Съветите на Примож - първа част

Понеделник 22 ноември

Manufaktura bide d.o.o., 2021
Съветите на Примож - първа част

 

Най-новото кулинарно предаване на словенския готвач Примож Долничар „Вкусотии от буркана с Примож“ беше представено на зрителите на 24Kitchen тази есен.

Предаването е посветено изцяло на различни традиционни начини за съхранение на продуктите за по-дълъг период, както и на представянето на вкусни класически рецепти от словенската кухня.

По време на готвенето, Примож винаги споделя различни съвети и трикове, научени с годините от семейството – негов ментор в готвенето е майка му, от работата му като готвач в собствения му ресторант, както и от срещите с много хора, отдадени на земеделието и животновъдството, из различните региони на Словения.

Тук ви представяме два съвета на Примож, свързани с млечни продукти.

Първият представя техниката за избиване на масло от прясна сметана в домашни условия. Ако разполагате с по-голямо количество краве прясно мляко, лесно може сами да отделите сметаната от него, като го оставите да престои един-два дни в хладилник. На повърхността му ще се образува маслен слой, който внимателно трябва да пресипете в друг съд – това е сметаната. Обезмасленото прясно мляко сварете и използвайте за друго.

За да отделите маслото от сметаната, трябва енергично да я биете или да я избиете. Процесът се нарича избиване на масло и при него отново получавате два продукта – масло и мътеница.

 

 

Маслото е един от най-ценните и често използвани продукти в сладкарството. Всеки сладкиш е по-вкусен, когато е приготвен с масло. А с основа от маслено тесто пайовете са наистина неустоими. В сезона на тиквите, ако ви се прииска да направите пай с пълнеж от тиква, ето няколко трика как да разстелете и изпечете по-лесно масленото тесто.