Печена пуйка в air fryer
Понеделник 20 декември
За да приготвите бързо хрупкава и сочна пуйка, не ви трябва нищо повече от уред за готвене без мазнина Air Fryer. Ако на Коледа трябва да сготвите само за 4-5 човека, това е идеалният вариант.
Рецептата, която ви предлагаме по-долу е за приготвяне на пуешки гърди с кост (около 2 кг и 300 г), което се случва за по-малко от 1 ч. и 30 мин. Пуешкото месо става невероятно сочно, тъй като се готви през повечето време с гърдите надолу. След като се обърне, кожата се изпича до перфектна хрупкавост. Преди печене пуешките гърди престояват поне 18 часа в много лесна марината, която помага за запазването на соковете в месото. Може да пропуснате тази стъпка, но трябва да знаете, че мариноването прави месото много по-вкусно.
Сервирайте печената пуйка с печени картофи или картофено пюре, сос от червени боровинки и сос Грейви. За да направите сос Грейви, оберете остатъците от печенето на месото по дъното на уреда и ги пресипете в тиган. След това довършете соса според рецептата.
Продукти:
6-8 порции, 110 мин. + мариноване
цели пуешки гърди (2-3 кг), с кожа и кости
4 с.л. меко масло
1 ч.л. чесън на прах
½ ч.л. смес от подправки за пиле
½ ч.л. смляна сушена салвия
1 ч.л. сол
1 ч.л. прясно смлян черен пипер
За маринатата:
½ ч.ч. сол
1 лимон
½ глава лук
3 скилидки чесън
3 дафинови листа
¼ ч.ч. зърна черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре лимона и го разрежете на две. Обелете главата лук и я разрежете на две. Сложете ги в голяма и дълбока тенджера и добавете смачканите скилидки чесън, дафиновите листа, сол и зърна черен пипер.
2. Напълнете ¾ от обема на тенджерата със студена вода.
3. Поставете пуешките гърди във водата. Ако е необходимо, притиснете пуйката с чиния, зада е покрита изцяло от маринатата. Захлупете тенджерата и я поставете в хладилник за от 18 до 24 часа.
4. Извадете пуешките гърди от маринатата и много добре ги подсушете с кухненска хартия.
5. Смесете мекото масло с чесъна на прах и останалите подправки. Разбъркайте много добре.
6. Повдигнете кожата на пуешките гърди и втрийте овкусеното масло в месото. Намажете малко и върху кожата на гърдите.
7. Поставете месото, с гърдите надолу в air fryer. Печете 45 минути на 190 градуса.
8. Обърнете месото с гърдите нагоре и печете още 30 минути на същата температура или докато придобие златистокафяв цвят, а вътрешната температура на месото достигне 74 градуса.
9. Извадете месото от уреда и го оставете да почине 10 минути.
10. Обезкостете пуешките гърди и нарежете месото на филии. Сервирайте с гарнитури.
Източник: https://www.thespruceeats.com/