Отглеждане на пресни подправки в домашни условия

Четвъртък 22 април

Снимка: iStock
Отглеждане на пресни подправки в домашни условия

 

За да разполагате с пресни подправки в кухнята си през цялата година, засадете различни видове в отделни саксии на място с достъп до слънчева светлина, например на прозореца. Отглеждането на подправките в отделни съдове ще благоприятства по-добрия им растеж, тъй като някои от тях имат различна нужда от поливане. Повечето средиземноморски билки, като мащерка, розмарин и риган могат се поливат умерено, за разлика от босилека, който обича постоянно влажната почва.

 

Какви видове подправки можем да отглеждаме у дома

Многогодишните растения, като розмарин, риган, мащерка, див лук, дафинов лист и мента, най-лесно се отглеждат от разсади, които могат да се закупят от градински центрове и разсадници. Могат да се използват също малки растения, извадени от градината. Много подправки могат да се започнат и от резници. Например, босилекът и ментата лесно пускат коренчета в чаша вода. Някои билки, като босилек, кориандър и див керевиз, е най-добре да се отглеждат от семена и след това могат да се пресаждат през цялата година.

Преди да купите или да донесете от градината разсади, проверете растенията за наличие на вредители.

Листните въшки и паяковите акари са често срещани при много билки. Листните въшки създават лепкави изпражнения около растението. Паяковите акари правят фини мрежи върху и между листата. Ако откриете тези вредители, можете временно да ги измиете с хладка, сапунена вода, но най-добре е да изберете растения без вредители. За да предотвратите проблеми, осигурете достатъчно място за всяко растение, не засаждайте по няколко в един съд.

За засаждането на подправките можете да проявите креативност и да използвате съдове от всякакви рециклирани материали. Всичко, което е здраво и непрозрачно, ще свърши работа - корените не обичат дневната светлина. Кофички от кисело мляко, кутии от яйца, тенекиени кутии - всичко може да влезе в употреба. Включете децата в декорирането на саксийките. Имайте предвид, че не е добре растенията да се пресаждат често, тъй като това е доста стресиращо за тях.

За отглеждане на подправки най-подходяща е естествената слънчева светлина. Прозорци, които гледат на юг, ще осигурят на растенията най-много часове слънчева светлина през късите зимни дни. За такова местоположение подходящи са растения, за които са характерни тропичния и полутропичния климат, като розмарин, мащерка, босилек, дафинов лист и риган. На перваза на прозорец, ориентиран източно или западно, слънцето ще грее по 6 часа съответно сутрин или следобед, но тези с изглед на изток, остават по-студени.

Ако не разполагате с перваз на слънчев прозорец, съществува възможност да отглеждате пресни подправки под изкуствена светлина. Пълноспектърните лампи са подходящи за отглеждане на всички видове подправки. Следвайте инструкциите към лампите и започнете с осветяване от 12 до 16 часа на ден. След това коригирайте, ако е необходимо.

Много от подправките, особено характерните за средиземноморския климат, трябва да имат рохкава, бързо отцеждаща се почва. Влажната почва, особено при по-ниски зимни температури, може да бъде фатална за тези растения. Засадете розмарин, мащерка, риган и дафинов лист в смес от равни части от специална почва за кактуси и обикновена. Оставете почвата да изсъхне малко преди поливане. Други видове подправки се развиват добре в обикновена почва за стайни растения. Поддържайте почвата леко влажна, но не мокра. Торете веднъж или два пъти месечно с течен тор за стайни растения.

През първите 2-3 седмици наблюдавайте от колко вода се нуждаят растенията Ви. Това зависи от топлината и влажността на въздуха, както и от големината на растението. Добре е да проверявате растенията всяка сутрин. Вдигайте саксийките, за да усетите дали са тежки, което означава, че пръстта е влажна или леки. Научете се да опипвате пръстта. След време ще можете да разпознавате кога растенията имат нужда от поливане.

Колкото повече растат подправките Ви, те ще имат нужда от по-големи саксии, за да може корените им да имат достатъчно място. По-големите саксии от своя страна са по-подходящи, за да направите дренаж в тях и така растенията няма да подгизват.

Подходящи подправки за отглеждане на закрито

 

 

Босилек

Босилекът, който се използва по цял свят, лесно може да бъде отглеждан на закрито. Направете домашно песто от босилек или добавете няколко листа към салатите, сандвичите и сосовете.

Засадете семена в обогатена, органична почва. Закупените млади растения също пресадете в такъв вид почва.

Босилекът обича топлината и светлината, затова най-добре използвайте перваз на прозорец с южно или западно изложение. Избягвайте студени и ветровити места, особено през зимата.

Босилекът не е дълготрайно стайно растение. Ще можете да отгледате и използвате растението за не повече от 3-4 седмици. Затова на всеки две седмици засаждайте нова порция семена, за да разполагате постоянно със свежи листа босилек.

 

 

Риган

Риганът е задължителна подправка в италианската, мексиканската, централноамериканската и близкоизточната кухня. Той е член на семейството на ментата. Отрежете клонче риган и изронете листенцата в доматен сос, гювечи, супи и яхнии. Изсушените листа имат по-остър вкус от пресните.

Риганът се нуждае от умерена до силна светлина и от поливане, когато повърхността на почвата на пипане е суха, но не позволявайте тя да изсъхне.

 

Розмарин

В студен, зимен ден, земният аромат от няколко натрошени листа розмарин може да ви пренесе в по-топлите климати. Листата като иглички са сред задължителните добавки към пилешкото, свинското, агнешкото, супите, картофите и зехтина. Вкусно е и в доматени и сметанови сосове.

Розмаринът е толерантен към горещи, слънчеви и сухи места през летните месеци, но предпочита по-ниски температури (между 5 и 18 градуса) през зимата, стига светлината да е силна.

 

Мащерка

Многобройните разновидности на мащерката, както и многостранния ѝ вкус я правят ключова съставка в почти всяка кухня по света. Засадете мащерката в бързо отцеждаща се почвена смес и я поставете на топъл, слънчев прозорец. Поливайте, когато повърхността на почвата е суха, но не позволявайте да изсъхне.

 

Мента

Ментата е представена от десетки ароматни сортове, затова може да ѝ посветите цяла градина. Изберете вид измежду лютива мента, лимонена мента, шоколадова, портокалова и др. За отглеждането на мента е важно да се поддържа почвата на растенията влажна и те да са разположени на умерена до силна светлина. Повечето видове са издръжливи трайни насаждения, които могат да понасят температури до 30 градуса.