Рецепта за дулсе де лече

Четвъртък 29 юни

Снимка: iStock
Рецепта за дулсе де лече

 

Дулсе де лече (познато още като сладко от мляко или карамелизирано мляко) е любим продукт в Латинска Америка. То представлява гъст, златен сос, който придава сладост на всички продукти, с които се съчетае. Въпреки че на вкус напомня карамел, то се приготвя по съвсем различен начин.

Традиционно дулсе де лече се приготвя чрез бавен процес на варене (редуциране) на прясно мляко и захар, докато се получи тъмен, кремообразен сос. Карамелът пък се приготвя като се разтопява захар до тъмнозлатист цвят, възможно е и добавянето на течна сметана, но не е препоръчително.

Рецептата за дулсе де лече, която ви представяме, предлага съкратен вариант за приготвянето му. Вместо прясно мляко и захар, ще ви трябва една магична съставка – кондензирано мляко. По-евтино и много по-вкусно е да си приготвите сами дулсе де лече, отколкото да си купите готово, а и може да го направите съвсем по ваш вкус. Подсладеното кондензирано мляко се вари на водна баня във фурната. Необходимо е само да проверявате от време на време нивото на водата в съда.

За да приготвите домашно дулсе де лече, ще ви трябва само консерва подсладено кондензирано мляко. Добавянето на ванилия и сол не е задължително. Готовият карамелен сос може да използвате по безброй начини – да си го намажете върху палачинка или препечена филийка, да го добавите към кафето си, да поръсите топка сладолед, да го използвате за сос за чийзкейк или хлебен пудинг и много други.

 

Дулсе де лече

8 порции (1 ¼ ч.ч.), 95 минути

 

Продукти:

1 консерва подсладено кондензирано мляко

½ ч.л. ванилов екстракт

¼-1/2 ч.л. сол

 

Начин на приготвяне:

1. Напълнете средно голяма тенджера с вода и я поставете върху котлона, докато леко заври.

2. Излейте подсладеното кондензирано мляко в керамична или стъклена правоъгълна форма за кекс и го покрийте плътно с алмуиниево фолио.

3. Поставете формата с кондензираното мляко в дълбока керамична тава (23х59 см) и налейте гореща вода в нея, която да достигне до 2.5 см от височината на формата.

4. Поставете тавата по средата на предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете 1 час и проверете нивото на водата в тавата. Допълнете вода отново до 2.5 см от височината на формата.

5. Продължете печенето, докато цветът на дулсе де лече придобие тъмнокарамелн цвят, около 30-45 минути.

6. Извадете формата от тавата и отстранете фолиото. Добавете ванилов екстракт и сол по желание и разбъркайте добре.

7. Оставете дулсе де лече да изстине във формата. След това го пресипете в буркан с винтова капачка и съхранявайте в хладилник.

 

Съвети:

Може да регулирате цвета и текстурата на дулсе де лече според желанията ви, като съкратите или удължите времето на готвене. Проверявайте цвета и текстурата на всеки 30-45 минути и извадете формата от фурната, когато смятате, че е готово според вашия вкус – след около час готвене цветът ще е златистокафяв, а текстурата не толкова плътна, след 1 ½ ч. вече текстурата ще е по-гъста, а цветът кафяв, след 2 часа или повече сосът ще е много гъст, а цветът му ще е тъмнокафяв.

 

 

Друг вариант на рецептата

Ще намерите и друг популярен вариант на рецептата за приготвянето на дулсе де лече, при която затворената консерва кондензирано мляко се поставя в тенджера с вода и се вари. Въпреки че този метод крие опасност от експлодиране на консервата, особено ако е консервата е скоро произведена и металът е по-тънък, хората, които са го използвали, твърдят, че никога не са имали проблем.

За да приготвите дулсе де лече по този метод, отстранете хартиените етикети от консервата (или от няколко консерви) и я измийте добре, така че да не останат следи от лепило. Поставете консервата в голяма тенджера и налейте вода, така че консервата да е покрита поне с 5 см вода. Щом водата заври, намалете силата на огъня и оставете да къкри 2 ½ - 3 часа. Проверявайте водата на всеки половин час и добавяйте колкото е необходимо, така че консервата винаги да е покрита с достатъчно вода. Извадете консервата от тенджерата и я оставете да изстине напълно – това ще отнеме няколко часа. След това я отворете и пресипете дулсе де лече в буркан с винтова капачка и съхранявайте в хладилник до 2 седмици.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/