Приготвяне на домашна паста

Четвъртък 5 октомври

Приготвяне на домашна паста

 

За да направите домашна паста, ви трябват само брашно и яйца. На 100 г брашно се слага 1 яйце. Ако искате пастата да е по-жълта, сложете още 1 жълтък.
Направете кладенче в брашното и сипете яйцето. Разбъркайте внимателно с пръсти и постепенно добавяйте брашното. Ако тестото е прекалено сухо, намокрете ръцете си и месете с тях. Месете тестото в продължение на няколко минути, като го натискате силно, за да се активира глутена и тестото да стане еластично. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.


Поръсете плота с брашно, извадете тестото от хладилника и поръсете и него с малко брашно. Нарежете тестото на парчета с дебелина от 1 см. Всяко парче разстегнете леко с пръсти. Прекарайте парчето през машина за паста три пъти, за да се изтъни то. След това пуснете парчето тесто през машината за нарязване в зависимост от това какъв вид паста искате да получите.


Никога не мийте машината за паста. 
Ако нямате машина за паста, разточете тестото с помощта на точилка и го нарежете с помощта на остър нож или нож за пица.
Прясната паста се вари съвсем кратко - 2-3 минути, докато изплува на повърхността.