Основни правила за печене на барбекю

Понеделник 29 май

Снимка: iStock
Основни правила за печене на барбекю

 

Най-елементарно казано, печенето на барбекю означава готвене върху открит огън. Видовете барбекю, които се предлагат на пазара са най-разнообразни, както по вид, така и по цена – от най-скромното барбекю с дървени въглища до газово барбекю с капак и контролиране на температурата, но основите на печене са едни и същи. Щом веднъж се научите как правилно да използвате барбекю, няма значение какъв вид ще използвате.

Тези основни правила ще ви помогнат да се научите да използвате барбекю. Винаги спазвайте следното:

- Почиствайте редовно скарата, върху която печете, за да избегнете залепването на продуктите.

- Отделете си достатъчно време, за да разпалите огън и да подготвите барбекюто за печене.

- Винаги хвърляйте по едно око, когато печете. Не се отдалечавайте от барбекюто, докато печете.

- Не използвайте спрей бутилки с вода, за да потушавате възпламеняванията, тъй като това само ще навреди на огъня. Възпламеняванията се дължат на прекалено много мазнина или прекалено висока температура. Затова почиствайте излишната мазнина от месото преди да го печете и когато обръщате месото, го премествайте малко встрани, за да разпределите оттичането на мазнината.

- Използвайте специални инструменти за барбекю.

- Намазнявайте продуктите, а не скарата. Мазнината изгаря при висока температура, затова е безсмислено да мажете скарата.

- Овкусявайте с подправки продуктите поне 1 час преди да ги печете, за да може ароматите да попият.

- Не добавяйте подсладени сосове или маринати върху месо, което вече се пече, тъй като това ще причини изгаряне.

- Поставяйте печените продукти в чисти чинии, не използвайте една и съща чиния за сурово и печеното месо.

- Поставете барбекюто на достатъчно разстояние от всичко запалимо – запалими течности, ограда, къща и т.н.

 

Как се пекат месо и зеленчуци на барбекю

Добре загрятото на висока температура барбекю ще осигури бързото приготвяне на храната. За по-тънки парчета месо или месо, нарязано на малки парчета, като шишчета, кебап, пържоли, бургери и хот-дог, загрейте барбекюто добре и гответе за кратко. Бързото готвене означава да следите непрекъснато барбекюто и продуктите, които се пекат.

Но печенето на висока температура и за кратко време не е подходящ начин за приготвяне на всякакъв вид продукти. Рибата, пилешкото, зеленчуците и плодовете се приготвят по-добре на по-ниска температура, затова трябва да постигнете умерена температура, като готвите на жарава. Печенето на тези продукти отнема повече време, но все пак ги наблюдавайте.

 

Наръчник за температурата на печене на барбекю

Газовите барбекюта имат термометър, който показва каква е температурата. Но при барбекюто на дървени въглища е трудно да се ориентирате кога е постигната умерена температура, например. Има метод, при който може да разберете температурата на такова барбекю, като използвате само ръката си. Поставете ръката си над скарата и започнете да броите секундите до момента, в който не можете повече да издържате на топлината (усещането е все едно ще ви изгори кожата).

Ето и ориентирите:

5 секунди = ниска температура

4 секунди = умерена температура

3 секунди = умерено висока температура

2 секунди = висока температура

1 секунда = много висока температура

 

Широко разпространен мит е, че не трябва да обръщате често продуктите, които печете на грил. Обръщайте тогава, когато прецените, че трябва. Местете продуктите по скарата, за да избегнете възпламеняванията. Но дори и да се получат възпламенявания, не се плашете, това означава, че месото или рибата са по-мазни.

 

 

Газово барбекю

Най-важното предимство на барбекюто на газ е контролът върху температурата. С помощта на едно копче, температурата лесно може да бъде зададена. Прочетете предварително упътването за конкретното барбекю, което използвате и следвайте тези стъпки:

- Вдигнете капака на барбекюто и включете подаването на газ.

- Включете контролните вентили на висока степен и запалете скарата (следвайте ръководството за употреба).

- Загрейте предварително барбекюто. Доброто барбекю трябва да стане горещо за около 10 минути.

- Вземете четка за скара и почистете повърхността за готвене.

- Поставете продуктите върху горещата скара и останете близо до нея. Храната ще се готви бързо, затова ако се отдалечите, рискувате тя да изгори.

- Обърнете, когато е необходимо, и извадете, когато сте готови.

- Оставете барбекюто да работи на висока температура за няколко минути.

- Вземете четката за скара и почистете повърхността за готвене.

- Изключете контролните клапани и подаването на газ.

- Оставете скарата да се охлади напълно и затворете с капака.

Повечето газови скари работят най-добре със затворен капак. Капакът трябва да е свален, за да генерира интензивната топлина, необходима за печене на скара при висока температура. Индиректното печене, т.е. не върху пряка топлина, също изисква капакът да е свален.

 

Печене на дървени въглища

Печенето на дървени въглища е много повече изкуство в сравнение с печенето на газ. То дава по-автентичен вкус на скара и изживяване при готвене, но не е толкова удобно или предсказуемо, колкото готвенето на газова скара.

При скара на дървени въглища, колкото и да е скъпа и изискана, няма вентил за контрол на температурата. Вие контролирате топлината чрез начина, по който палите огън, как регулирате вентилационните отвори и колко сте добри в това да държите капака отворен. Изисква повече учене и майсторство, но е също толкова универсална, колкото и газовата скара. Скарите на дървени въглища могат да достигнат температури над 370 С или да поддържат температури около 90 С.

Много скари на дървени въглища дори имат опции за грил.

При печенето на барбекю с дървени въглища имайте предвид следните фактори:

- Поддържайте скарата на дървени въглища чиста - пепелта и отломките блокират отворите и затрудняват контролирането на огъня.

- Уверете се, че вентилационните отвори работят - ръждясалите или корозирали вентилационни отвори са трудни за регулиране.

- Дръжте близо до себе си чифт огнеупорни ръкавици. Печенето на дървени въглища изисква да докосвате горещи неща.

- Използвайте някакъв вид разпалки за въглища.

- Поставете барбекюто на безопасно място, където не може да се преобърне.

- Дръжте инструментите за печене на скара наблизо.

- Набавете си пръчка или инструмент за скара, за да местите горящите въглища в барбекюто.

- Практикувайте. Печенето на скара на дървени въглища отнема време, но си заслужава.

- Дървените въглища отнемат около 10 до 15 минути, за да достигнат правилната температура.

- За средно силен огън разстелете дървените въглища на един слой върху решетката за въглища.

- За силен огън запалете достатъчно въглени за двоен слой въглища върху решетката за въглища.

- За индиректен огън, след като дървените въглища са готови, избутайте всички въглища в единия край на решетката и печете от другата страна на скарата.

- Когато избирате дървени въглища, предпочитайте натуралните, без добавка на химикали, а за запалването им използвайте комин за разпалване на въглища или електрическа запалка, или натурални разпалки. Това е важно най-вече заради вкуса на храната, която ще приготвяте.

 

Независимо от вида барбекю, на което ще печете, важното е да се насладите на целия процес и да приготвите вкусна храна. Затова си отделете достатъчно време и практикувайте често.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/