Полезни свойства на сушените плодове

Четвъртък 5 март

Снимка: iStock
Полезни свойства на сушените плодове

Сушените плодове са натурално дехидратирани пресни плодове чрез сушене на слънце или чрез използване на дехидрататор. По време на този специфичен процес те се свиват, оставяйки малък, енергийно гъст сух плод. Стафидите са най-разпространеният вид, следвани от фурми, сини сливи, смокини и кайсии. Предлагат се и други видове сушени плодове, понякога със захарно покритие - манго, ананас, папая, червени боровинки, банани и ябълки. Сушените плодове са концентрирани хранителни продукти. Те съдържат микронутриенти, фибри и антиоксиданти, което ги прави силно хранителни

Сушените плодове са богати на плодова захар, известна като фруктоза, която може да бъде обработена от метаболизма само при определена скорост. В противен случай тя се съхранява като мазнина.

Сушените плодове са натурален продукт, без оцветители и изкуствени добавки, пълни с хранителни вещества и фибри. По време на сушенето се губят част от витамините, но не всички. В същото време ценните микроелементи като калций, натрий и магнезий, а също и целулоза и пектин, се запазват напълно. Сушените плодове са богати на така наречените прости захари (глюкоза и фруктоза) и затова те са висококалорични, но калориите им не са „празни” и вредни, т.е. съдържат жизненоважни хранителни вещества. Именно затова сушените плодове засищат за часове напред.

 Ето и какво е стественото съдържание на захар в сушените плодове:

Стафиди: 59%

Фурми: 64–66%

Сини сливи: 38%

Кайсии: 53%

Смокини: 48%

Консумацията на големи количества сушени плодове може да допринесе за увеличаване на теглото и различни здравословни проблеми. Затова те трябва да се консумират с мярка.

 

Здравословни ползи на основните видове сушени плодове:

 

 

Стафиди – Те са с богато съдържание на фибри, калий и различни растителни съединения, които оказват положително въздействие върху организма. Имат ниска до средна стойност на гликемичния индекс и нисък инсулинов индекс, което означава, че не трябва да причиняват големи скокове в нивата на кръвната захар или инсулин след консумация. Проучвания сочат, че стафидите могат да понижават кръвното налягане, подобряват контрола на кръвната захар, създават усещане за ситост. Тези фактори следва да допринесат за намален риск от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Сушени сини сливи - Те са с високо съдържание на хранителни вещества, богати са на фибри, калий, бета-каротин (витамин А) и витамин К. Известни са със своите естествени слабителни ефекти. Това се дължи на високото им съдържание на фибри и захарен алкохол, наречен сорбитол, който се намира естествено в някои плодове.

Фурми - Те са невероятно сладки и са чудесен източник на фибри, калий, желязо и няколко растителни съединения. От всички сушени плодове фурмите са един от най-богатите източници на антиоксиданти, допринасяйки за намаляване на оксидативни увреждания в организма. Имат нисък гликемичен индекс, което означава, че консумацията им не повишава значително нивата на кръвната захар.

Сушени кайсии – Те са много добър източник на желязо. Желязото е важен елемент в борбата с анемията. Сушените кайсии съдържат и мед, който помага на желязото да се абсорбира от тялото. Ежедневното приемане на сушени кайсии помага за производството на хемоглобин. Сушените кайсии са богати на фитохимикали, които помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, намаляване нивата на лошият холестерол и защита от ракови заболявания. Кайсиите съдържат витамин А, важен за доброто зрение.

 

 

Сушени мокини – Те са сред най-силно алкалните храни, което ги прави полезни за балансиране на рН на тялото. Те са добър източник на калий, важен при регулиране на кръвното налягане. Смокините подпомагат още нормалната функция на червата, което се дължи на високите нива на фибри в тях. Те са използвани в традиционната медицина за понижаване на нивата на холестерол, запек и кожни проблеми като витилиго, псориазис и екзема.

 

Сушените плодове могат да съдържат сулфити, както и да бъдат замърсени с плесен и токсини. Някои производители добавят към сушените плодове консерванти, наречени сулфити. Благодарение на тях сушените плодове се запазват за по-дълго и цветът им не се променя. Този метод се използва най-вече при стафидите и кайсиите. Много хора са чувствителни към сулфити и е възможно да получат стомашни спазми, главоболие, кожни обриви и астматични пристъпи след поглъщането им. За да избегнете този тип консерванти, избирайте сушени плодове, които са кафяви или сивкави, а не ярко оцветени. Сушените плодове, които се съхраняват неправилно и биват обработвани могат да бъдат замърсени с плесен, афлатоксини и други вредни съединения. Купувайте насипни сушени плодове само от проверени места и търговци, а ако са пакетирани, винаги следете за срок на годност и съдържание на хранителни вещества.

А за да бъдат някои сушени плодове още по-сладки и привлекателни, те се покриват с добавена захар или сироп, преди да бъдат изсушени, наричат се също и „захаросани“ плодове. Избягвайте консумацията на такива плодове, като проверявате съставките и информацията, описани на опаковките.