Повече за яйцата

Вторник 6 август

Снимка: iStock
Повече за яйцата

 

Яйцата са един от най-основните продукти в кулинарията. Те могат да бъдат консумирани отделно, но също така с тях могат да се приготвят най-различни рецепти за сосове, десерти, сладкиши и хлябове. Съществуват обаче различни видове яйца. Вижте кои са те и каква е употребата им в кулинарията.

 

Класове яйца - А, АА и В

Яйцата се делят на класове като се взимат предвид няколко признака -  плътност и твърдост на белтъка, твърдост на жълтъка и колко кръгъл и висок е той. Тези признаци се свързват с това колко прясно е яйцето. Колкото по-пресни са яйцата, толкова по-високи и кръгли са жълтъците им и толкова по-плътни са белтъците. Колкото по-старо е яйцето, толкова по-плоски са жълтъците, а белтъците – по-течни.

Клас А показва много високо качества, а АА – най-високо качество, почти перфектно. Най-продаваният клас яйца е А.

Клас В са яйцата с по-плоски жълтъци и течни белтъци. Те рядко се продават в магазините, повече се използват за течни, замразени или сушени яйчени продукти.

Яйцата от клас А се категоризират по тегло:

XL — повече от 72 г,

L — 63–72 г,

M — 53–62 г,

S — по-малко от 53 г.

Яйцата от клас В са тези, които не отговарят на праговете за качество на яйцата от клас А или това са яйца от клас А, които биват класифицирани по-ниско.

 

Хранителна стойност

Едно голямо яйце (50 г) доставя около 70 калории, 6 г протеин, 5 г мазнини и по-малко от грам въглехидрати. Яйцето също така съдържа различни витамини и минерали, включително:

Витамин А

Витамин В2

Витамин В5

Витамин В9

Витамин В12

Витамин D

Холин

Йод

Желязо

Фосфор

Селен

Цинк

Повечето хранителни вещества се намират в жълтъка, а белтъкът представлява основно протеини.

 

Цветът на яйцата

Чудили ли сте защо черупките на едни яйца са бели, а на други кафяви? Просто е – белите яйца идват от бели кокошки, а кафявите от кафяви кокошки. Освен по цвета на черупката, белите и кафявите яйца са напълно идентични. Понякога кафявите яйца са по-скъпи, тъй като кафявите кокошки са по-големи и е необходима повече храна, за да се произведе едно яйце.

 

Етикетиране на яйцата

Обикновено на опаковките с яйца пише само: „Яйца“, но съществуват няколко различни обозначения, които може да видите на етикета.

0 = биологично отглеждане

Това означава, че кокошките носачки не трябва да се държат в клетки, трябва да разполагат на местата за носене най-малко с 1/3 слама, дървени стърготини или пясък. При това отглеждане не повече от 6 кокошки могат да бъдат настанени на 1 квадратен метър закрито пространство и не по-малко от 4 квадратни метра достъпно открито пространство.

1 = свободно отглеждане

В този случай кокошките разполагат с т. нар. кацалки, гнездо и постеля и са свободни да излизат навън през деня. Всяка кокошка трябва да има достъп до най-малко 4 квадратни метра открито пространство.

2 = подово отглеждане

Тук минимално допустимият брой кокошки на квадратен метър е 9. Те снасят яйцата си в гнезда, разположени на няколко нива. Най-малко ⅓ от мястото, където живеят трябва да е покрито с някаква постеля (слама или стърготини).

3 = клетъчно отглеждане

От 2012 г. в ЕС могат да се отглеждат носачки само в клетки на най-малко 750 cm², в които трябва да има гнездо, кацалки и постеля.

След този номер следва обозначение за страната на произход от ЕС, в която е било снесено яйцето.

Също така може да срещнете етикет: "Обогатени със селен/омега-3". Това са яйца на кокошки, чиято диета е включвала източници на омега-3 мастни киселини, като ленено семе, конопено семе и водорасли.

 

Яйца от други видове птици

 

 

Освен яйцата на кокошките, можем да консумираме и патешки яйца, пуешки яйца, гъши яйца и пъдпъдъчи яйца.

Патешки яйца – приличат на кокошите яйца, но са с по-богат и кремообразен вкус

Пъдпъдъчи яйца – значително по-малки са от средните кокоши яйца – около ¼ от големината им, но са много красиви – бели или кафеникави с тъмнокафяви петна. Освен че се считат за деликатес, пъдпъдъчите яйца са пълни с хранителни вещества, които ги правят здравословна възможност за една балансирана диета. Пъдпъдъчите яйца имат по-високо съотношение на жълтък към белтък от обикновените яйца и съответно – по-наситен вкус. Това може да ги направи по-малко подходящи за консумация от хора с повишен холестерол, но като цяло се считат за много здравословни. Използват се много в японската и китайската кухня. Японците, например, хапват по 3-4 пъдпъдъчи яйца за обяд.

Пуешки яйца – по-големи са от кокошите яйца. Обикновено не се продават в магазините, но могат да бъдат намерени на фермерски пазари.

Гъши яйца – 2-3 пъти по-големи са от кокошите и вкусът е им е наситено яйчен.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com