Сезонен плод: Черница

Четвъртък 20 юни

Снимка: iStock
Сезонен плод: Черница

 

Черницата е позната на хората от древността – ползвана е още в Древен Китай, Римската империя и други страни, като храна и лекарство. Родът черница обединява много видове. Черницата е от семейство Черничеви. Дървото има бели, розови, червени и черни сочни плодове и плододава през лятото (юни-август). В естествени условия, дървото расте в Япония, Индия и Китай. Предполага се, че е пренесено в България от Армения през Турция.

Римляните използвали неузрелите плодове на растението за спиране на кървенето, а сместа от черница, мед и шафран се прилагала като лек при възпалено гърло и болки в стомаха.

Черната черница се смята за суперхрана, тъй като е богата на много витамини, минерали, протеини и антиоксиданти.

Черницата расте с 2-5 м на година е достига размери от 10 м. Черницата е най-добрият фураж за копринената буба, но се ползва за фураж и на други домашни животни - крави, кози и др.

 

Полезни свойства

Изследванията показват, че екстрактът от черна черница забавя повишаването на кръвната захар. Черниците се прилагат за лечение на лека форма на захарен диабет, бронхити. Допринасят за укрепване на сърцето и кръвоносните съдове и често се използват за лечение на атеросклероза, аритмии, тахикардия и сърдечни дефекти.

Стимулират активността на панкреаса и храносмилането. Оказват благотворно въздействие върху въглехидратния и белтъчния обмен, а също така и върху доброто функциониране на нервната система.

Употребяват се при авитаминоза като укрепващо средство, при задух, уретрит, простатит, бъбречни възпаления, за профилактика на раковите заболявания и след като е направена операция или химиотерапия.

Черниците се използват като подкрепяща храна при малокръвие. Премахват прекалената умора, безпомощност и безсилие.

Черниците свалят холестерола и предотвратяват стомашни язви. Поддържат добрия метаболизъм. Черната черница пречиства кръвта и укрепва целият организъм.

Сокът, изцеден от плодовете на черницата, има антисептично действие и се използва за гаргара при възпалено гърло. Помага при афти в устата.

Ето и повече за състава и полезните свойства на черната черница:

Витамин C – активира растежа и възстановяването на тъканите, подсилва имунната система, антиоксидант, от съществено значение за всички органи и жлези, съединителната тъкан. Подпомага лечението при всички здравословни проблеми. Съдейства за синтеза на колаген за здрава кожа и лигавици.

Витамин К1 – участва в механизма за съсирване на кръвта, подпомага черния дроб. Спомага за синтезиране на някои протеини, намиращи се в кръвната плазма, бъбреците и костите

Витамин Е – според проучвания предпазва от високо кръвно налягане, сърдечни болести и рак.

Витамин А – изгражда устойчивост срещу инфекции. Поддържа тъканите в добро здраве. Участва за поддържането на лигавиците на стомашно-чревния тракт здрави.

Витамин B2 – подсилва имунната система. Незаменим за растежа, очите, кожата, ноктите, косата. Спомага за метаболизма на протеините и въглехидратите.

Витамин B6 – подпомага метаболизма на мазнините и въглехидратите, спомага за поддържане на кръвта здрава и за образуването на червени кръвни телца и поддържа нормалното ниво на хемоглобина.

Натрий – незаменим за тялото електролит. Електролитът има роля и като съставна част на продуктите за забавяне на стареенето, поради всеизвестните си хидратиращи свойства. Спомага за нормалния сърдечен ритъм.

Калий – правилната работа на мускулите и нервите зависи от равновесието на натриево-калиевия баланс. Може да лекува акне, алергии, сърдечни болести, алкохолизъм.

Желязо – незаменимо за образуването на хемоглобин, миоглобин и много ензими, за производството на червени кръвни телца, спомага за преодоляване на стреса и болестите. Желязото подсилва имунната система и устойчивостта към настинки, инфекции и болести. То е пренасящият кислорода компонент на кръвта.

Магнезий – естествено помощно средство за по-пълноценен сън, увеличава енергията, помага при болки в ставите, успокоява мускулните болки, поддържа здравословно кръвно налягане, хидратира кожата, намалява стреса.

 

Белите черници действат добре на зрението. Добре узрелите плодове се използват в народната медицина като слабително средство, помагащо на хора, измъчвани от запек, а недоузрелите пък имат обратен ефект и успокояват стомашното разстройство. Плодовете действат още отхрачващо, хипогликемично и седативно.

 

Употреба

Черницата се ползва, като билка и суровина за производство на бои, сокове, чай, вино, ракия, сладка, желе, сладкиши, сладоледи и други. С листата на черницата се правят сармички, като с листата на лозата, лапада и зелето. От черницата се произвеждат лекарства, хранителни добавки и козметика. Козметиката от черница се ползва за лечение на акне, екземи, изсветляване и изравняване тена на кожата и за премахване на пигментни петна. Дървесината на черницата е ярко жълта, с червено-кафяви оттенъци, когато остарява, ползва се за производство на огради, мебели и предмети на бита и изкуството.