Сезонен плод: Лимон
Сряда 17 април
Лимонът е цитрусов плод и има специфичен кисел вкус. Лимонът (Citrus limon) представлява вечнозелен храст или ниско дръвче. Той е хибрид между бергамот и цитрон (оригиналният цитрусов вид, от който произлизат всички останали цитрусови плодове), принадлежащ към семейство Седефчеви (Rutaceae). Всяка година по света се произвеждат над 20 милиона тона лимони, а най-голям дял в това отношение имат Индия, Мексико, Аржентина, Бразилия, Китай и Турция.
Смята се, че лимонът произлиза от диви растения, които са обитавали териториите на Южна Индия и Южен Китай, преди повече от 2500 години. Не е уточнен точният му произход, но се приема, че първите растения са открити в Индия, Северен Мианмар и Китай.
В Европа плодът за първи път се споменава около II век, а мястото е Римската империя. Около VII век това става и в Ирак, Египет и Персия.
За по-широкото му разпространение започва да се твърди в периода X-XII век в Средиземноморието, а сериозното му отглеждане стартира през XV век в Генуа. Благодарение на Христофор Колумб плодът стига и до Америка през 1493 г. Днес той се използва масово в почти всяка географска точка на планетата.
Лимонът е от разред Сапиндоцветни и принадлежи към семейство Седефчеви. Жълт е на цвят, има яйцевидна форма, а средната му големина е 8-12 см дължина и около 5 см широчина.
Лимоновото дърво е с големина 3-4 метра и се отглежда в овощни градини. То е сравнително топлолюбиво, като препоръчителните температури, при които трябва да се отглежда, са между 22 и 25 градуса. Минималните стойности са 8-10, а максималните – 38-42 градуса.
Лимонът е натурален антиоксидант. Месестата част на плода съдържа значително количество органични киселини (лимонена, ябълчена), захари (до 3,5%), пектинови вещества, каротин, витамини (A, E, Д, B, аскорбинова киселина), фитонциди, рутин, производни на кумарина, ериоцитрин, флавоноиди, хесперидин, галактуроновата киселина, сесквитерпени, еридиктиол и други.
Този цитрусов плод е изключително богат на:
витамин C
витамин А
витамин В1
витамин В2
витамин В3
витамин В6
витамин В9
витамин Е
Също така има различни количества калций, магнезий, натрий, фосфор, калий и др.
Богатото съдържание на витамин С в цитруса е гаранция за полезното му действие върху тялото. Първите ползи са забелязани през XVIII век, когато с него се е експериментирало при моряци, болни от скорбут.
Плодът влияе добре върху свежестта на кожата, помага за понижаване на риска от камъни в бъбреците, сърдечни заболявания и анемия.
Ето и кои са основните полезни свойства на лимона:
пречиства артериите и кръвта
бори се с киселинността в тялото
спомага за защитата на клетките от увреждане
повишава имунитета
намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
предпазва от инсулт
снижава високото кръвно
ценен е при ревматизъм, цистит, алергични реакции и др.
Лимонът има диуретично действие, съдействайки за пречистване на тялото от токсини.
Използва се при лечението на настинка и грип, малария, холера, респираторни проблеми, инфекции на гърлото, запек и други стомашни неразположения.
Лимонът в кулинарията
Приложението на цитрусовия плод в готварството е изключително голямо. Той участва в огромен брой рецепти, тъй като неговата отличителна киселинност придава дълбочина във вкуса на ястията.
Освен заради вкусовите си качества, лимоните са предпочитани в кулинарията и заради това, че съдържат много витамин С. Лимоновият сок помага на храносмилането, наппример при консумация на пържени храни.
В кулинарията е познато свойството на лимона да запазва витамините в плодовете. Повечето плодове след като бъдат обелени се окисляват при контакт с околния въздух и почерняват. Може да ги предпазим от този процес, като след обелване ги натрием с лимон.
Лимонът се консумира директно или подсладен със захар или мед. Месестата част на плода, както и кората намират широко приложение в сладкарството. Целият плод се използва и при направата на разхладителни напитки - цитронада, лимонада. Включва се в направата на дресинги, сладкиши и сладки десерти, сладоледи, чийзкейк. Лимоновият сок има специфичен аромат и е идеален за овкусяване на вече приготвено месно ястие и различни видове салати. Пресен лимон се прилага в множество алкохолни и безалкохолни напитки, минерална вода, газирана вода, салати и студени ястия, чай и други билкови напитки, комбиниран с плодове и зеленчуци.
Консумацията на половин лимон на ден, е препоръчена от диетолозите. Калоричност на лимона - 31 Ккал на 100 г плодна маса.
За деня най-подходящо е първият прием на лимон да се случи сутрин на гладно под формата на чай - в загрята вода. В чаша чай се пуска кръгче лимон. Този чай засилва дейността на храносмилателния тракт и разгражда мазнините в организма. Трябва да се пие по-бавно, в порядъка на 20 минути. След това, през целия ден консумирайте няколко резенчета лимон, което ще доведе до намаляне на апетита Ви.
Консумация на повече чиста вода, плодове и зеленчуци заедно с лимоновата вода, намалява още повече чувството на глад. Голямото количество вода предпазва стомаха Ви от увреждащото действие на лимонената киселина. Например то може да е в размер на 2-3 литра за деня.
Чаша вода с лимон - заместител на кафето
Изпита чаша лимонова вода на гладно, действа толкова ободряващо, колкото едно кафе – идеален начин да се пребори кофеиновата зависимост.
Избор и съхранение на лимони
Пресният и годен за консумация лимон е този, който е с гладка и лъскава кора, с плътна консистенция и относително тежък за големината си. Плодове с кафеви петна, суха кора, без блясък и с наситено жълт цвят, не са подходящи за консумация – това са признаци, че те не са пресни. Лимоните се берат когато са зелени и се оставят при подходящи условия и в подходящи помещения, за да узреят. Затова при покупка на лимони по-зеленикавите са по-добрият избор, отколкото тъмно жълтите. Най-добрият начин на съхранение на лимоните е в хладилник. На стайна температура могат да се запазят за около 1 седмица. Както лимоновият сок, така и лимоните могат да се замразяват.
Противопоказания за приема на вода с лимон
Противопоказано е пиенето на лимонова вода при пациенти с гастрит и язва, панкреатит, хепатит, холецистит, болест на жлъчните пътища, ентероколит.
Вода с лимон, приета 10-20 минути преди лягане, действа възбуждащо на нервната система.
Източници: https://medpedia.framar.bg/; https://www.forlife.bg/