Сезонен плод: Лимон

Сряда 17 април

Снимка: iStock
Сезонен плод: Лимон

 

Лимонът е цитрусов плод и има специфичен кисел вкус. Лимонът (Citrus limon) представлява вечнозелен храст или ниско дръвче. Той е хибрид между бергамот и цитрон (оригиналният цитрусов вид, от който произлизат всички останали цитрусови плодове), принадлежащ към семейство Седефчеви (Rutaceae). Всяка година по света се произвеждат над 20 милиона тона лимони, а най-голям дял в това отношение имат Индия, Мексико, Аржентина, Бразилия, Китай и Турция.

Смята се, че лимонът произлиза от диви растения, които са обитавали териториите на Южна Индия и Южен Китай, преди повече от 2500 години. Не е уточнен точният му произход, но се приема, че първите растения са открити в Индия, Северен Мианмар и Китай.

В Европа плодът за първи път се споменава около II век, а мястото е Римската империя. Около VII век това става и в Ирак, Египет и Персия.

За по-широкото му разпространение започва да се твърди в периода X-XII век в Средиземноморието, а сериозното му отглеждане стартира през XV век в Генуа. Благодарение на Христофор Колумб плодът стига и до Америка през 1493 г. Днес той се използва масово в почти всяка географска точка на планетата.

Лимонът е от разред Сапиндоцветни и принадлежи към семейство Седефчеви. Жълт е на цвят, има яйцевидна форма, а средната му големина е 8-12 см дължина и около 5 см широчина.

Лимоновото дърво е с големина 3-4 метра и се отглежда в овощни градини. То е сравнително топлолюбиво, като препоръчителните температури, при които трябва да се отглежда, са между 22 и 25 градуса. Минималните стойности са 8-10, а максималните – 38-42 градуса.

Лимонът е натурален антиоксидант. Месестата част на плода съдържа значително количество органични киселини (лимонена, ябълчена), захари (до 3,5%), пектинови вещества, каротин, витамини (A, E, Д, B, аскорбинова киселина), фитонциди, рутин, производни на кумарина, ериоцитрин, флавоноиди, хесперидин, галактуроновата киселина, сесквитерпени, еридиктиол и други.

Този цитрусов плод е изключително богат на:

витамин C

витамин А

витамин В1

витамин В2

витамин В3

витамин В6

витамин В9

витамин Е

Също така има различни количества калций, магнезий, натрий, фосфор, калий и др.

Богатото съдържание на витамин С в цитруса е гаранция за полезното му действие върху тялото. Първите ползи са забелязани през XVIII век, когато с него се е експериментирало при моряци, болни от скорбут.

Плодът влияе добре върху свежестта на кожата, помага за понижаване на риска от камъни в бъбреците, сърдечни заболявания и анемия.

 

Ето и кои са основните полезни свойства на лимона:

пречиства артериите и кръвта

бори се с киселинността в тялото

спомага за защитата на клетките от увреждане

повишава имунитета

намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

предпазва от инсулт

снижава високото кръвно

ценен е при ревматизъм, цистит, алергични реакции и др.

Лимонът има диуретично действие, съдействайки за пречистване на тялото от токсини.

Използва се при лечението на настинка и грип, малария, холера, респираторни проблеми, инфекции на гърлото, запек и други стомашни неразположения.

 

 

Лимонът в кулинарията

Приложението на цитрусовия плод в готварството е изключително голямо. Той участва в огромен брой рецепти, тъй като неговата отличителна киселинност придава дълбочина във вкуса на ястията.

Освен заради вкусовите си качества, лимоните са предпочитани в кулинарията и заради това, че съдържат много витамин С. Лимоновият сок помага на храносмилането, наппример при консумация на пържени храни.

В кулинарията е познато свойството на лимона да запазва витамините в плодовете. Повечето плодове след като бъдат обелени се окисляват при контакт с околния въздух и почерняват. Може да ги предпазим от този процес, като след обелване ги натрием с лимон.

Лимонът се консумира директно или подсладен със захар или мед. Месестата част на плода, както и кората намират широко приложение в сладкарството. Целият плод се използва и при направата на разхладителни напитки - цитронада, лимонада. Включва се в направата на дресинги, сладкиши и сладки десерти, сладоледи, чийзкейк. Лимоновият сок има специфичен аромат и е идеален за овкусяване на вече приготвено месно ястие и различни видове салати. Пресен лимон се прилага в множество алкохолни и безалкохолни напитки, минерална вода, газирана вода, салати и студени ястия, чай и други билкови напитки, комбиниран с плодове и зеленчуци.

Консумацията на половин лимон на ден, е препоръчена от диетолозите. Калоричност на лимона - 31 Ккал на 100 г плодна маса.

За деня най-подходящо е първият прием на лимон да се случи сутрин на гладно под формата на чай - в загрята вода. В чаша чай се пуска кръгче лимон. Този чай засилва дейността на храносмилателния тракт и разгражда мазнините в организма. Трябва да се пие по-бавно, в порядъка на 20 минути. След това, през целия ден консумирайте няколко резенчета лимон, което ще доведе до намаляне на апетита Ви.

Консумация на повече чиста вода, плодове и зеленчуци заедно с лимоновата вода, намалява още повече чувството на глад. Голямото количество вода предпазва стомаха Ви от увреждащото действие на лимонената киселина. Например то може да е в размер на 2-3 литра за деня.

 

Чаша вода с лимон - заместител на кафето

Изпита чаша лимонова вода на гладно, действа толкова ободряващо, колкото едно кафе – идеален начин да се пребори кофеиновата зависимост.

 

Избор и съхранение на лимони

Пресният и годен за консумация лимон е този, който е с гладка и лъскава кора, с плътна консистенция и относително тежък за големината си. Плодове с кафеви петна, суха кора, без блясък и с наситено жълт цвят, не са подходящи за консумация – това са признаци, че те не са пресни. Лимоните се берат когато са зелени и се оставят при подходящи условия и в подходящи помещения, за да узреят. Затова при покупка на лимони по-зеленикавите са по-добрият избор, отколкото тъмно жълтите. Най-добрият начин на съхранение на лимоните е в хладилник. На стайна температура могат да се запазят за около 1 седмица. Както лимоновият сок, така и лимоните могат да се замразяват.

 

Противопоказания за приема на вода с лимон

Противопоказано е пиенето на лимонова вода при пациенти с гастрит и язва, панкреатит, хепатит, холецистит, болест на жлъчните пътища, ентероколит.

Вода с лимон, приета 10-20 минути преди лягане, действа възбуждащо на нервната система.

Източници: https://medpedia.framar.bg/; https://www.forlife.bg/