Печена пуйка в air fryer

Понеделник 20 декември

Снимка: iStock
Печена пуйка в air fryer

 

За да приготвите бързо хрупкава и сочна пуйка, не ви трябва нищо повече от уред за готвене без мазнина Air Fryer. Ако на Коледа трябва да сготвите само за 4-5 човека, това е идеалният вариант.

Рецептата, която ви предлагаме по-долу е за приготвяне на пуешки гърди с кост (около 2 кг и 300 г), което се случва за по-малко от 1 ч. и 30 мин. Пуешкото месо става невероятно сочно, тъй като се готви през повечето време с гърдите надолу. След като се обърне, кожата се изпича до перфектна хрупкавост. Преди печене пуешките гърди престояват поне 18 часа в много лесна марината, която помага за запазването на соковете в месото. Може да пропуснате тази стъпка, но трябва да знаете, че мариноването прави месото много по-вкусно.

Сервирайте печената пуйка с печени картофи или картофено пюре, сос от червени боровинки и сос Грейви. За да направите сос Грейви, оберете остатъците от печенето на месото по дъното на уреда и ги пресипете в тиган. След това довършете соса според рецептата.

 

Продукти:

6-8 порции, 110 мин. + мариноване

 

цели пуешки гърди (2-3 кг), с кожа и кости

4 с.л. меко масло

1 ч.л. чесън на прах

½ ч.л. смес от подправки за пиле

½ ч.л. смляна сушена салвия

1 ч.л. сол

1 ч.л. прясно смлян черен пипер

 

За маринатата:

½ ч.ч. сол

1 лимон

½ глава лук

3 скилидки чесън

3 дафинови листа

¼ ч.ч. зърна черен пипер

 

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре лимона и го разрежете на две. Обелете главата лук и я разрежете на две. Сложете ги в голяма и дълбока тенджера и добавете смачканите скилидки чесън, дафиновите листа, сол и зърна черен пипер.

2. Напълнете ¾ от обема на тенджерата със студена вода.

3. Поставете пуешките гърди във водата. Ако е необходимо, притиснете пуйката с чиния, зада е покрита изцяло от маринатата. Захлупете тенджерата и я поставете в хладилник за от 18 до 24 часа.

4. Извадете пуешките гърди от маринатата и много добре ги подсушете с кухненска хартия.

5. Смесете мекото масло с чесъна на прах и останалите подправки. Разбъркайте много добре.

6. Повдигнете кожата на пуешките гърди и втрийте овкусеното масло в месото. Намажете малко и върху кожата на гърдите.

7. Поставете месото, с гърдите надолу в air fryer. Печете 45 минути на 190 градуса.

8. Обърнете месото с гърдите нагоре и печете още 30 минути на същата температура или докато придобие златистокафяв цвят, а вътрешната температура на месото достигне 74 градуса.

9. Извадете месото от уреда и го оставете да почине 10 минути.

10. Обезкостете пуешките гърди и нарежете месото на филии. Сервирайте с гарнитури.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/