Плодове в алкохол - рецепта

Вторник 1 август

Снимка: iStock
Плодове в алкохол - рецепта

 

Когато през лятото настъпи изобилието на различни плодове, един от начините за консервирането им е чрез накисване в качествен алкохол. Плодовете могат да се използват през цялата година за добавяне към сладкиши, сладолед, палачинки и др.
Освен че ги запазва, алкохолът придава прекрасен вкус на плодовете. При този метод не се изисква стерилизация на бурканите след затварянето им.

Плодовете, които са подходящи за съхранение по този начин са праскови, круши, ябълки, сливи или комбинация от тях. Могат да се добавят и цели дребни плодове като боровинки, малини, ягоди, череши (без костилки). По-големите плодове, като праскови, нектарини, круши трябва да са обелени, почистени от костилките, нарязани на парченца и бланширани.

Имайте предвид, че плодовете могат да се консумират най-рано след един месец престой в алкохола, но колкото по-дълго се накисват, толкова по-добре.

 

Плодове в алкохол

32 порции, 1 час + 1 месец

 

Продукти:

9 ч.ч. нарязани пресни, узрели плодове (но не меки и презрели) – сини сливи, обелени нектарини, праскови, череши, боровинки и др.

5 ч.ч. захар

5 ч.ч. светлокафява захар

4 ч.ч. алкохол – ракия, коняк

 

Начин на приготвяне:

1. В много голяма купа поставете подготвените плодове* и добавете двата вида захар. Разбъркайте много добре, но без натиск.

2. Покрийте купата и оставете за 1 час, като разбърквате внимателно през 15 минути.

3. Разпределете плодовете в 8 предварително стерилизирани буркани (500-600 мл) или голям глинен съд (3.5-4 литра). Залейте с алкохол така, че плодовете да са покрити с течност.

4. Затворете бурканите и поставете на хладно място за поне 1 месец. Вкусът на плодовете в алкохол се обогатява с времето, така че колкото по-дълго стоят, толкова по-добре.

*За да бланширате плодове (праскови, нектарини, сливи, круши, ябълки), направете разрез в долната им част под формата на кръст и ги поставете в тенджера с вряща вода за 40 секунди. След това ги прехвърлете в купа с леденостудена вода. Подсушете ги и щом изстинат, ги обелете, отстранете костилките и семките им и ги нарежете на парченца.

 

Съхранявайте бурканите с плодове в алкохол върху плота или в кухненски шкаф. Когато използвате част от плодовете в буркана, може да допълните съдържанието на буркана с още плодове (2 ч.ч. нарязани плодове и по ½ ч.ч. бяла и кафява захар) и да ги покриете с алкохол.  

 

Употреба

Прецедете 1 ч.ч. накиснати в алкохол плодове, като запазите течността и ги добавете към смес за кекс или сладкиш, като заместите течностите, посочени в рецептата с течността от накисването (алкохолът ще се изпари при печенето).

Добавете няколко парченца различни плодове, накиснати в алкохол към напитки като пунш, сангрия или ги използвайте за приготвяне на безалкохолни напитки с газирана вода.

Използвайте плодовете като добавка към печена пуйка или друго печено месо, като редуцирате течността от накисването до гъст сос и добавите плодовете в него.

Смесете добре прецедени плодове с меко крем-сирене и го поднесете като дип с крекери и различни видове сирена.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/