут), тангерин (кръстоска между мандарина и вид портокал), мандарина сацума (сладка мандарина без семки) и мандарина клементина (сорт мандарина, създадена през 1902 г. от френски ценител при кръстоска между мандарина и портокал).

Мандарините са едни от най-сладките плодове от семейството на портокалите, но са с по-малък размер и ярко оранжева, тънка и лесна за белене кора. 

В мандарините се съдържат средно 89.7% вода, 1.1% лимонена киселина, 8.4% захари, витамин С и малки количества В1 , В2 , PP и каротин. Имат много високо съдържание на витамин С и растителни влакна, като същевременно са много бедни на мазнини. 100 г мандарини имат само 35 калории.

Сезонът на мандарините е от ноември до февруари, но тъй като се отглеждат на различни континенти, могат да бъдат намерени в магазините през цялата година. Но

Мандарините се белят лесно и лесно се отделят на сегменти. Най-популярна е консумацията им в суров вид, но могат да бъдат използвани при приготвянето на салати и десерти. Сокът на мандарините също се използва за дресинги и сосове.

Мандарините имат предимно сладък вкус, а киселиността им е много по-слаба в сравнение с други цитрусови плодове.

Могат да се съхраняват на стайна температура до една седмица, а на хладно или студено място, като хладилник, например, ще се запазят за 2-3 седмици.

 

Полезните свойства на мандарината

Вътрешността на мандарината съдържа органични киселини, захар, аскорбинова киселина, тиамин, рутин и фитонциди. В кората й има много етерични масла. Калоричността на мандарината е 53 ккал на 100 грама.

Този плод е прекрасен източник на витамин С. През есента и зимата е важно за човек да си набавя именно храни, подпомагащи имунната система.

Консумацията на мандарини засилва апетита, подобрява обмяната на веществата и оказва антимикробно и общоукрепващо действие.

Мандарините могат да са много полезни за поддържането на здравословна фигура – с консумацията на мандарини само за месец се постига 59% редукция на мастната тъкан в тялото. Освен това плодът е изключително полезен за черния дроб, тъй като помага за обновяването на хепатоцитите и изчистването на натрупаните в органа мазнини. Сокът от мандарини е с ниско киселинно съдържание и затова е добра алтернатива на плодовия портокалов сок при хора с чувствителен стомах.

 

 

Клементините са сорт мандарини, които лесно се белят и са без семки. Когато са добре узрели, вкусът им е много сладък. Клементините са хибриден вид между мандариновото и портокаловото дърво. В Европа клементините се появяват на пазара през зимата и обикновено идват от Испания и Мароко. Традиционно клементините се подаряват и ядат по време на коледните празници, а ароматът им изпълва всяка къща.

 

Поради малкия си размер, клементините лесно се пренасят и са подходящи за лека закуска между храненията. Плодовете още могат да се използват за приготвяне на кейкове, сладки хлябове и други десерти, както и за маринати за птиче месо и глазури. Клементините не съдържат много сок, ще ви бъдат необходими доста, за да изцедите малко количество сок, затова най-добре е да се консумират като плод.

Вкусът на клементините е отчетливо сладък, без нотки на киселост или горчивост.

Когато избирате клементини, гледайте кората им да е лъскава и ярко оранжева, без петна. При натиск, плодът трябва да е мек и да отскача леко. Избягвайте прекалено твърди или прекалено леки за размера си плодове.  

Съхранявайте клементините на хладно и далеч от пряка слънчева светлина, но не в хладилник. Както всички цитрусови плодове, клементините не трябва да се съхраняват в найлонова торбичка, тъй като това ще предизвика по-бързото им разваляне. След като са набрани, клементините могат да издържат няколко седмици, ако се съхраняват правилно.

 

Мандарините сацума са вид мандарини със светла, оранжево-червена кора и сладък вкус.

Освен за консумиране в суров вид, те могат да се използват в салати, десерти, сосове, както и да се изтискват на сок.

Сацума също е хибриден вид мандарини, но между мандарини и помело. Имат кръгла, но леко сплескана форма, а кората им е много нежна и се бели лесно. Сацума почти нямат семки, а вкусът им е сладък с лека кисела нотка.

Името им идва от наимонавнието на провинция Сацума, която се намира на остров Кюшу в югозападната част на Япония. Според научни изследвания този плод произлиза от това място в Япония, но съществуват и твърдения, че произходът му е от Китай. През XVIII век видът е пренесен в Северна Америка и е култивиран във Флорида, както и по крайбрежието на Калифорния. Сезонът им е от ноември до февруари.

Поради меката кора и деликатна вътрешност, мандарините сацума не могат да се транспортират на големи разстояния. Затова ако си купите консервирани мандарини, те най-вероятно ще бъдат от този вид.

Заради сладкия си вкус и слабата киселинност, сацума се консумират предимно в суров вид, но се използват също така за салати – плодови или в съчетание със зеленолистни зеленчуци, както и за приготвянето на десерти като тартове и кремове. Сокът на мандарините се използва в коктейли и смутита, като се комбинира с други видове цитрусови сокове – портокалов, грейпфрутов и др. Кората на мандарините е пълна с вкус и аромат и може да се използва за приготвянето на маринати, сосове и глазури за птиче месо и морски дарове. Варени в захарен сироп, лентичките от кората на сацума ще се превърнат в захаросани цитрусови корички (за целта мандарините трябва да са органично отглеждани).

Мандарините сацума трябва да се съхраняват на хладно или студено. На стайна температура те ще издържат ден-два, а поставени в отделението за плодове и зеленчуци на хладилника, ще издържат 2-3 седмици.

 

На българския пазар се срещат мандарини от няколко страни производителки. Испанските мандарини са сладки, с наситен оранжев цвят и имат семки. Тези мандарини лесно се белят. Турските мандарини са светлооранжеви, с кисел вкус и без семки. Сладките и сочни мандарини от Мароко можете да разпознаете по наситения им червен цвят.

Както при масовото производство на всички цитрусови плодове, така и при мандарините, кората на плодовете се обработва с вредни химикали и пестициди. Затова е важно след като обелим плода, да си измие ръцете. Също така корите на цитрусовите плодове не могат да се смятат за органичен отпадък и трябва да се изхвърлят само в определените за това места.