Печене на грил - съвети

Понеделник 29 май

Снимка: iStock
Печене на грил - съвети

 

Печенето на грил е един от най-обичаните методи на приготвяне на храна, особено през лятото. Готвенето на открито, със сезонни продукти, винаги е приятно е забавно. Печенето на грил добавя чудесен опушен вкус на храната и ни връща към основите на готвенето, когато хората са разполагали само с огън и сол. Барбекюто (грилът) е уред, с който може да се приготви най-разнообразна храна.

Ако не разполагате с барбекю, използвайте грил-тиган или чугунен тиган, който да можете да поставите във фурната.

 

Няма продукт, който да не може да се приготви на грил

Когато решавате какво да приготвите на грил, имайте предвид, че вкусът на почти всеки продукт ще се обогати при печене на грил. За да можете да гриловате и дребни продукти, които биха могли да паднат в огъня и продукти с крехка структура, които пък биха могли да се разпаднат, използвайте специална, по-гъста решетка, която да поставите върху основната. Благодарения на нея ще може да изпечете на грил домати, например.

 

Винаги дръжте под око огъня

По време на процеса на печене на скара, най-важното е да се следи температурата и пламъка на огъня. Задължително предварително загрейте грила или разпалете огъня, за да може печенето да започне на точната температура и храната да не залепне за скарата. Щом поставите продукта върху скарата, внимавайте пламъка на огъня да не го докосва директно. За печенето на барбекю трябва да имаме висока температура и пушек, но не и директен огън, тъй като той ще изгори храната.

 

Мариновайте за по-добър вкус

Почти всички продукти могат да бъдат мариновани преди да бъдат изпечени на скара. Маринатата може да бъде приготвена от всичко, като обикновено основата ѝ е мазнина. Проявете въображение и добавете любимите си пресни и сухи подправки, лук, чесън. Например, за мариноване на скумрия може да използвате магданоз, чесън, зехтин и едър червен пипер. Не забравяйте да отцедите излишната марината преди да поставите продукта върху скарата, за да избегнете появата на пламъци, които ще овъглят и препекат храната.

 

Не забравяйте за многофункционалността на скарата

На скара можете да приготвите зеленчуци и месо с традиционен вкус, но не забравяйте, че можете да използвате и други методи за готвене върху нея. Например, може да направите импровизиран тиган от алуминиево фолио, който да поставите директно върху скарата. По този начин може да приготвите моркови, които после да превърнете в пюре, като по този начин те едновременно ще се пекат и ще се приготвят на пара, което ще извлече естествените им захари и земния им вкус. Също така, върху скарата може да приготвите сос, като използвате същия импровизиран тиган, за да редуцирате соса в него.

 

Не се страхувайте от рибата

Когато пазарувате, не се притеснявайте да купите риба, която да приготвите на скара. Колкото по-плътна е рибата, толкова по-добре. За печене на скара идеални са сьомгата, скумрията, сомът, морският дявол и дори омарът, след като го извадите от черупката. Скумрията, например, има прекрасна кожа, която става хрупкава. Щом поставите рибата върху скарата (ако искате да получите хрупкава кожа, поставете рибата първо с кожата надолу), не я пипайте и обръщайте. Но пък имайте предвид, че тя ще се изпече по-бързо от пържола, например.

 

Колкото повече печете на скара, толкова по-интуитивно ще подхождате към процеса на готвене. Експериментирайте и използвайте сетивата си, когато готвите. Не е необходимо да следвате точните стъпки на рецепта, за да получите истински вкусна храна.

 

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/