Сезонен плод: Кайсии

Неделя 19 юли

Снимка: iStock
Сезонен плод: Кайсии

 

Първите данни за кайсиите са открити в Североизточна Армения, затова и тя се приема за тяхна родина. И досега в Средна Азия, Дагестан, Североизточна Армения се среща дива кайсия. В Хималаите тя расте дори на 4000 м надморска височина. Като културен вид в Армения се отглежда от 3000 години, откъдето тръгва нейното разпространение - Персия, Мала Азия.

Едва през I век стига до Европа, но дълго време расте само в манастирски и княжески градини. Чак през Х век от Апенинския полуостров се разпространява в Германия и Франция, а по-късно - и в Америка, Африка и Австралия.

Гърците я наричали арменска ябълка, откъдето идва и научното наименование на кайсията.

В България кайсията се превръща в овощна култура след Освобождението. Най-популярни сортове са Силистренска (компотна), Кишиневска ранна, Унгарска, Роксана и други.

Кайсиевото дърво е топлолюбиво, с мощни корени, достига до височина над 8 метра, живее 40-60 години. Листата му са елипсовидни - лъскави, отгоре тъмнозелени, а отдолу матовозелени, цветовете - бели или розови.

Първите кайсии зреят през юни, а късните - през август.

 

Полезни свойства

Пресните кайсии съдържат 305 мг% калий, а сушените – до 1717 мг%. Това прави плодовете много полезни за хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, особено при сърдечна недостатъчност и аритмия.

Плодовете понижават и кръвното налягане, тъй като съдържат 8,3 мг% магнезий. Съединенията от групата на флавоноидите (260 мг%/100 г) укрепват стените на кръвоносните съдове.

Кайсиевите ядки имат високо съдържание на витамин В17, известен още като амигдалин. В алтернативната медицина той се използва при терапия на рака. Важно е да се знае, че ядките трябва да се консумират печени.

Американското дружество за борба с рака изтъква, че заради високото си съдържание на каротин и по-специално на каротиноидния пигмент ликопен кайсиите намаляват опасността от рак на ларинкса, хранопровода и белите дробове. Намаляват и стойностите на лошия холестерол.

Кайсиите съдържат 1,4 мг% желязо, което ги прави отлично средство за профилактика и лечение на малокръвието. 100 г от плода имат същото действие при кръвотворенето като 250 г черен дроб. Благотворното действие против анемия се дължи и на кобалта и медта в кайсиите.

Плодът е с високо съдържание на бетакаротин, който в организма се трансформира във витамин А и е отговорен за доброто зрение. Витаминът участва в състава на зрителния пурпур и образуването на кожата и лигавиците. Всекидневната консумация на три или повече кайсии понижава риска от макулна дегенерация, която е сред основните причини за загуба на зрението при възрастни.

Смята се, че лечебен ефект против простудни заболявания имат ядките на кайсиите. Те съдържат такива незаменими аминокиселини като аргинин, тирозин, метионин, валин, фенилаланин, изолевцин и др.

Кайсиевият сок нормализира киселинността на стомаха и действа благоприятно при колити, съпътствани от  метеоризъм и дисбактериоза. Препоръчваната доза е 70-80 мл 6-7 пъти на ден между храненията. Когато не е сезонът на пресния плод, със същото действие е настойката от сушени кайсии. Тя се приготвя като се залеят 100 г ситно нарязани сушени кайсии с 1 л гореща вода. Сместа престоява 6 часа на топло и е готова за консумация.

В кулинарията кайсиите се използват по най-различни начини. От тях се приготвят сладка, конфитюри, чътни, сладкиши, кремове, тестени изделия и др.

Ето и две бързи и лесни рецепти за консервиране на кайсии.

 

Нектар от кайсии

Продукти:

3-4 кг кайсии

1 кг захар

 

Начин на приготвяне:

1. Смелете почистените от костилки кайсии с помощта на мелачка, която отделя люспите.

2. Сипете полученото кайсиево пюре в тава. Отделно сварете захарен сироп от захарта и водата.

3. След като сиропът изстине, го сипете при кайсиевото пюре. Долейте толкова захарен сироп, за да се получи желаната от вас гъстота на нектара.

4. Разбъркайте добре, разсипете нектара в бутилки и ги затворете хубаво. Стерилизирайте нектара за 5 минути.

 

 

Конфитюр от кайсии

 

Продукти за около 1 литър:

1 кг кайсии

800 г захар

2 лимона

 

Начин на приготвяне:

1. Измийте кайсиите, направете с нож малки разрези в долната им част на кръст. Потопете ги за 30-60 секунди във вряща вода, извадете ги и веднага ги потопете в леденостудена вода.

2. Обелете кайсиите и ги почистете от костилките. Извадете ядките на 10 от тях и ги варете 1 минута. Подсушете ги и ги поставете в цедка за запарване на чай.

3. В купа поставете кайсиите, захарта, ядките, кората на единия лимон и сока на двата лимона. Покрийте сместа с прозрачно фолио, оставете в хладилника за минимум 12 часа.

4. Прехвърлете сместа в широк съд и варете 20-30 минути на умерен огън. Разбърквайте конфитюра постоянно, за да не загори.

5. Пресипете горещия конфитюр в стерилизирани буркани и ги затворете херметически. Обърнете бурканите с капачката надолу до пълното охлаждане на конфитюра.