Ориз от карфиол - основни грешки при приготвянето му

Четвъртък 25 март

Снимка: iStock
Ориз от карфиол - основни грешки при приготвянето му

 

Ако сте решили да заместите ориза с ориз от карфиол за първи път, трябва да знаете, че вкусово карфиоленият ориз не наподобява истински ориз. (Точно както основата за пица от карфиол не би могла да Ви заблуди да мислите, че ядете пица.) Вкусът определено е на зеленчук.

Въпреки това, лекият и свеж вкус на карфиола са впечатляващи сами по себе си, така че когато розичките и стъблата му бъдат настъргани или смлени под формата на твърди „зърна“, те могат да бъдат използвани точно както ориза. Могат да се съчетават с най-разнообразни продукти и представляват зеленчукова алтернатива на зърнения ориз.

Затова въпреки разликата във вкуса между истинския ориз и този от карфиол, можете да приготвите любимото си ястие от ориз с този заместител. Важно е само да избягвате описаните по-долу грешки при приготвянето му.

 

1. Варене във вода, като ориз

Забравете за тенджерата с вряща вода. Въпреки че оризът от карфиол е добър заместител на ориза, тези „зърна“ не трябва да се варят във вода. При варенето, карфиолът ще стане мек и ще се разкашка и ще загуби хрупкавостта си, която всъщност е причината да може да замества ориза.

Съвет: Ако използвате ориза от карфиол в салати или супи вместо ориз, няма нужда изобщо да го готвите предварително. Когато го приготвяте за гарнитура или под формата на пилаф, оризът от карфиол трябва само да се сотира леко. 2-3 минути  са достътъчни, за да омекнат „зърната“ карфиол, без да губят напълно твърдата си текстура.

 

 

2. Твърде дълго сотиране

Както вече споменахме, сотирането на ориза от карфиол трябва да бъде съвсем кратко, буквално 2-3 минути. Ако оставите карфиола по-дълго върху огъня, той ще стане мек.

Съвет: Поставете карфиола в тиган с малко масло или зехтин и дръжте върху котлона няколко минути, като разбърквате непрекъснато. Така той ще омекне леко.  3 минути на умерен огън и не много мазнина ще свършат идеална работа.

 

3. Готвене на по-голямо количество наведнъж

Ако в неделя вечер, например, можете да сварите една тенджера ориз, който да използвате през седмицата, то този подход не е приложим към ориза от карфиол. Оризът от карфиол ще омекне след ден-два престой в хладилника, но преди да се случи това, той ще започне да мирише. Миризмата не е индикатор, че карфиолът е развален, но ще се пропие в целия хладилник.

Съвет: Оризът от карфиол трябва да се приготвя на момента, преди да бъде консумиран. Само в този случай той ще бъде леко хрупкав и ще играе ролята на алтернатива на ориза. В краен случай, можете да приготвите ориза от карфиол един ден предварително.

 

4. Очакване за неутрален вкус като този на ориза

Въпреки че смело обявяваме оризът от карфиол за заместител на ориза, това не значи, че трябва да се очаква същия ненатрапчив, неутрален вкус като на ориза.

Съвет: Когато решите да заместите ориза с ориз от карфиол, е добре да знаете какво да очаквате. За разлика от ориза карфиолът е зеленчук. Той има мек вкус, с нотки на ядки и леко горчив нюанс.  

 

5. Използване на твърде много сос или дресинг

За разлика от нишестените зърна на ориза, оризът от карфиол не поема течностите по същия начин. Ако добавите твърде много сос или дресинг към ястието, което сте приготвили с карфиол, вместо с ориз, той ще остане на дъното на съда.

Съвет: Ако използвате сос или дресинг в ястия с ориз от карфиол, първоначално сложете съвсем малко и добавете още, ако е необходимо. Всъщност ще Ви бъде достатъчно количество, което само да покрие „зърната“, тъй като сосът, както стана ясно, няма да се абсорбира.

 

Източник: https://www.thekitchn.com/