Сезонен плод: Череши
Сряда 16 юни
Черешите са сред най-свежите пролетни плодове, но освен това са малко известна лечебна храна. Черешите за пръв път са били оценени като плод в Централна Азия. 700 г. преди новата ера те са били популярни в целия азиатски континент. В Римската империя са внесени 100 г. пр. Хр. от древният град Понтус в Мала Азия. Оттук нататък стават популярни в Елада и на Балканите. Едва през Средновековието стават известни в Англия. По времето на великите географски открития са пренесени към Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Днес делът на Европейският съюз е 40% от световното производство на череши, следван от Турция и САЩ – 13%.
Черешата (Prunus avium) е овощно дърво, принадлежащо към семейство Розоцветни и вирее добре в страните от умереноконтиненталната и преходносредиземноморската климатична област до около 1000 м надморска височина. В наши дни са известни стотици сортове. Продължителността на живота на дърветата е около 40 години. Черешите цъфтят през април с хубави бели или розови цветове. Най-ранните сортове череши в България са „Ърли лори“ и „Косара“, зреещи около 5-8 май. Около 15-20 май узряват „Ранна налина“ и „Ранна черна едра“. И четирите се отглеждат в по-топлите райони на страната. Първите хрущялки и може би най-добрите сортове череши за България са „Бигаро бюрла“ и „Бигаро моро“, узряващи в периода 22-28 май. Те се отличават с плътно и хрупкаво плодово месо и къса дръжка. В останалите части на страната черешите започват да зреят от началото на месец юни. Един от най.известните сортове череша "Ван" узрява в периода 10-15 юни. "Ван", както и подобният му "Бинг" са високо ценени – и двата са хрущялки с много едри плодове и къса дръжка.
Лечебни свойства
Черешите са богати на провитамин А, витамини С и Р, витамини от група В, калций, магнезий, никотинова киселина, много калий, който стимулира дейността на сърдечно-съдовата система, фосфор и желязо. В плодовете има много йод, флуор, цинк, хром, кобалт, силиций, никел, манган и мед. А пектинът в тях спомага за изчистване на организма от токсините, сваля нивата на кръвната захар и лошия холестерол.
Заради високото си съдържание на калий, черешите са отлично средство за стимулиране работата на сърдечно-съдовата система и кръвообращението. Минералът в комбинация с добра физическа активност, гарантира здраво сърце. Калият подпомага нормалната функция на бъбреците, костите и мускулите. Той стимулира задържането на азота, което води до повишаването на мускулната маса. Минералът помага при обмяната на гликогена, с което се стимулира мускулната хипертрофия.
Добре узрелите череши, които са тъмночервени до черни на цвят, съдържат антоцианини и каротиноиди, които ни предпазват от атеросклероза и високо кръвно. Смята се, че само една череша дневно е достатъчна за укрепване на кръвоносните съдове. В плода се съдържат кумарини и оксикумарини – биологично активни вещества, които намаляват съсирването на кръвта и предотвратяват риска от образуването на тромби.
Лечебните свойства на черешите включват и борбата с анемията, тъй като са богати на желязо и витамини, участващи в производството на кръв.
Доказано е, че съдържащият се в черешите кверцетин има противовъзпалително действие и аналгетичен ефект при ставни болки, а елаговата киселина притежава антиканцерогенни свойства.
Ценният плод е незаменим и при проблеми с червата и стомаха. Съдържа витаминоподобното вещество инозит (витамин В8), който стимулира обмяната на веществата. Сред лечебните свойства на черешите е и диуретичният им ефект – те стимулират перисталтиката и подпомагат борбата с излишните килограми.
Черешите съдържат амигдалин (витамин В17), който помага при неврози и болки в стомаха. Черешите тонизират организма като цяло и го възстановяват след претоварване.
При ревматични заболявания и стомашни проблеми се пие по една чаена чаша прясно изстискан сок от череши, три пъти дневно преди ядене.
В козметиката
Плодовете и цветове на черешите се използват в козметичната индустрия. Плодовете са богати на витамин С, който подпомага производството на колаген и поддържа здравия вид на кожата и косата.
В домашни условия върху лицето може да се приложи маска от стрити череши. Благоприятства процесите на свиване на порите и избистряне на тена.
В кулинарията
Освен че са изключително вкусни пресни, черешите могат да се консервират под формата на сокове, нектари, компоти, конфитюри. Също така те са чудесен плод за направата на сладкиши, торти, кремове и кексове.
Ето и две идеи как да използваме черешите в сезона им:
Сладкиш с череши и сладки трохи
Продукти:
125 г краве масло
1 ч.ч. захар
3 яйца
1 1/2 – 2 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
2 ч.ч. череши (почистени от костилките)
За трохите:
50 г краве масло
50 г захар
80-100 г брашно
Начин на приготвяне:
1. Разбийте кравето масло със захарта на пухкав крем.
2. Добавете едно по едно яйцата, като след всяко яйце разбъркайте добре сместа.
3. Смесете бакпулвера с предварително пресятото брашно.
4. Прибавете към маслената смес като бъркате с дървена лъжица.
5. Изсипете сместа в тава, покрита с хартия за печене. Отгоре подредете черешите.
6. Сложете всички продукти за трохите в купа и разбъркайте с вилица или с ръце, докато се получат трохи.
7. Разпределете ги върху сладкиша. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност..
Сладко от череши
Продукти:
2 кг череши
1 кг захар
50 мл ром
1 ч.л. лимонтозу
Начин на приготвяне:
1. Изберете добре узрели череши. Измийте ги и отстранете дръжките им. Почистете костилките като използвате специален уред за отделяне на костилки или фиба за коса.
2. В голяма тенджера подредете ред почистени череши, ред захар и така докато свършат и оставете настрани за 2-3 часа, за да се разтопи захарта.
3. След два- три часа сложете тенджерата на котлона и след като заври, отстранете образувалата се пяна, ако има такава. Варете сладкото докато се посгъсти, около 90 минути трябва да са достатъчни.
4. След като сладкото е сравнително гъсто, добавете внимателно предвиденото количество ром и разбъркайте. След още 3-4 минути добавете и лимонтузуто и отново варете 3-4 минути.
5. Сладкото от череши е готово и вече може да пълните предварително измитите бурканчета с още горещото сладко. След като напълните и добре затворите бурканчетата, ги обърнете с капаците надолу и ги оставете така докато изстинат.