Оцет с бъз

Сряда 9 юни

Снимка: iStock
Оцет с бъз

 

В края на май и началото на юни започва да цъфти черния бъз. С цветовете му освен да приготвите полезен и освежаващ сироп,  може да овкусите обикновен бял винен оцет, купен от магазина. Овкусеният с бъз оцет ще придаде чудесен допълнителен свеж вкус на дресингите, маринатите и туршиите.

Има два начина на приготвяне на овкусен с цветове бъз оцет, в зависимост от това с колко време разполагате. Разликата в резултатите от двата метода е съвсем малка, така че може да пробвате и двата, за да видите кой от двата ще Ви хареса повече. След като е бутилиран, трайността на овкусения с бъз оцет е до 1 година, ако бъде съхраняван на хладно и тъмно място. Освен това бутилката с овкусен оцет е чудесен подарък, достатъчно е да вържете етикетче с канап.

 

Преди да започнете:

Важно е да наберете бъз от храст, който се намира далеч от път, за да е максимално чист.

Използвайте цветовете бъз възможно най-бързо след набирането им, за да използвате целия им аромат.

Предварително стерилизирайте бутилките и бурканите, които ще използвате.

 

 

Ще Ви бъдат необходими:

1 буркан или контейнер с капачка, с вместимост 1 литър

1 литър бял винен оцет

20 цвята прясно набрани цветове бъз

1 стъклена бутилка с вместимост 1 литър или няколко по-малки

 

Начин на приготвяне №1

Време за приготвяне: 2-3 седмици

 

1. Разтърсете много добре цветовете бъз, за да отстраните малки насекоми или мръсотия, която има по тях. Цветовете може да се измият, но това значително ще намали аромата им.

2. Отделете цветовете от дръжките им и ги сложете в контейнер или буркан.

3. Налейте оцета върху цветовете.

4. Покрийте с капачка и оставете на светло място за 2-3 седмици, да се инфузира. След като минат 2 седмици, опитайте оцета, за да видите дали има нужда от още по-наситен аромат.

5. Щом оцетът е овкусен по Ваш вкус, прецедете го през тензух, за да се отделят малките парченца цвят. След това го прелейте в предварително стерилизирана бутилка с капачка и го съхранявайте на хладно и проветриво място до 1 година.

 

Начин на приготвяне №2

Време за приготвяне: 12 часа

 

1. Разтърсете много добре цветовете бъз, за да отстраните малки насекоми или мръсотия, която има по тях. Цветовете може да се измият, но това значително ще намали аромата им.

2. Излейте оцета в голяма тенджера и го сложете върху котлона да заври. Дръпнете веднага от огъня и пуснете цветовете бъз в горещия оцет. Разбъркайте, захлупете и оставете да престои от 12 часа или 1 нощ.

3. На следващата сутрин, прецедете оцета през тензух, като отстранявате малките цветчета.

4. Прелейте оцета в предварително стерилизирани малки или големи стъклени бутилки. Съхранявайте оцета на хладно и сухо място до 1 година.

 

 

Източник : https://www.jamieoliver.com/