Основен режим за детоксикация

Петък 22 май

Снимка: iStock
Основен режим за детоксикация

 

Преяждате ли по време на празници? Претоварвате ли организма си с прекалено много храна, алкохол, захар и млечни продукти? Режимът, описан по-долу, има за цел да помогне за намаляването на възпалението в организма, на мудността и токсините.

Това не е режим на пост, затова можете да ядете много полезни, вкусни и пълноценни храни. Най-хубавото е, че всички продукти са напълно достъпни.

Детоксикацията може да продължи колкото е необходимо, като най-краткият период е от 7 до 14 дни. Този режим лесно може да се превърне и в начин на живот, при желание.

Щом веднъж усетите колко добре се чуствате – балансирани, енергични и по-концентрирани, може и да не поискате да се върнете към предишния си начин на хранене.

Имайте предвид, че около третия ден може да се почуствате уморени, раздразнителни или зле като цяло. Пийте повече вода и правете упражнения, дори да е само бързо ходене. Ако имате възможност, ползвайте сауна или парна баня, тъй като това ще помогне на токсините да излязат от тялото ви.

 

Храни, които могат да се консумират по време на детоксикация

 

Течности: Филтрирана вода, билкови чайове (включително и детоксикиращи чайове, съдържащи глухарче, репей, бял трън, които подпомагат работата на бъбреците и черния дроб), зелен чай, зелени напитки – пшенична трева, спирулина, хлорела; прясно изтискани зеленчукови сокове – морков, червено цвекло, целина, краставица, зеле, магданоз, джинджифил, зеленолистни и др., зеленчуков бульон или даши, сок от алое вера.

Зърнени: Кафяв ориз, див ориз, червен ориз, киноа, овесени ядки, елда, просо, хляб от покълнали зърна. След детоксикацията, включете отново в менюто си храни, съдържащи глутен и обърнете внимание дали ще се появят симптоми като храносмилателен дискомфорт, мудност, болки в ставите - това биха могли да бъдат индикатори за чуствителност към глутена.

Белтъчини: Прясна дребна бяла риба, дива сьомга, леща, сух грах, нахут, всякакъв сорт сух боб.

Заместители на млякото: оризово, бадемово или лешниково мляко. (Избягвайте соевото мляко, тъй като соята е алерген.) Имайте предвид, че тези млека спадат към групата на преработените храни и могат да образуват слуз. Затова, ако искате да направите истинско прочистване, не използвайте заместители на млякото.

Ядки и семена: Сурови или изпечени без никакви добавки тиквени семки, слънчогледови семки, бадеми или тахани от тях (те не трябват да съдържат никакви добавени мазнини или захари).

Зеленчуци: Идеално е да приемате девет порции зеленчуци на ден. За предпочитане е консумацията на броколи, брюкселско зеле, карфиол, лук, ряпа дайкон, праз, зеленолистни като кейл, зелено зеле, листа от бяла ряпа, листа от глухарче, бок чой, цикория, кресон, радичио, рукола, зелена салата. Други зеленчуци, богати на минерали са морковите, тиквата, червеното цвекло, сладките картофи, пащърнака.

Плодове: Сезонни плодове, по възможност органични. Ябълките и крушите са страхотни за прочистване, когато са в сезона си.

Мазнини: Авокадо, ядки, ленено масло, зехтин, рибено масло. Не загрявайте лененото и рибното масло.

Подсладители: Строгият режим на детоксикация не позволява използването на подсладители. При нужда, много пестеливо използвайте сироп от кафяв ориз, екстракт от плодове, меласа от захарна тръстика, кленов сироп, сироп от агаве и стевия.

Пресни и сухи подправки: Кардамон, канела, кимион, куркума, анасон, семена от копър, копър, чесън, джинджифил, риган, магданоз, розмарин, естрагон, мащерка, кориандър, салвия, босилек, майорана и див лук.

 

Храни, които трябва да се избягват по време на детоксикация

 

Много от тези храни по принцип са вредни и не би трябвало да присъстват в диетата ни, така че детоксикацията може да се превърне в етап към промяна на начина ни на живот. Също така помнете, че най-разпространените храни алергени са млякото, яйцата, пшеницата, царевицата, фъстъците, ракообразните и рибата. Затова при връщането към обичайния си режим на хранене добавяйте тези храни постепенно, една по една. По този начин ще забележите дали имате чуствителност към някоя от тях.

Течности: Газирана вода, кафе, черен чай, алкохол, прясно мляко. Соевото мляко трябва да се избягва или да се консумира в съвсем малко количество. Плодовите сокове също трябва да бъдат консумирани в ограничено количество или изобщо да не се консумират. За предпочитане е неподсладен сок от червени боровинки или прясно изтискани плодови сокове.

Зърнени храни: Изключете напълно белия хляб, бялото брашно, белия ориз, пшеницата, както и всички зърнени култури и брашна, съдържащи глутен, включително булгур, ечемик, кускус, брашно, пълнозърнесто брашно, твърда пшеница, камут, ръж, сейта, спелта и тритикале. Тъй като царевицата също е често срещан алерген, временно трябва да не се консумира корнфлейкс, царевично брашно и царевица. Овесените ядки са с ниско съдържание на глутен, но се случва да предизвикат чуствителност към него. Затова избирайте безглутенови овесени ядки.

Белтъчини: Соевите продукти трябва да бъдат избягвани. Може да се консумира само органично тофу и темпе. Сайтанът, който всъщност е глутен, трябва да бъде изключен временно. Не трябва да се консумират животински продукти с изключение на малки количества риба и то в единични случаи, както беше описано по-горе. Ако животинските продукти са част от ежедневната ви диета, ограничете приема им до малки количества органично месо от свободно отглеждани животни – телешко, агнешко, свинско, пуешко и пилешко.Трябва да се изключат напълно всякакви колбаси, консервирано месо, морски продукти, сьомга с неорганичен произход, големи хищни дълбоководни риби като тон, акула, махи-махи и др.

Млечни продукти: Изключете ги напълно. След детоксикацията, можете да добавяте малки количества кози или овчи продукти.

Ядки и семена: Фъстъци и фъстъчено масло, кашу и макадамия.

Зеленчуци: Зеленчуците от сем. Картофови трябва да се избягват. Това са картофи, домати, патладжани, сладки и люти чушки, томатило. Тютюнът също спада към това семейство.

Плодове: Съдържащите твърде много захари плодове като бялото грозде трябва да се консумират в съвсем малки количества или напълно да се избягват. Черното и червеното грозде са по-богати на витамини. Консумирайте само органично грозде. Тропически плодове като манго, папая, банани, ананас трябва да се ядат през летните месеци или на място с топъл климат. Да се избягват изтискани цитрусови плодове, особено портокалов сок, който предизвиква образуването на слуз. По изключение може да се ядат цели цитрусови плодове. Поради високото си съдържание на захари, сушените плодове трябва да се консумират съвсем рядко.

Мазнини: Трябва да бъдат изключени напълно маргарина, маслото, маста, хидрогенираните мазнини, майонезата, както и масло за мазане.

Добавки за овкусяване: Кетчуп, майонеза, готови дресинги и сосове, обикновена трапезна сол (вместо нея използвайте морска сол).

Подсладители: Всички видове преработена захар включително демерара, кафява захар, царевичен сироп, подсладени конфитюри и мармалади. Използвайте сладка, направени само от плодове.

Изключете напълно бързата храна, преработената храна, консервите и приготвена храна като замразената или пакетираната. Ако е съвсем наложително, допустимо е да използвате малки количества замразени органични плодове или зеленчуци, ако не разполагате с пресни.

 

Консултирайте се с медицинско лице преди да предприемете резки промени в хранителния си режим.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/