Съвети за бюджетно здравословно хранене

Петък 9 февруари

Снимка: iStock
Съвети за бюджетно здравословно хранене

 

Смята се, че здравословното хранене е скъпо. При направена анкета през миналата година във Великобритания, 28% от запитаните заявяват, че не се хранят достатъчно здравословно, тъй като това е скъпо за тях.

Въпреки че част от здравословното хранене е употребата на кокосово масло и комбуча, например, напълно възможно е да се създаде бюджетен балансиран, хранителен и вкусен режим. По-долу ви предлагаме съвети за здравословно хранене с евтини продукти.

 

 

Започнете като определите храните, които обичате да ядете, след това изберете здравословния им и евтин вариант.

Протеини – яйца, евтини части от месо, замразена и консервирана риба, грах, бобови, тофу

Млечни продукти - кисело мляко, прясно мляко, извара/сирене котидж

Зърнени – ориз, паста, ечемик, арабски кускус

Плодове (избирайте сезонни) – банани, ябълки, круши, грозде, портокали, замразени горски плодове

Зеленчуци (избирайте сезонни) – картофи, моркови, тиква, броколи, карфиол, лук, консервирани домати, замразен грах

 

Съвети за пестене на пари


Освен че трябва да се научите кои храни са здравословни, засищащи и щадящи бюджета, полезно е също да следвате някои от съветите по-долу, за да сте сигурни, че влизате в определения бюджет:

1. Планирайте ястията си

Един от най-добрите начини да контролирате бюджета си по отношение на храната е да купувате продукти на добра цена. Като планирате какво ще ядете, не само че свеждате до минимум изхвърлянето на храна и продукти, но и избягвате импулсивното пазаруване, когато сте гладни и не сте планирали нищо.

2. Купувайте продукти собствена марка в супермаркетите

Продуктите собствена марка обикновено са по-евтини, но всички производители на храни са задължени да следват еднакви стандарти, така че тези продукти имат същата хранителна стойност и често същото качество.

3. Купувайте на едро, но само неща, които ще използвате

Купуването на едро е много добър начин да се заредите с продукти за по-малко пари, но внимавайте да не похарчите повече за продукти, които няма да използвате.

4. Купувайте сезонни продукти

Направете списък с любимите си продукти по сезони и пазарувайте по него. Така ще се наслаждавате на по-вкусна и по-евтина храна.

5. Носете си обяд

Обядът навън не е малко перо от бюджета, особено когато се опитвате да внимавате колко харчите. Само чрез планиране и носене на обяд от вкъщи може да спестите доста, седмица след седмица.

6. Пригответе си закуски за между храненията

Закуските между храненията засягат както здравето ви, така и бюджета ви. Направете си списък със здравословни неща, които обичате да хапвате, като хумус с нарязани на пръчици зеленчуци, пуканки, енергийни барчета, ядки и т.н. и гледайте винаги да имате нещо от тях под ръка.


Източник: https://www.bbcgoodfood.com/