Плодови конфитюри, мармалади, сладка и други

Неделя 18 октомври

Снимка: iStock
Плодови конфитюри, мармалади, сладка и други

 

Преди ерата на хладилниците, варенето на зрелите летни плодове до сгъстяване и консервирането на получената смес е бил начин за съхраняването им. Вкусът на тези сладка от плодове бил толкова добър, че приготвянето им се превръща в кулинарна традиция.

Разликите между видовете плодови смеси е единствено в консистенцията им. Ето как се различават.

 

Плодово сладко

 

Сладкото представлява цели или нарязани плодове, които плуват в много гъст сироп. За направата на сладко, обикновено се използват най-хубавите плодове, а останалите се отделят за конфитюр и мармалад. Плодовете се измиват старателно, отстраняват се листа, дръжки и костилки и ако има нужда се белят. Плодовете не трябва да бъдат намачкани или сплескани. След това те се поръсват с кристална захар и се оставят в дълбок съд за около 3-4 часа или докато захарта придобие цвета на съответния плод. Сместа от плодове и захар се вари на бавен огън, като се разбърква от време на време. Готовността на сладкото се разбира като се загребе малко количество от сиропа и се излее върху чинийка. Ако е достатъчно гъст на консистенция и се стича плавно, сладкото е готово и още горещо може да се налее в чисти и сухи бурканчета. Бурканчетата се затварят здраво и се поставят с капачката надолу.

 

Плодов конфитюр

Конфитюрите се приготвят от смлени или нарязани на ситно плодове, които се варят заедно със захар и пектин до сгъстяването им. Пюрето не се прецежда. Най-често се използват ябълки, сливи, шипки и горски плодове. Добрия конфитюр се познава по равномерната консистенция, без парченца плодове, със светъл цвят и полужелирана текстура, без излишна течност. Конфитюрите се използват както да намазване, така и за пълнежи на сладкиши.

 

Мармалад