Печени на грил плодове
Понеделник 15 август

Пресните плодове безспорно са свежи и вкусни. Но пробвали ли сте да ги изпечете на грил?
Силният огън на скарата, независимо дали от газ или от дървени въглища, добавя фантастичен, пушено-сладък вкус на плодовете и ги карамелизира. Независимо дали печете плодовете в специален съд за скара, нанизвате ги на шишчета или ги печете дирекно върху скарата, плодовете стават готови за минути и могат да бъдат използвани за добавяне в салати, за гарнитури към месо или риба или като добавка към десерти. Научете колко лесно може да бъде печенето на скара на плодове с идеите и рецептите за лятото, които ви предлагаме по-долу.
Печени на грил сливи
Запичането на сливи върху скара е чудесен начин да се засили естествената им сладост и да се задълбочи вкуса им. Запечете сливите, разрязани на две, за да се карамелизират добре от разрязаната страна. Дори не е необходимо да добавяте каквото и да било, но, разбира се, поръсени със струйка мед и щипка канела, сливите ще станат неустоими.
Печените сливи са идеална гарнитура към месо и наденица, а добавени към топка сладолед или замразен йогурт се превръщат в страхотен десерт.
Сливите трябва да се пекат на умерен огън. Може да проверите силата на огъня като поставите дланта си на 2-3 см над скарата и я задържите 3-4 секунди. Измийте и подсушете сливите, разрежете ги на две и отстранете костилката им. Намажете всяка половинка с мазнина, с помощта на четка. Печете сливите с разрязаната страна върху скарата 5 минути.
Печена диня по френски
Печената диня на грил придобива пушено-сладък вкус, който наистина е уникален. Поръсена с малко сок от лайм и сол, печената диня е освежаваща и почиства небцето между храненията. Тя също може да бъде добавена към зелена салата с натрошено сирене или към класическа плодова салата с медено-лимонов дресинг. Печете динята на умерен, а не на силен огън, за да избегнете изгарянето на парчетата по краищата.
За да изпечете диня, нарежете я на парчета с дебелина 3-4 см. Отстранете кората и семките. Подредете парчетата в тавичка с решетка и я поръсете със сол. Оставете да престои 20 минути. След това изтръскайте солта и подсушете динята с кухненска хартия. Печете върху скара, на около 170 градуса, като намажете краищата на всяко парче с олио. Печете по около 3 минути от всяка страна, докато се получат шарки от скарата по резените. Поднесете с резени лайм, нарязана на тънки кръгчета люта чушка и сол.
Плосък хляб с печени ябълки и сирене Бри
Ако се чудите какво неустоимо лятно предястие да предложите на гостите си, предлагаме ви да ги впечатлите с този гурме плосък хляб, гарниран с печени ябълки и сирене Бри, орехи, мед и мащерка. Предястието е лесно за приготвяне на скара и има фантастичен вкус и текстура в резултат на съчетанието на разтопено сирене, сладките топли плодове и хрупкавия препечен хляб.
Нарежете сладки ябълки на резени с ширина 5 см и ги поставете върху предварително намазана с мазнина скара, на силен огън. Печете по 2-3 минути от всяка страна. След това ги оставете да изстинат за 5 минути. Гарнирайте плосък хляб с резени ябълка, начупеното на парченца сирене Бри и листенца мащерка. Поставете върху горещата скара за 5 минути, докато сиренето започне да се топи. Дръпнете от огъня, поръсете с тънка струйка мед и нарязани орехи. Нарежете хлебчето на четвъртини и поднесете.
Печени кайсии с мед
Намазаните с масло и сладки печени кайсии могат да се превърнат във вкусен топинг към купа с ванилов сладолед в летните вечери. Печените кайсии могат да бъдат сервирани и като елегантно предястие заедно с плочки меко, узряло краве сирене като Бри или Камембер, поднесени на стайна температура.
Разтопете 3 с.л. безсолно масло в тиган и добавете 2 с.л. захар. Добавете разрязаните на половинки кайсии и ги оваляйте добре в сместа. Поставете кайсиите върху скара и печете 6-7 минути, като ги обръщате често. Подредете печените кайсии в чиния и ги поръсете със струйка мед и лимонов сок.
Печени лимони
Печените лимони са идеални поднесени към печена риба, пиле и ли зеленчуци. Приготвянето им отнема 5 минути, а силният огън отнема горчивия им цитрусов сок и им добавя вкусен пушен оттенък.
Измийте добре лимоните със сапунена вода. Потъркаляйте лимоните върху плота, за да се освободи сока им. Подсушете ги и ги разрежете на половинки по средата. С остър нож отстранете семките. С помощта на четка намажете с олио или зехтин отрязаната страна на лимоните. Поставете лимоните върху скарата (или добре загрят тиган) с отрязаната част надолу. Печете 3 минути, докато се получи хубав отпечатък от огъня.
Печени праскови с кафява захар
Пресните, запечени на грил, праскови са невероятни вкусни. Те са идеална гарнитура към печено свинско, както и към купичка със сладолед за десерт. Подходящи за печене са прасковите в разгара на сезона им. Не е задължително да са напълно узрели, но подберете такива, които имат силен аромат – със сигурност вкусът им ще е много по-добър.
Загрейте скарата на умерен огън, т.е. да можете да си задържите ръката над нея за 3-4 секунди. Ако искате да печете на скарата месо, първо изпечете него и когато огънят отслабне, изпечете прасковите. Разрежете ги на две, отстранете костилките им и намажете разрязаната им старана с малко олио. Поставете прасковите с разрязаната страна надолу върху скарата, на достатъчно разстояние една от друга, за да може топлият въздух да циркулира. Печете 4 минути от едната страна и обърнете. Поръсете прасковите с по 1 с.л. кафява захар и щипка канела и печете още 4 минути. Може да сервирате печените праскови още топли, гарнирани с лъжица заквасена сметана.
Източник: https://www.thespruceeats.com/